Solidaritat amb els sindicalistes de Roca-Maroc
El que passa a la fàbrica de Roca, multinacional catalana, a Settat (Marroc), és l'habitual en el món del treball marroquí: s'acomiada als treballadors sense previ avís i sense indemnització, si algun treballador està de baixa, s'obliga a un treballador del torn anterior a suplir-lo, treballant 16 hores seguides, sota amenaça de sanció o acomiadament, és el metge de l'empresa qui dóna la baixa, fet que poques vegades fa, les absències se sancionen com a faltes molt greus, sent motiu d'acomiadament; l'assistència mèdica i les mesures de seguretat brillen per la seva absència, i un company va morir per falta d'atenció mèdica a l'empresa; la constitució d'un sindicat, no controlat per l'empresa, comporta una segura repressió sindical per part de l'empresa.
Aquesta situació en les empreses reflecteix la realitat del Marroc: d'una banda, xerrameca de reconeixement de drets humans, dels drets de vaga i sindicació, de l'altra, la realitat d'una dictadura que assassina, que viola diàriament els drets humans, on els empresaris violen impunement la legalitat i trepitgen una i altra vegada els drets sindicals.
La situació a Roca-Maroc (Settat)
Des de principis de 2011, els treballadors de la fàbrica de Roca a Settat estan organitzant el seu sindicat per fer front als abusos de l'empresa. Primerament, van decidir organitzar-se en la UMT però, davant la falta de suport per part de la Unió local, van decidir organitzar-se en la CDT (Confederació Democràtica del Treball).
La resposta de l'empresa va ser l'assetjament i la persecució de la secció sindical, negant-se a reconèixer-la, encara que compta amb més de 300 afiliats/es.
Els treballadors de Roca-Maroc van iniciar contactes amb els treballadors de Roca-Gavà (Barcelona), seu principal de la multinacional, buscant una resposta internacional unitària dels treballadors.
Comença la campanya de solidaritat i la resposta enganyosa de l'empresa
Ja al maig de 2011 comença una campanya de solidaritat de la CGT, impulsada pels companys de Roca de Gavà i la secretaria de Relacions Internacionals de la CGT amb enviament massiu de fax i correus electrònics de solidaritat, exigint a l'empresa que cessés la repressió i els deixessin organitzar-se. També cal assenyalar el suport i la solidaritat de SUD-Solidaires de França que també ha enviat comunicats de solidaritat.
La campanya va tenir alguns efectes positius com el cessament de la repressió i que l'empresa després de 15 anys rebés per primera vegada a un treballador per parlar (a títol personal, no com a representant legal dels treballadors).
Companys de la secció sindical de CGT a Roca Gavà es van desplaçar a finals de juny al Marroc, per assistir a la constitució del sindicat a la fàbrica marroquina, coneixent la seva realitat, i en especial les penoses condicions de salut laboral existents i establint les bases del suport mutu entre ambdues seccions sindicals.
Ja al setembre, els companys de CGT Roca de Gavà van aprofitar una reunió amb el Cap de Recursos Humans de tot el Grup Roca per denunciar aquesta situació que s'està produint al Marroc i aquest, després d'un llarg silenci els va contestar que no era el fòrum adequat per parlar d'aquest tema. Cal assenyalar el silenci i la passivitat dels representants de CCOO i UGT a l'empresa que van passar olímpicament de tot. El cap de Recursos Humans va declarar que es respectava la legalitat laboral vigent a cada país en què treballen.
A principis d'octubre, es reprèn la campanya de solidaritat contra la repressió sindical a Roca-Maroc. Cal respondre a l'assetjament i les persecucions de l'empresa contra els sindicalistes.
Repressió sindical de l'empresa i resposta dels treballadors
L'empresa segueix obstinada a no reconèixer al sindicat de CDT de l'empresa i en perseguir als seus representants. La direcció obre un expedient disciplinari al secretari general del sindicat i un altre membre de la secció sindical amb l'objectiu de acomiadar-los. Les tramposes maniobres de l'empresa arriben fins acusar els treballadors d'abandonament del lloc de treball i falta greu amb conseqüència de danys materials per haver acudit a una reunió a la delegació de treball, convocats per la mateixa empresa.
