CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Salut manté la retallada del 10% en atenció sanitària

Dijous, 2 juny, 2011

La conselleria sosté que la rebaixa del pressupost del Catsalut és només del 6,46%.

La diferència augmenta si es té en compte que l'any passat l'anterior govern va gastar 850 milions addicionals.


31/05/11 - El Punt - Barcelona - Marta Ciércoles

Dos i dos no sempre sumen quatre quan es parla de pressupostos. Com a exemple, el pressupost del Servei Català de la Salut (Catsalut) pel 2011 que la conselleria de Salut va presentar ahir als agents del sector. Salut xifra la retallada del Catsalut en un 6,46% en relació amb el pressupost del 2010 (passarà de 9.547,8 milions d'euros a 8.931). Però els números canvien, i força, si la comparativa es fa tenint en compte que l'any passat l'exercici es va tancar amb una despesa addicional de 850 milions en relació amb el pressupost inicial. Així, si es comptabilitza aquesta desviació i altres variables, el comitè de direcció del Catsalut, amb el pressupost que ahir va aprovar, preveu una reducció de la despesa en atenció sanitària que s'acosta al 10%, la xifra original que el govern va posar sobre la taula quan va començar a parlar de retallades.

Segons l'avantprojecte de pressupost del Catsalut –i comparant, per tant, les xifres dels pressupostos inicials del 2010 i 2011–, l'atenció primària rebrà aquest any, d'entrada, gairebé 200 milions d'euros menys que el 2010, mentre que el pressupost de l'especialitzada es reduirà en més de 300. Una altra partida que tindrà una retallada considerable serà la de farmàcia, amb una dotació de prop de 200 milions d'euros menys.

Al marge de la xifra del 6,46%, el que és cert és que les instruccions que els centres sanitaris van rebre des de Salut al març, segons les quals rebrien menys diners en concepte de compra d'activitat i haurien de reduir la despesa en un 10% de mitjana, no s'han modificat ni un mil·límetre, segons confirmen les dues patronals del sector concertat, Unió Catalana d'Hospitals i el Consorci de Salut i Social, que ahir es van abstenir en la votació del pressupost (els sindicats hi van votar en contra). Les xifres confirmen que la reducció de les partides destinades a alguns proveïdors se situa al voltant del 13%, com és el cas del Consorci Sanitari de Terrassa o el Consorci Hospitalari de Vic. El sector tem que algunes entitats corrin el risc de fer dèficit.

Tant a la xarxa concertada com als centres de l'Institut Català de la Salut (ICS) –l'empresa pública que gestiona vuit hospitals i el 80% de l'atenció primària i que també veu reduït el seu pressupost d'un 4,94%– ja han començat
a aplicar mesures de contenció que afecten l'assistència (tancament de llits, sales d'operacions i unitats, reducció de contractes eventuals, etc.). La segona part comença ara, tan bon punt Salut anunciï com pensa reordenar els serveis sanitaris.

>>> Notícia extreta del diari El Punt