CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Sanitat acorda amb les autonomies reduir la despesa sanitària en 1.500 milions

Dijous, 18 març, 2010

jpg_trinidad-jimenez_fullblock.jpg

La ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, ha anunciat l'aprovació d'un document marc que servirà de "full de ruta" per al futur Pacte per la Sanitat amb el qual pretén estalviar 1.500 milions a l'any.

Aquest acord inclourà una norma que modificarà el procediment de fixació de preus de referència dels medicaments, també els genèrics i els fàrmacs per a símptomes menors que finança en l'actualitat el SNS. AL terme del ple extraordinari del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), Jiménez ha destacat el consens existent entre tots els consellers autonòmics, que han acompanyat a la ministra.La titular de Sanitat ha assenyalat que totes aquestes mesures destinades a controlar la despesa farmacèutica suposaran al ciutadà "un estalvi anual de 100 milions d'euros".

S'espera que el Consell de Ministres aprovi aquest acord la pròxima setmana i entraran en vigor "en uns 30 dies".

La modificació del sistema de preus de referència dels medicaments suposarà un estalvi anual del 916 milions. Així mateix, aquesta estratègia inclourà polítiques relatives als medicaments genèrics que suposaran un estalvi per al sistema de 317 milions d'euros anuals i iniciatives destinades a "mantenir el preu" fixant "un preu màxim" dels medicaments per a símptomes menors que finança el SNS i que, segons la ministra, permetran un estalvi anual de 352 milions d'euros.

Jiménez ha insistit que des del ministeri es vol "fomentar l'ús dels genèrics i per això, anem a actuar sobre el seu preu". El pròxim 22 de març la titular de Sanitat explicarà els detalls d'aquest pacte autonòmic a la indústria farmacèutica.

D'altra banda, la ministra ha assenyalat que, al llarg de 2010, es fixarà un calendari vacunal únic per a tota Espanya i un temps màxim d'espera per a ser atès en el SNS.

A més, Govern i comunitats han acordat adoptar polítiques comunes per a gestionar el personal del SNS i "homogeneïtzar" els salaris d'aquests professionals en totes les comunitats. Aquest anunci havia estat avançat per la consellera de Sanitat canària, María Mercedes Roldós, abans d'acabar el Consell Interterritorial. Segons va apuntar Roldós, aquestes mesures, contingudes en el pla estratègic que ve consensuant Sanitat amb les autonomies per a alleujar la pressió pressupostària que sofrixen les comunitats, tindran encara "que convalidar-se en el Congrés dels Diputats".

Segons ha pogut saber EuropaPress, el text de la futura norma serà aprovat matí mateix en Consell de Ministres. "No coneixem el text del projecte del Reial decret Llei, però per descomptat ens ha plantejat que cal prendre mesures de contenció de la massa salarial i mesures a curt termini", va assenyalar Roldós, per a qui els consellers autonòmics del ram estan demostrant una bona disposició per a l'acord, sense realitzar "un ús partidista" de les competències en sanitat.

Entre altres propostes plantejades en el marc de la reunió, la consellera canària va apuntar que les comunitats han demanat participar en els òrgans de decisió a l'hora d'aprovar nous medicaments, així com de quins fàrmacs han d'o no ser finançats pel SNS. El Consell Interterritorial d'aquesta tarda és l'últim al que assisteix el conseller madrileny, Juan José Güemes, que ha anunciat aquest matí abandó de la política per a convertir-se en el nou president del Centre Internacional de Gestió Emprenedora de IE Business School.

>>> Article extret d'Expansión

http://www.expansion.com/2010/03/18/economia-politica/1268934891.html