L'expedient disciplinari té com a resposta la mobilització dels treballadors. Més de 200 persones es concentren davant la Delegació de treball el divendres 21 d'octubre on se celebrava una reunió entre la CDT, el director de recursos humans de Roca i el delegat de treball de Settat per tractar l'expedient disciplinari. El director de recursos humans abandona la reunió sense donar cap solució i es retarda la reunió per al dimarts 25 i després per al dimecres 26. Els treballadors convoquen vaga per a aquell dia.
En resposta coordinada i solidària, el mateix dimecres 26 d'octubre, la Federació Comarcal del Baix Llobregat de la CGT convoca una concentració a les portes de les oficines principals de l'empresa a Barcelona, paralitzant el torn de menjar dels Directius de Roca, que no van poder sortir ni entrar durant hores, cosa que els va obligar a acceptar una reunió. En la mateixa es va exposar el motiu de la concentració i se'ls va retreure la seva complicitat amb la situació que pateixen els companys de Roca Maroc.
Els treballadors de Roca-Maroc, al mateix temps que estan preparant una federació entre diverses empreses de la zona industrial, vhan decidir organitzar, amb el seu suport, una marxa de 5 km. des de la porta principal de l'empresa fins a la delegació de treball en el centre de la ciutat, passant per la seva avinguda principal.
Les últimes notícies que ens arriben són sobre l'acomiadament el 2 de novembre del secretari general del sindicat, Nachit Bashir, i també d'Azzdine Bousajda, davant la qual cosa es va procedir a la convocatòria d'una vaga indefinida per exigir la seva readmissió.
Un exemple a seguir
La multinacional Roca actua com totes les multinacionals al Marroc. Les empreses occidentals són un exemple de violació de drets, de repressió sindical, de tracte vexatori per als treballadors, de menyspreu de les normes mínimes de seguretat en el treball i en salut laboral.
La multinacional catalana Roca té vinculacions amb el nacionalisme català a través de CiU i al grup empresarial català Godó (lligat al seu torn a l'Opus Dei). considerats aquí persones respectables i demòcrates, són en realitat depredadors, que exploten inhumana i salvatgement als seus treballadors, allà on els és permès.
Al Marroc, on la legislació laboral és pur paper mullat perquè les autoritats mai prenen mesures contra les empreses i es limiten a convocar les parts, es viu la paradoxa que el sindicalisme, sent reconegut legalment, és brutalment perseguit a les empreses, especialment en les multinacionals que tenen tot el suport de l'estat, que ni tan sols es posa vermell incomplint les seves pròpies lleis. Igual que el rei està per sobre de la llei, les multinacionals i els empresaris, també. Això és el Marroc. Hi ha una llei però sempre hi ha algún poderós per sobre d'ella.
El camí emprès pels treballadors de CGT Gavà i de CDT Settat obre un camí a seguir que pot estendre a altres multinacionals.
Cal prendre consiència de la importància que està prenent el tema doncs no solament és un pols contra els companys del Marroc sinó contra la CGT de Roca també.
Des de CGT exigim el respecte als drets laborals per part de Roca al Marroc i en tots els països i el cessament de les agressions i accions antisindicals. Seguirem donant suport als companys del Marroc i lluitant per tal que s'aturi la persecució de que són víctimes els sindicalistes de Roca-Maroc per part de l'empresa pel simple fet d'organitzar-se sindicalment i defensar els seus drets.
Mouatamid, Equip de treball per al nord d'Àfrica de la S. de RR. II. de la CGT
Campanya de solidaritat
Hi ha un enllaç d'ACTUABLE des del qual, només firmant, s'envia un text automàticament al directiu de Roca Ramon Asensio, principal responsable de tot el que està passant.
http://actuable.es/peticiones/denuncia-la-direccion-roca-contra-explotacion-roca
I també podeu enviar correus electrònics i faxos als directius de Roca exigint la readmissió dels companys de Roca-Maroc i la finalització de la persecució a que es veuen sotmesos els sindicalistes a l'empresa:
general ramon.asensio@roca.net; xavier.aguilera@roca.net ; enrique.egea@ma.roca.net
FAX del Director de RRHH: +00 34 93 366 1256