CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

SEAT: La por guanya a la fàbrica. UGT demana acceptar pèrdues salarials sense saber si tindran treball i aconsegueix el 65,5% de vots

Dijous, 19 març, 2009

En la consulta realitzada ahir 18 de març van votar, segons fonts de la UGT, un 76,36% de la plantilla de Seat, i el resultat va ser: 65,5% de vots a favor de la proposta de pèrdua salarial a canvi de treball realitzada per la UGT (5.495 vots) i un 31,1% en contra (2.611 vots), un 2,6% de vots en blanc i un 0,8% de vots nuls. .

La plantilla de Seat accepta la congelació salarial per a fabricar el nou Audi Q3 EP: La plantilla de Seat ha acceptat majoritàriament la congelació salarial plantejada per UGT de Catalunya en solitari com mesura perquè la factoria de Martorell (Barcelona) s'adjudiqui la fabricació del nou model Audi Q3. CGT i CCOO demanaven el vot negatiu a la proposta.

La jornada de votació, a la qual estaven convocats els més de 11.000 empleats de l'empresa automobilística dels centres de Martorell, Zona Franca i centres de recanvis, va transcórrer sense incidents però enmig d'una palesa divisió sindical en el comitè d'empresa, ja que CGT i CC.OO. es van declarar aquesta setmana contraris a la proposta i van acusar a UGT de cedir al "xantatge" de l'empresa.

Les diferències entre CCOO i UGT radicaven en la paga mínima de 200 euros que proposa UGT per a 2011 de manera que es compensi la congelació salarial de la plantilla el 2009 i el lleuger augment --del 50% de l'IPC-- per a 2010. CC.OO. de Catalunya exigia que aquesta paga es consolidés, és a dir, que es plasmés en les taules salarials.

L'acceptació de la plantilla d'aquesta proposta que recull les condicions laborals perquè la planta catalana pugui adjudicar-se el nou model de Audi coincideix amb la presentació avui a Martorell dels resultats de Seat relatius a l'exercici 2008. Segons va avançar Volkswagen la setmana passada a Alemanya, Seat va tenir unes pèrdues de 78 milions i va ser l'única empresa del consorci amb números vermells en 2008.

La proposta de la CGT per evitar la consulta-parany

La CGT de Seat va fer públic un comunicat el dimarts 17 en que rebutjava aquest teatre vergonyós de xantatge als treballadors/es i la consulta-parany, manifestant el nostre desacord amb les formes i procediment de la situació, que dura quatre mesos, amb contactes clandestins duts a esquena dels treballadors, i que s'ha fet públic fa quinze dies. Estem convençuts que aquesta és la pitjor manera de defensar els interessos de tota la plantilla.

Des de la CGT es va intentar en el Ple del Comitè del dilluns 16 una vegada més fer una proposta: unificar una plataforma per a realitzar una veritable negociació amb l'empresa i així evitar una consulta i l'enfrontament de posicions entre la plantilla, ja que, com van manifestar CGT i CCOO, de totes maneres aquesta consulta-parany no garanteix produir el Q3 a Martorell.

Aquesta proposta, que va ser rebutjada per CCOO i UGT, significava un esforç d'acostament als altres sindicats, i es resumia en:

• RECUPERACIÓ DE L'IPC REAL EN 2011 EN TAULES O EN UNA PAGA CONSOLIDADA PER AL FUTUR, COM SORTIDA UNITÀRIA QUE DESBLOQUEGÉS LA DIVISIÓ ENTRE UGT I CCOO.

• INCREMENT DEL 2 % EN TAULES PER ALS OFICIALS AUXILIARS EL 2009 I 2010.

• REDUCCIÓ DELS 5 DIES A TOT EL PERSONAL OBJECTE DE LA CONGELACIÓ SALARIAL, i no només als que deuen 35 dies en la seva borsa col·lectiva.

LA CGT MANIFESTA:

• Que la nostra Secció Sindical sempre apostarà per realitzar negociacions clares en la informació i obertes en la participació.

• Que la CGT sempre realitzarà una consulta quan s'ha arribat a un preacord amb l'empresa i, EN AQUEST CAS NO EXISTEIX PREACORD.

• Que la negociació duta fins a avui només ha servit per a demostrar a l'empresa la divisió sindical en SEAT, a més de la incapacitat dels dirigents d'UGT i CCOO. Això permetrà, per desgràcia, que la continuïtat de la negociació sigui en el terreny a favor de la Direcció de SEAT. I la consulta seria la mostra de la submissió de la plantilla.

• Que la pretensió de reflectir una congelació salarial (voluntària) a SEAT és una eina política, reivindicada per la patronal (CEOE) per a implantar posteriorment a milions de treballadors en les empreses de l'Estat espanyol.

• Que la insistència a arribar a un referèndum per part d'UGT, amb el consentiment de CCOO, és per a legitimar una nefasta negociació i rendibilitzar-la políticament.

• Que el futur de SEAT no passa per aquesta consulta-parany. Passa per aplicar des dels governs polítiques industrials pròpies, la dependència de les multinacionals ens comporta ser una colònia de les mateixes.

• Que rebutgem la pressió mediàtica i política que està patint la plantilla de SEAT, amb informacions esbiaixades i imprecises, que només busquen infondre inseguretat i por entre els treballadors

• . Que la sortida de l'actual crisi, que és deguda a la continuada aplicació de reformes laborals que han propiciat els pobres salaris de milers de persones, passa per reduir la jornada laboral (per a ocupar a més persones), augmentar els salaris dels treballadors i treballadores (per a reactivar el consum) i aplicar polítiques socials (transport, indústria, ensenyament i sanitat).

El comunicat comp,et realitzat per CGT 17 de març, el dia abans de la consulta, es pot llegir a:

www.cgtbarcelona.org/cgtseatmartorell/documents/fulls_informatius/090317CGT.pdf