CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

S’accentua la violència ultra al Pais Valencià i contínua la impunitat

Diumenge, 19 octubre, 2008

El clima de violència ultra que sofreix el País Valencià contra organitzacions progressistes està anant cada vegada més lluny. Des del 9 d'Octubre, en tan sols una setmana, s'han comptabilitzat sis atacs contra seus, locals i persones de l'entorn nacionalista, i aquesta vegada tampoc s'han trobat els culpables, ni la notícia ha traspassat les fronteres valencianes. Aquests actes que serien titllats de terroristes en altres parts de l'Estat, aquí són simplement gamberrisme.


A pesar que les organitzacions i webs que alimenten el discurs de la confrontació i l'odi estan perfectament identificades, la policia no és capaç de realitzar un operatiu especial que atrapi als violents i pari la guerra declarada per l'extrema dreta. Però no només els atacs exemplifiquen la impunitat feixista, sinó també, el fet que València sigui a dia d'avui el centre d'operacions i el paradís de l'extrema dreta. El partit ultra España 2000 no té inconvenients a desfilar el 12-O, i els neonazis d'Alianza Nacional tampoc troben inconvenient per a convidar a una xerrada a un nazi alemany per a presentar el seu últim llibre "La meva vida pel Reich" o al pintamones del Ku Klux Klan, tots ells vetats en la resta d'Europa.

El nou curs ha començat tristament amb un rebrot de la violència ultra que ha fet saltar totes les alarmes de la societat civil valenciana. Els discursos de l'odi que tan lliurement es difonen a través de nombroses webs, o que els partits ultres fabriquen sense cap impediment legal tenen una conseqüència en el carrer, es traduïxen en fets consumats, atacs i agressions que provoquen víctimes.

En tan sols un mes, des de mitjans de setembre de 2008 fins a ara, mitjans d'octubre, l'ofensiva ultra s'ha cobrat diversos ferits i diversos locals atacats. Cap detingut. El Delegat del Govern es va comprometre a identificar els violents i a actuar contundentment des dels fets del Correllengua de Gandía, on un grup d'ultres va intentar boicotejar-lo i una participant, regidora del BNV de l'Alqueria de la Comtessa (La Safor), va resultar ferida per l'impacte d'una pedra en el cap.

Han passat unes setmanes i la violència lluny de frenar-se, s'ha multiplicat. El succés que va marcar el 9 d'Octubre amb una bandera independentista va provocar les ires dels ultres que tradicionalment acompanyen la processó de la senyera. Un grup d'independentistes va desplegar una estelada des d'una balconada de la plaça de l'Ajuntament, i els ultres de Coalició Valenciana, GAV, España2000 i Alianza Nacional van parar l'acte oficial fins que es va retirar la bandera (40 minuts després). L'alcaldessa va manifestar la seva disconformitat per aquesta bandera, però no per la companyia que duu darrere cada any: neonazis, banderes feixistes, skinheads i tota la tribu autòctona de l'odi.

Després d'aquest succés, els següents dies han estat marcats pràcticament per un atac diari:

· El 9 d'octubre, a la tarda, tres joves nacionalistes van ser agredits per un grup de 12 ultres als voltants de la manifestació de l'esquerra nacionalista.

· El 10 d'octubre apareixia pintada amb simbologia nazi la seu de la Intersindical Valenciana, propietària del pis des del qual es va despenjar la bandera el dia anterior.

· El 11 d'octubre apareixia pintada de nou la seu de ERPV de València, la mateixa que va rebre un atac amb bomba fa un any.

· El 12 d'octubre ataquen les seus del BNV de Gandía i València amb pintades, pedres i diversos desperfectes.

· El 12 d'octubre ataquen també el Casal Jaume I de Cullera amb pintades nazis.

No només la violència física hipoteca la llibertat i els drets de les persones, sinó que hi ha una autèntica campanya de persecució i odi, com la que va haver en l'Alemanya nazi contra els jueus, o com a EEUU durant el Macarthisme contra tot aquell sospitós de ser "catalanista", és a dir, que pensi que el valencià i el català són la mateixa llengua (i això va des de les Universitats i les llibreries, fins als partits, sindicats i l'administració). Contra la ciència, en definitiva.

L'odi visceral i cec que promouen els banderers i altaveus d'aquesta caça de bruixes cala entre joves desinformats, molts d'ells menors d'edat i la majoria de la ciutat de València i voltants, que són utilitzats per als habituals actes de boicot que organitza l'extrema dreta "blavera", igual que fa 30 anys, durant l'anomenada "Batalla de València", que sembla estar avui més viva que mai. Ara bé, és necessari anotar una diferència important: si durant molts anys els "blaveros" habian estat considerats "valencianistes", ara ja estan perfectament i justament situats en l'extrema dreta nacionalista espanyola sense cap dubte. Primer per la simpatia i companyonia que mantenen amb organitzacions com España 2000 o Alianza Nacional, fins i tot el regidor d'España 2000 de Silla va afirmar pertànyer al GAV; i després pel seu discurs i el passat descobert d'algun que altre lider, embolicat de simbologia falangista.

