CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Sobre la manca de seguretat a les centrals nuclears

Divendres, 29 juny, 2007

L'anàlisi de les dades d'incidències del Consell de Seguretat
Nuclear posen de manifest la fal·làcia de la seguretat de les
centrals nuclears i la necessitat de procedir al seu tancament urgent i
ordenat.

La coordinadora TANQUEM LES NUCLEARS (TLN) ha analitzat les dades d’incidències del Consell de Seguretat Nuclear entre setembre del 2005 i juny del 2007, amb el que es posa de manifest l’elevat risc de l’energia nuclear i la fal·làcia de la propaganda que la presenta com una energia “segura”.

En els 22 mesos analitzats les centrals nuclears de l’Estat han totalitzat 93 incidències de funcionament, el detall de les quals es reflecteix en el QUADRE 1.

QUADRE 1. Resum de incidències per central
Central Succès % % Catalunya
Ascó I 13 13,98
Asco II 17 18,28
Vandellòs II 22 23,66
TOTAL CATALUNYA 52 55,91
Almaraz 8 8,60
Cofrentes 15 16,13
José Cabrera 3 3,23
Garoña 8 8,60
Trillo 7 7,53
TOTAL 93 100

Destaca en el detall l’elevat nombre d’incidències de les centrals nuclears de Catalunya (un 55,9 % del total) el que, a judici de TLN, posa de manifest el preu que es paga per anys de funcionament amb un elevat rendiment, especialment en el cas dels grups d’Ascó durant el final de la dècada dels 90. L’envelliment dels materials i la multiplicació de problemes són l’altra cara de la moneda dels triomfalistes comunicats del Foro Nuclear en que es destacava que “el factor de capacitat era dels millors del món”.

Resulta també il·lustratiu el detall de les incidències. Les 21 aturades de reactors (entre automàtiques i no programades), les dues incidències caracteritzades com a deficiència en “mètodes de disseny”, i tants i tants casos que es presenten com a fallides d’una indústria que intenta vendre la imatge de la seguretat i la fiabilitat. Per contra, les dades mostren que el futur de l’energia nuclear es tan sols una amenaça permanent i una font d’ensurts i riscos, tant per Catalunya com per a tots els territoris situats en les rodalies de les centrals.

TANQUEM LES NUCLEARS considera que l’increment d’incidències és un avís clar de que el parc nuclear es troba envellit, i que la seguretat de la societat, dels ecosistemes i del subministrament, aconsellen procedir amb urgència a un tancament ordenat de les centrals nuclears en funcionament, substituint l’energia que produeixen per l’adequada combinació d’estalvi, eficiència i generació elèctrica en base a recursos renovables.

Barcelona a 22 de juny del 2007.


Nuclears? Tancament sí, gràcies.

http://www.100x100renovables.net/