CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Sobre creixement i decreixement

Divendres, 24 juliol, 2009

Després del parèntesi a causa de la conformació del nou equip confederal de la CGT sortit del XVI Congrés de Màlaga, l'Ateneu Confederal Rojo y Negro també està en procés de reubicació quant als seus objectius, comeses i responsable.

No obstant això, mentre aquest procés segueix el seu curs, de tant en tant arriben textos que són d'interès per a la reflexió, el debat, i fins i tot la polèmica.... com és el d'aquesta ocasió, de Miguel Amorós: "Creixement i Decreixement", la versió del qual online està a Indymedia Euskal Herria (http://euskalherria.indymedia.org/eu/2009/07/61923.shtml).

L'entradeta que fan en el web resa: "Crítica de Miquel Amorós a la nova ideologia de moda a Europa, el Decreixement, que ja ha guanyat adeptes en certs cercles de l'Estat Espanyol i que en el fons no és més que el nou rostre renovat en el qual ha mutat el ciutadanisme després del fracàs del moviment contracimeres."

El text d'Amorós és llarg. Dóna un repàs històric al context de les lluites ecològiques en els moviments anticapitalistes, passa efectivament per una crítica al decreixement si s'enarbora deslligat de l'anticapitalisme i el personifica en les idees de Latouche, per al final ressaltar la necessitat de forçar la "conversió de la crisi ecològica en crisi social, i per tant, de la seva transformació en lluita de classes de nou tipus".

Aquesta és l'aposta forta de l'autor, una aposta malgrat que deixa oberta i sense definir, després de denunciar el "ciutadanisme" del decreixement com un "«programa reformista de transició» a aplicar des de les institucions polítiques actuals". No obstant això, cada lector/a serà qui interpreti i debati amb l'article d'Amorós, que d'altra banda està plagat d'arguments polèmics i sovint enfrontats entre si.

Bon estiu a totes i tots.

Antonio Carretero, Coordinador Ateneu Confederal

Attached documents