Els mitjans de comunicació tampoc tenen dubtes per a titllar d'extrema dreta als moviments anticatalanistes valencians, que justifiquen qualsevol acte de violència contra l'esquerra i el nacionalisme- perquè la mera existència d'aquests ja és per a ells un "atac". A més, l'estratègia d'alguns grups marginals com Coalición Valenciana és ben coneguda: provocar. Per això el vingut a menys Juan García Sentandreu anuncia una manifestació a Gandia "contra les agressions catalanistes", a les poques setmanes de l'agressió que va sofrir una regidor del BNV per part dels seus simpatitzants convocats pel GAV. Una provocació que tan sols busca aparèixer en la premsa perquè veu que últimament solament havia aparegut per episodis curiosos d'amants, falleres i banyes. Sentandreu necessita veure's en els mitjans, perquè es creia rei d'alguna cosa i no ho és, està en quarentena i ja ni el PP el necessita, ja que els seus vots en les passades eleccions van situar a aquesta formació molt per darrere d'altres partits com el BNV, nacionalista d'esquerres. Per això l'única cosa que li queda és provocar als "catalanistes" per a aparèixer de rebot en la premsa. Però aquests ja no li fan cas, un símptoma més de la seva decadència.

A part i l'espècie autòctona ultra, hem d'aguantar a la resta de feixistes globlals que en el conjunt de l'estat continuen gaudint de la passivitat dels governs. Neonazis declarats com Alianza Nacional (AN), que conten entre els seus militants amb l'assassí de Guillem Agulló i altres delinqüents com Eduardo Clavero (cantant del grup nazi Batallón de Castigo), també ex-presidiari per un cas d'homicidi, o Juan Manuel Soria, el seu home a València condemnat per extorquir a un cura i implicat, igual que altres membres del partit, en el Cas Panzer, una operació de la Guàrdia Civil que va desarticular un grup nazi armat a València, el Frente Anti Sistema (FAS) fa 3 anys i que encara està a l'espera de judici. (veure el reportatge "Operació Panzer: armes de l'exèrcit espanyol en mans de l'extrema dreta").

El cas Panzer no ha passat ni passarà desapercebut gràcies a la personació com acusació popular de la plataforma Acció Popular Contra la Impunitat, que aglutina més de quaranta organitzacions, partits, sindicats i Ong perquè aquests casos no quedin impunes i la societat estigui informada. Però AN viu també de la polèmica. La va buscar amb la invitació d'un membre del Ku Klux Klan a una conferència en la seva seu de València (la mateixa que feia servir el FAS i que va ser registrada per la guàrdia civil), i ara amb Manfred Roeder, un nazi alemany que va formar part de l'III Reich i que va presentar el passat 10 d'octubre el seu últim llibre "La meva vida pel Reich" en la mateixa seu. Roeder ha passat alguns anys en la presó per incitar a l'odi racial, negar l'holocaust i estar relacionat amb actes terroristes. Fins i tot el Centre Simon Wiesenthal va enviar una carta a Rubalcaba, Ministre d'Interior, demanant-li explicacions sobre aquesta apologia del nazisme que es fa lliurement a l'Estat espanyol.

També el partit ultra España 2000 té el seu centre d'operacions a València i està dirigit per José Luís Roberto, empresari de la seguretat privada (Levantina de Seguridad) i altres empreses vinculades que no consten al seu nom i vinculat al món de la prostitució (a través de ANELA) tal com va apuntar el periodista valencià Joan Cantarero, que va estar dintre d'aquesta associació d'empresaris de locals d'alterne i que va publicar el llibre "Los amos de la prostitución en España". Jose Luís Roberto gaudeix de molts contractes públics des que Zaplana li concedís quan encara era el president de la Generalitat Valenciana. Aquest partit conta també amb imputats per presumptes delictes dintre de l'Operació Panzer, com Alejandro Serrador "El Cadira", i té dos regidors en les localitats valencianes de Silla i Onda.

Aquest panorama evidencia sense cap tipus de dubtes la impunitat i la protecció que les organitzacions ultres tenen a el País Valencià. Els partits i organitzacions legals fabriquen el discurs, i després grups de "desconeguts" executen l'odi après, sense que els responsables policials i polítics es despentinin. Això significa que aquí no funciona la democràcia, quan alguns no poden realitzar la seva activitat política i cultural amb normalitat, assetjats per l'odi i l'amenaça. A més, el silenci al que es somenten els atacs, que no són coneguts més enllà del País Valencià, apliquen una segona condemna, al no ser considerats ni tan sols notícia per als mitjans de comunicació estatals.

Com bé ha explicat ha explicat el diari Levante-EMV, en tres anys i amb més d'una vintena d'atacs, s'han detingut solament tres persones, curiosament, per pintar la seu del PP de València. De la resta d'atacs, així com les bombes contra ERPV, BNV o CEAR, no hi ni un sol detingut. Alguna cosa falla, quan els ultres poden aterroritzar a la societat civil i no els passa mai res. És per això molt encertat l'article d'opinió signat per Gustau Muñoz i altres intel·lectuals valencians fa pocs dies, on denunciaven aquesta terrible situació, i esperem que no hagi d'haver un mort perquè qui ha de garantir els drets i detenir als responsables de la violència, tant els executors com els provocadors, actui d'una vegada.

Noticia extreta del portal web "Antifeixistes", tota la informació sobre l'extrema dreta al Pais Valencià

antifeixistes.org/ampli_noticia.php?id=3007

Si aneu a la noticia del web Antifeixistes hi trobareu nombrosos enllaços amb més informació i noticies relacionades amb el tema.