CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Seat: l’empresa segueix ERE que ERE amb el calendari

Dijous, 11 desembre, 2008

L'EMPRESA SEGUEIX “ERE QUE ERE” AMB EL CALENDARI

La setmana passada es va portar a terme la reunió del Comitè Intercentros para tractar el calendari bàsic de 2009 i el PO 01 (gener, febrer). Per a aquest calendari bàsic, l'empresa va plantejar els seus 224 dies de fàbrica oberta, segons l'art. 76 del Conveni, amb els deu dies de Jornada Industrial ja situats (nou dies en el mes de gener, més el dia de la revetlla de San Juan). Així, es començarà a treballar l'any que ve el dia 19 de gener. Els dies 2 i 5 de gener són coberts per trasllat de les festes locals de 1 de juny (segon dilluns de pasqua) i 24 de setembre (la Merçè).

La CGT no hem signat aquest calendari bàsic perquè, encara que recull la nostra proposta de 214 dies de treball a l'any, no acceptem que es consumeixin el mes de gener tots els dies de Jornada Industrial, deixant-nos la resta de l'any sense possibilitat de cobrir ponts o altres necessitats i sense respectar per res una mínima conciliació laboral i familiar.


Aquest calendari bàsic va ser acceptat per la resta de sindicats incloent el 30 de gener que apareix penjat i que deixava en safata a l'empresa la maniobra del mes de febrer. En efecte, ens va presentar una proposta de Programa Operatiu 01 on afegia 5 dies més de “no producció” per a les línies 1 i 2 la primera setmana del mes de febrer. La Representació Social, aquesta vegada al complet, vam rebutjar aquesta proposta ja que aquests dies suposen altre augment més de la borsa d'hores i segons el vigent Conveni ens pot dur a l'aplicació de la clàusula de salvaguarda.

Des de la CGT continuem exigint els següents requisits:

• Un veritable Pla de Formació per a tota la plantilla, dintre de la jornada laboral (Curs bàsic de Salut Laboral, simulacres d'emergències, etc).

• Les dades d'estocs, ja que no entenem que davant una situació “crítica” de vendes se segueixi trigant 2 mesos o més a lliurar un cotxe.

• Una reunió amb el President on doni la cara i respongui a les nostres demandes.

Al no ratificar-se el calendari de febrer, estem convocats per al divendres 12 a una reunió sobre “mesures calendari 2009”. Molt ens temem que en aquesta reunió, l'empresa intentarà engreixar 5 dies més la borsa d'hores per a justificar nous expedients i també per a condicionar la negociació de Conveni. De nou a les portes de nadal! Des de la CGT entenem que cap sindicat ha d'acceptar les maniobres de l'empresa.

També l'empresa està intentant aplicar unilateralment un “corredor de cap de setmana” que faria que més de tres-cents companys haguessin de treballar el 16 de gener a la tarda o a la nit. La CGT ja hem manifestat a l'empresa que davant la situació d'ERO no podem acceptar ni un dia més aquests invents que no fan més que fotre a la plantilla. Pel que exigim a l'empresa que inverteixi d'una vegada per sempre en la canalització de carrosseries de xapa a pintura.

SOBRE EL CONVENI COL·LECTIU

L'actual Conveni Col·lectiu ha significat un augment substanciós de beneficis per a l'empresa mentre els treballadors hem empitjorat considerablement les nostres vides. Amb el Treball en Grup han aconseguit augments de productivitat impensables, agrupant càrregues, fent que els treballadors “organitzin” el seu treball i participin en idees de millora o Work-Shops.

El Compte d'Hores que hauria de ser la recepta per a evitar ERO ha estat una hipoteca per a la plantilla i la justificació sobre la qual s'ha basat l'empresa per a presentar els tres ERO que portem des que es va signar el Conveni. En definitiva, l'empresa ha aconseguit més producció amb menys gent, i més estressada.

I en el pròxim conveni seguirà intentant retallar els nostres beneficis. Per això els treballadors hem de respondre lluitant per a millorar les nostres condicions, compensant l'esforç realitzat i eliminant el llast que ha significat la borsa d'hores o la clàusula de salvaguarda. No ens serveix d'excusa la situació econòmica mundial.

