CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Setmana d’activitats de boicot als bancs que han denunciat a l’activista anticapitalista Enric Duran

Divendres, 1 maig, 2009

Setmana de Boicot a la Banca per protestar contra La Caixa, ING Direct i Cetelem-Eurocrédito, les tres entitats que han presentat denúncia a l'Enric Duran, que roman en presó preventiva sense fiança. La setmana de boicot, que s'ha desenvolupat del 27 al 30 d'abril, ha consistit en la realització de diverses accions, el tancament de comptes corrents, l'enviament de cartes de queixa a les entitats denunciants i la recollida de signatures.

El dilluns 27 d'abril, a les 9h del matí, el grup de suport a l'Enric Duran va donar el tret de sortida a la setmana d'inici de boicot als bancs que l'han denunciat, especialment els que s'han personat en l'acusació per la via penal a instància pròpia, com són “La Caixa”, ING, i Banco Cetelem-Eurocredito.

Un grup de persones es van concentrar des de les 9 del matí a la Plaça de l'Àngel (metro Jaume I) i seguidament es van dirigir a una oficina propera de “La Caixa” on es va fer una ocupació simbòlica de l'entitat per part d'una famíla víctima de desnonament que, al perdre la casa, ha decidit anar-se-n a viure a l'oficina. Mentrestant, a fora l'entitat, altres persones repartien octavetes explicant el perquè de l'acció i de la setmana de boicot i cridaven consignes contra la banca i reivindicant la llibertat de l'Enric Duran, que es troba actualment en situació de presó preventiva per “risc de fuga” i acusat d'un presumpte delicte d'estafa, a l'espera que l'Audiència Provincial de Barcelona es pronuncï sobre si manté o no aquesta situació. Cap a les 9:45 el grup va abandonar l'oficina de “La Caixa” i va decidir ocupar també les oficines properes de Banesto, primer, i Bancaja, després. Podeu veure un video de l'acció a: www.kaosenlared.net/noticia/video-i-comunicat-accio-suport-enric-catcast

La setmana d'accions va continuar, ja que el grup demana a la ciutadania que retirin els diners que tinguin en les entitats denunciants o tanquin els comptes corrents, que envïn cartes a aquestes entitats explicant les seves motivacions i queixes per la situació de l'Enric i que firmin per la seva llibertat. Tot el material per portar a terme aquestes accions, es troba a la pàgina web www.podem.cat.

El grup va convocar una tancada de comptes col·lectiva i altres accions, el dijous 30 d'abril a les 6 de la tarda a l'oficina de “La Caixa” de plaça Catalunya. Mira: blip.tv/file/2019501/

Més d'un centenar de persones entre badocs i activistes van assistir a l'acció de protesta en contra de La Caixa de Pensions de la plaça de Catalunya de Barcelona. La mobilització es va dur a terme per demanar l'alliberament d'Enric Duran i Giralt, el vilanoví que va expropiar 492.000 euros a 39 entitats bancàries per denunciar el sistema capitalista i promoure alternatives de societat. A l'acte s'hi va aplegar un grup de gent que volia cancel·lar els seus comptes corrents a La Caixa de forma col·lectiva.

Fins a dues hores es va haver d'esperar un grup de gent que volia treure tots els seus estalvis de La Caixa i clausurar els comptes corrents. L'oficina de plaça Catalunya havia tancat totes les finestretes expressament per aquella tarda, i només en va deixar una d'oberta amb un sol treballador. Es van inhabilitar tots els caixers automàtics i un grup d'agents de seguretat va estar controlant l'entrada de persones durant l'estona que va durar l'acció. Van estar regulant estrictament l'entrada de persones, deixant-les passar només d'una en una. Tanmateix, si coneixien algú que era client i amb intenció de continuar-ho essent el deixaven passar per davant d'aquells que volien tancar el compte.

Els activistes van disposar tota l'estona d'un mediador que els anava explicant els passos que havien de fer per tancar el compte amb èxit, tot i que l'únic treballador de La Caixa que atenia la gent posava obstacles i molts finalment només van poder treure diners. Un grup d'activistes va estar aguantant una pancarta i llegint manifestos durant tota l'estona.


Estudiants contraris al pla Bolonya ocupen a Barcelona la Seu del Banco Santander a Passeig de Gràcia i les seus d'ERC i PSC

El dimarts 28 d'abril la Coordinadora d’Assemblees d’Estudiants va convocar un seguit d’accions coordinades per marcar directament quins són els responsables de la mercantilització dels serveis públics que la nostra societat està patint actualment.

La mercantilització de les institucions, fins ara considerades com públiques, prové de dos focus: per una banda, ens trobem amb els lobbies empresarials i els bancs que marquen les directrius a seguir. Per altra banda, seguint aquestes directrius, ens trobem la complicitat dels governants tant europeus, com estatals i catalans que promouen lleis que no representen les nostres necessitats. L’Acord Mundial de Comerç i Serveis, promulgat per l’OMC, estableix el marc global en el qual es desenvolupen aquestes polítiques neoliberals.

La lògica del mercat penetra tots els àmbits de la nostra vida, i ens porta a la precarietat, a l’alienació, a la manca de capacitat crítica. Ells colonitzen el coneixement. Nosaltres, avui 28 d’abril, hem decidit ocupar les seves seus per denunciar la seva falsa democràcia, per denunciar els responsables de la crisis estructural que totes estem patint, per denunciar els lobbies empresarials, per denunciar les normatives europees que ens consumeixen. Volem visualitzar l’existència d’aquest conflicte, tant dins com fora de la universitat, camuflat amb la política de la censura, de la repressió i de la criminalització. Estem fartes de no poder decidir ni participar.

A Barcelona, al mateix moment que es produien mobilitzacions arreu d’Europa arrel de la cimera de ministres a Bélgica, fem patent aquesta lluita amb les accions que avui es porten a terme. La seu del PSC, la seu d’ERC, la seu d’ICV, la Comissionada d’Universitats i la seu del Banc Santander les ocupem per marcar directament els principals responsables que estan convertint a la universitat en un negoci.

Denunciem el Banc Santander per ser un dels màxims protagonistes del capitalisme salvatge que ja no es limita a netejar la seva imatge amb inversions en cultura, eina que sembla que ho avala tot. Tampoc es quedarà amb els programes de desenvolupament, eina que a més de legitimar, exporta un model de modernitat que és clarament etnocentrista i destrueix a aquells que estem obligats a acatar-lo. Ara el seu objectiu és introduir-se dins la Universitat. Passa a la UAB, passa a la UB, passa a la Universitat Autònoma de Madrid, passa a la Universitat de Cantabria, passa a la Universitat de Coimbra, passa a la Universitat de Buenos Aires.

També vam convocar a les 18h a plaça universitat una manifestació per expressar el nostre malestar i denunciar la complicitat dels governants a les polítiques neoliberals que s’estan introduint a la universitat de manera escandalosa.

No a Bolonya, insubmissió a la LOU. Moratòria ara!

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció