CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Sentència clau per al Sector Social sobre el Calendari Laboral Anual

Dimarts, 5 novembre, 2013
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print

El passat 22 de juliol es va celebrar el judici per la denúncia interposada contra les Filles de M ª Auxiliadora com a gestores del CRAE Llar Les Vinyes per l'incompliment de la seva obligació de lliurar el calendari laboral anual en els terminis i amb el contingut que marca el conveni d Acció Social amb infants , joves ...

El passat 28 de setembre se'ns va comunicar la sentència favorable a les nostres demandes , i la renúncia de l'empresa a recórrer la mateixa la converteix en efectiva , no només per a aquest centre de treball , sinó que , en basar-se en la interpretació d'un article del citat conveni , serveix com a referència a tots es els/les professionals del sector per reclamar a les seves empreses el compliment del que s'hi reflecteix .

Han estat gairebé 3 anys de lluita durant els quals l'empresa ha rebutjat sistemàticament tot oferiment de diàleg , arbitratge i fins i tot l'oferiment de mediació per part de la Inspecció de Treball ( que a la fi li acabaria sancionant amb 5000 euros per incomplir les seves obligacions sobre prevenció de riscos i conciliació de la vida familiar i laboral ) i fins i tot va decidir obviar la resolució de la Comissió Paritària del Conveni favorable a les tesis dels delegats de personal .

En aquest temps s'han succeït les pressions sobre la plantilla i els delegats de personal , les falsedats , les mitges veritats i les manipulacions , arribant fins i tot a despenjar-se del conveni argumentant no estar vinculada a ell per no pertànyer a una patronal a la qual posteriorment va reconèixer estar associada .

Durant aquest temps l'empresa s'ha limitat a lliurar una fotocòpia d'un calendari laboral baixat d'internet on no es reflectien els torns de treball , els horaris a realitzar ni els festius i caps de setmana a treballar per cada treballador/a.

D'altra banda se'ns lliuraven ( amb la periodicitat i antelació que estimaven oportuns ) uns horaris "merament orientatives" ( segons les seves pròpies paraules ) reservant-se el dret a modificar el 100% dels mateixos si l' empresa ho considerava necessari per a la " organització del centre " . Ni tan sols les dues ofertes que se li van fer arribar on se'ls oferia treure gairebé 30 % de la jornada anual d'aquest calendari per facilitar l'organització del centre els va semblar suficient . El seu argument sempre era el mateix : no cal negociar o arribar a cap acord perquè " estem complint amb el mínim legal establert" . Doncs sembla que no era així .

La sentència afirma rotundament que "la facultat de l'empresari ... de donar ordres sobre la manera, temps i lloc de la prestació " no comporta " unes facultats omnímodes sinó subjectes i limitades per les disposicions legals d'aplicació " . Així mateix , argumenta que "és evident que l'empresa no compleix en la seva totalitat amb les previsions convencionalment establertes ja que es limita a lliurar un calendari general" .
Per tot això declara " el dret dels treballadors a què l'empresa elabori anualment un calendari laboral individualitzat pel qual cada treballador tingui coneixement del seu horari de treball , la distribució anual dels dies de treball , els festius , els descansos setmanals i les vacances de tot l'any " .

A més , fixa el lliurament del calendari "a principis d'any, no amb dos mesos d'antelació com fa l'empresa" ( remetent-se a la resposta que va donar sobre aquest tema la Comissió Paritària del Conveni) .

Esperem que aquesta sentència serveixi per estendre a tot el sector social el lliurament d'un calendari laboral imprescindible per fer compatibles els nostres treballs amb la nostra vida personal , cosa que no quadra amb l'estès costum d'anar lliurant aquesta informació en el temps i contingut que les empreses consideren oportuns .
Finalment , aquesta sentència ve a demostrar un cop més que si lluites pots guanyar , si no ho fas , estàs perdut .

SECTOR SOCIAL CGT CATALUNYA

Més informació:

- PÀGINA FACEBOOK SECTOR SOCIAL CGT CATALUNYA

- TWITTER CGT SECTORIAL SOCIAL CGT CATALUNYA

-Sentència favorable:

<\/span>
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció