CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Segona condemna al Departament d’Interior del govern de la Generalitat de Catalunya per vulnerar el dret de manifestació

Diumenge, 9 setembre, 2007

El Tribunal Superior de Justicia de Catalunya ha dictat una segona resolució condemnatòria contra la Direcció General de Seguretat Ciutadana de Barcelona, depenent de la Conselleria d'Interior, per vulnerar el dret de manifestació el passat 24 de març de 2007 en la manifestació pel Dret a l'habitatge convocada per VdeVivienda.

El tribunal recorda la importància del dret de manifestació reconegut a l’art 21 de la Constitució: “es en la práctica uno de los pocos medios de los que disponen los grupos sociales para poder expresar públicamente sus ideas y reivindicaciones”. I en la mateixa sentència afegeix: “El notorio retraso en la notificción de una modificacion sustancial del recorrido originariamente previsto por los convocantes para el discurrir de la manifestación y la alteración de su horario ha de considerarse lesivo no sólo del derecho de manifestación sino que al cerrar de facto – baste recordar que se produjo vía fax a las 15.24h de la víspera viernes, al día previsto para manifestación, sábado y como tal inhábil – el acceso a la intervención revisora de esta jurisdicción (…) resultó también lesivo del derecho a la tutela judicial efectiva que a todos reconoce el art 24 de la Constitución española.”

En aquesta ocasió, el tribunal condemna a costes a Interior pel greu fet de reincidir en la vulneració d’un dret fonamental recollit en la Constitució. Així, la sentència imposa les costes del procediment a l’adminisrtració “por su notoria temeridad al sostener su oposición al presente recurso siendo por ella conocida la sentada doctrina de esta sala” recordant l’anterior cas de manifestació del passat 30 de setembre de 2006. També en aquesta ocasió, fiscalia demanava la condemna de l’administració per considerar que hi va haver: “ánimo entorpecedor e impeditivo del derecho a la tutela judicial por parte de la administración”.

L’administració pública, a més de vulnerar sistemàticament el dret a l’habitatge, vulnera sistemàticament altres drets fonamentals com són el de manifestació i el de la tutela judicial, tots ells reconeguts a la Constitució. VdeVivenda seguirà manifestant-se per exigir que els drets fonamentals es facin efectius i siguin respectats. La propera convocatòria serà la mobilització del proper 6 d’octubre pel dret a l’habitatge, a les 19h a Pça St. Jaume.

Exigim que es deixi de vulnerar el dret de manifestació, que es revisin els criteris d’actuació dels mossos d’esquadra i que es depurin les responsabilitats oportunes, com hauria de ser la dimissió del Director de la Direcció General de Seguretat Ciutadana.

Recordem el comunicat que vem enviar per l’anterior condemna a Interior:

El TSJC condemna a Interior per vulnerar el dret de manifestació
El Tribunal Superior de Justicia de Catalunya ha dictat resolució condemnatòria contra la Direcció General de Seguretat Ciutadana de Barcelona, depenent de la Conselleria d'Interior, per vulnerar el dret de manifestació el passat 30 de setembre de 2006 en la manifestació pel Dret a l'habitatge convocada per VdeVivienda.

El passat 30 de setembre de 2006 10.000 persones van manifestar-se a Barcelona per exigir que es faci efectiu el dret a l'habitatge. Aquesta manifestació es va poder realitzar malgrat els greus obstacles i les il·legalitats comeses per la Direcció General de Seguretat Ciutadana. El col·lectiu organitzador i convocant d'aquesta manifestació, VdeVivienda, havia dedicat mesos d'esforç en la difusió de la convocatòria i havia notificat el recorregut de la manifestació seguint els terminis i requisits vigents. La manifestació havia estat notificada amb més de 15 dies d'antelació i les autoritats disposen de 72 hores per respondre amb propostes de modificació de recorregut, sempre que aquestes estiguin justificades. Però no hi va haver cap resposta i, per tant, davant del silenci administratiu, la manifestació, a tots els efectes, era legal i el seu recorregut estava autoritzat.

En canvi, en data 29 de setembre de 2006 el Director de la Direcció General de Seguretat Ciutadana, el Sr. Jordí Samsó, va dictar acord de modificació de l’itinerari de la manifestació convocada. Aquesta resolució fou notificada a una de les persones signants de la convocatòria en la mateixa nit del 29 de setembre de 2006, poques hores abans de l’inici de la manifestació i totalment fora de termini.

Aquesta resolució, a més de ser il·legal i vulnerar el dret de manifestació, va generar greus problemes als convocants: els Mossos d'Esquadra van impedir el pas per una part del recorregut, obligant a una manifestació de milers de persones a baixar i pujar per Via Laietana i, per tant, generant una gran confusió, ja que de cop la capçalera coincidia amb la cua de la manifestació i els organitzadors van haver de fer grans esforços per explicar a la gent que havien de fer mitja volta. A més, aquesta resolució, feta la nit d'un divendres, va deixar en greu indefensió als convocants, ja que, malgrat que aquests tenien la raó legal, no van poder recòrrer al Tribunal Superior de Justícia donat que tanca durant tot el cap de setmana.

Considerant que és intolerable la sistemàtica vulneració del dret de manifestació que es dona a la ciutat de Barcelona, VdeVivienda va decidir interposar un recurs al TSJC. Davant aquest recurs, fiscalia també va demanar condemna en el que considerava una extralimitació i un abús de poder del Departament d'Interiror.


Gairabé un any després, el TSJC ha donat la raó al col·lectiu i ha confirmat la vulneració del dret de manifestació. Ara el col·lectiu es planteja reclamar danys i perjudicis i quedem a l'espera de que el TSJC resolgui un segon recurs presentat per VdeVivienda, ja que la Direcció General de Seguretat va repetir exactament la mateixa actuació il•·egal en ocasió de la manifestació del passat 24 de març de 2007, convocada tambe pel Dret a l'habitatge.

Amb aquestes actuacions judicials, VdeVivienda es suma a la denúncia que nombrosos col·lectius i moviments socials estan fent en els darrers mesos: que la Conselleria d'Interior està optant cada cop més per vulnerar i impedir el dret fonamental de manifestació, arribant a extrems com el de la manifestació del passat 17 de juny, convocada per nombrosos col·lectius precisament per exigir el Dret de manifestació i segrestada pels Mossos d'esquadra durant hores a plaça Catalunya sense cap justificació.

Les administracions polítiques vulneren sistemàticament el dret de manifestació, igual que ho fan amb el dret a l'habitatge. I quan les admnistracions incumpleixen sistemàticament la seva pròpia legalitat, queda en mans de la ciutadania fer efectius els drets.
No pararem de manifestar-nos, igual que no pararem fins a fer efectiu el dret a l'habitatge.

El proper 6 d'octubre, data de la propera mobilització pel Dret a l'habitatge, ens farem escoltar!

bcn.vdevivienda.net

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció