CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Roda de Premsa: Presentació de la Guia Bàsica d’Acció Sindical sobre l’Amiant de CGT Catalunya, el 9 de març a Barcelona

Dissabte, 7 març, 2015

RODA DE PREMSA: Dilluns 9 de març a les 13,30h al Palau de Justícia de Barcelona, Passeig de Lluís Companys, 14-16.

PRESENTACIÓ DE LA GUIA BÀSICA D'ACCIÓ SINDICAL SOBRE L'AMIANT DE CGT DE CATALUNYA

Amb la presència de Juli Camps de CGT Administració Pública,Jose Luis Gómez (delegat de CGT de Federal Mogul, antiga Honeywell) i Àlex Tisminetzky (secretari de Salut Laboral de CGT de Catalunya)

Des de la CGT de Catalunya hem publicat una Guia pensada per a l'Acció Sindical en una matèria tan sensible com l'amiant, present encara a moltes empreses i també causant encara de moltes Malalties Professionals.

Milers de treballadors/es de Catalunya han estat exposats laboralment a l’amiant, en pràcticament tots els sectors productius, però especialment en la construcció, l’automoció i ferroviaris, entre d’altres.

L’amiant és una substància altament cancerígena, que causa en períodes de 10 a 40 anys greus i letals patologies, com l’asbestosis, el càncer de pulmó o el mesotelioma. A l’Estat espanyol (principal productor d’asbest europeu als anys 1980) es calcula que ha estat la causa de 40.000 defuncions en les darreres dècades, deixant darrera seu un rastre de patiment, dolor i mort entre la classe treballadora.
Les dades oficials de la Organització Mundial de la Salut (OMS) calculen que a la propera dècada més d’un milió de treballadors/es moriran al món a causa de l’exposició laboral a l’amiant, i les fredes i terribles xifres auguren 40.000 morts només a l’Estat espanyol en els propers 20 anys.

Estem davant d’un material que ha donat milionaris beneficis a grans famílies burgeses, a empreses tan importants a Catalunya com Uralita (Cerdanyola del Vallès), Rocalla (Castelldefels), Alstom (Poble Nou i Santa Perpètua de la Moguda) o Jurid Iberica-Federal Mogul (El Prat de Llobregat), però causant alhora milers de morts i doloroses patologies entre els seus treballadors/es.
Mai els beneficis d’uns pocs havia causat tant patiment a tants, i s’havia intentat silenciar tant.

Per aquest motiu, des de la CGT de Catalunya hem elaborat aquesta GUIA BÀSICA D'ACCIÓ SINDICAL SOBRE L'AMIANT, per a donar eines per a la lluita per la Salut Laboral a les nostres empreses.

Aquest és un petit pas, però continuarem lluitant per a que l'amiant no sigui el gran silenciat a les nostres empreses, i concretament:
- Per a que les retirades d'amiant es facin amb el compliment de la normativa específica
- Per a que els i les afectades tinguin reconeixements mèdics específics periòdics
- Per a que els i les treballadores exposats a l'asbest es puguin jubilar anticipadament
- Per a que es reconegui el mal causat i les Malalties Professionals dels treballadors, a través de les pensions d'invalidesa i/o viudetat

Des de CGT de Catalunya volem fer visible el mal causat per l'amiant i el ple reconeixement de les víctimes. Per això coincidint amb la nova Guia d´Acció Sindical de l´Amiant de CGT Catalunya, fem pública nova web específica per difondre les patologies i problemàtiques per a la salut laboral i al conjunt de la societat pel seu coneixement que hagin d´estar en contacte amb l´amiant,que les diverses patologies suposarà vora 5000 morts, tant sols a Catalunya els propers 20 anys. S´hi pot accedir a: http://www.cgtcatalunya.cat/amiant

L'amiant Mata! Formant-nos per lluitar per la Salut Laboral!

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de CGT Catalunya
Barcelona, a 5 de març de 2015

Més informació:

- TWITTER CGT SALUT LABORAL CGT CATALUNYA

- PÀGINA FACEBOOK CGT SALUT LABORAL CGT CATALUNYA

- WEB CGT CATALUNYA SOBRE L´AMIANT

- WEBLOG GUIA BÁSICA DE ACCIÓN SINDICAL AMIANTO CGT CATALUNYA