A Alemanya, amb un nivell salarial molt més elevat que el nostre, han aconseguit en el Conveni del Metall un augment salarial d'un 4,2%, més dos mitges pagues. Tot això ho han aconseguit mobilitzant a 600.000 treballadors. En canvi aquí, el sindicalisme conservador pretén oblidar aquestes formes de lluita amb les quals els treballadors hem conquistat els nostres drets al llarg de la Història. Els treballadors hem de treure'ns els complexos i lluitar per un conveni que recuperi el que hem perdut.

DENÚNCIA SOBRE LA REDUCCIÓ DE JORNADA

La Inspecció de Treball ens ha donat la raó a tots els sindicats que denunciem a l'empresa per no respectar el dret d'elecció horària per a la cura de fills menors. Lamentem que algú que no va acudir a la reunió i va enviar representants de centres que no sabien de què anava la pel·lícula, es vulgui penjar una medalla d'una denúncia que vam presentar conjuntament CCOO i CGT i la UGT per la seva banda.

L'empresa va intentar fer creure a la Inspecció que els treballadors accedien voluntàriament a aquests horaris. La CGT aportem la documentació on es notificava als afectats l'obligació de rotar, així com l'enquesta que pretenien passar a aquest col·lectiu que al nostre entendre, suposa una coacció, atempta contra la intimitat i vulnera la llei de protecció de dades. La Inspecció de Treball va ser clara i va obligar a l'empresa que respecti els horaris triats pels treballadors/es tal com recull la llei.

ZONES DE DESCANS

En una situació en la qual els ritmes de treball ens fan estar cada vegada més angoixats, l'empresa lluny d'habilitar millors zones de descans, està desmuntant les poques que existeixen, demostrant la seva falta de sensibilitat cap als drets dels treballadors. Aquesta situació, que afecta a tota la fàbrica, significa que la majoria dels espais de descans que disposem no compleixen amb les condicions mínimes exigibles.

A més s'han eliminat serveis bàsics com fonts, rentamans, neveres, microones i cafeteres. S'ha arribat a la inacceptable circumstància que diversos grups del taller 9 s'han vist obligats a fer recol·lecta i comprar un microones per a escalfar el menjar. Quant a l'eliminació de fonts d'aigua potable en l'àrea de Muntatge o a Oficines Centrals, és lamentable que l'empresa comerciï amb una necessitat bàsica ja que molts treballadors que no tenen accés, es veuen obligats a consumir aigua embotellada.

El cas de les neveres és un altre exemple de la doble moral d'aquesta empresa, des del Servei Mèdic ens animen a dur una dieta equilibrada, però si consumim fruita o iogurts els hem de guardar a la taquilla. I ja el súmmum és haver de desplaçar-te centenars de metres per a poder rentar-te les mans abans de menjar, tal com estan els ritmes de treball i els temps de pausa.

Des de la CGT exigim a l'empresa que tots els treballadors puguin disposar d'aquests serveis de tal manera que puguin ser utilitzats sense molèsties ni despeses ni dificultats, tal com recull la llei.

VAGA EN FESTIUS A ZONA FRANCA

Com ja es coneix, les seccions sindicals de CCOO i CGT, igual que en la fàbrica de Martorell, hem convocat vaga en festius a la Zona Franca. L'objectiu és aconseguir que la Direcció de l'empresa proporcioni la informació relativa a les produccions de la planta (actuals i futures), desbloquejar el funcionament de la Comissió de Productivitat, que es posicioni la plantilla que correspon en cada línia o grup i que es gestionin correctament tant els treballs en festiu com les borses horàries, per a minimitzar o eliminar l'afectació de les suspensions de contracte.

S'ha convocat per als dies 13, 14, 20, 21, 24, 29, 30 i 31 del present mes de desembre i la mediació és avui dijous dia 11 a les 10 hores. Confiem que, donada la situació d'incertesa, la injusta aplicació de l'ERO i els foscos manejos de l'empresa amb els calendaris, NINGÚ ACUDEIXI A TREBALLAR en aquests dies.

Seccions Sindicals CGT Seat

www.cgtbarcelona.org/cgtseat

Attached documents