El Govern prepara una privatització massiva dels serveis d’atenció a les persones. Aturem la #LleiAragonès - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

El Govern prepara una privatització massiva dels serveis d’atenció a les persones. Aturem la #LleiAragonès
dimecres 19 de juny de 2019 / Comunicats / Visites: 9330
Menéame

El govern de la Generalitat, mitjançant el Departament d’Economia de Pere Aragonès (ERC), ha presentant recentment l’anomenat Projecte de llei de contractes de serveis a les persones per a la seva tramitació parlamentària. Fins ara, han aconseguit que aquest projecte de llei passi desapercebut i no arribi a coneixement de l’opinió pública, tot i les gravíssimes conseqüències que pot suposar.

Aquesta nova normativa, que podria ser aprovada al mes de setembre, obre la porta a un salt qualitatiu en la privatització de serveis públics essencials. Sota el pretext de regularitzar els serveis d’atenció a les persones, s’estableixen les bases normatives per a l’externalització de més d’un centenar de serveis que es presten, des dels àmbits de la sanitat, l’educació i els serveis socials, entre d’altres. Això voldria dir que serien empreses privades, i no l’administració pública, qui gestionarien molts més serveis bàsics dels que ja gestionen actualment.

Alguns d’aquests serveis ja s’estaven prestant de forma externalitzada amb les repercussions negatives que ja hem vingut denunciant: precarietat laboral i priorització del benefici econòmic per davant de la qualitat del servei. Però aquest projecte de llei, no només consolidaria la privatització dels serveis ja externalitzats (i que des de CGT reclamem que siguin de gestió pública i amb participació de treballadores i usuàries) sinó que obre la porta a que molts altres, que ara són de gestió pública, passin també a mans privades.

En l’àmbit educatiu, a més de serveis ja externalitzats en la majoria de casos, com ara les llars d’infants o les activitats de lleure educatiu que van més enllà de l’horari lectiu (acollida, migdia i extraescolars), el decret llei esmenta literalment els següents serveis:

- Serveis d’ensenyament preescolar: pot obrir la porta a la privatització de l’educació de 0 a 6 anys en tant que el Departament d’Educació també és refereix al segon cicle d’educació infantil com a preescolar.
- Serveis d’educació especial: no esmenta quins, però podrien anar des d’aquells serveis de suport a la docència ja externalitzats, fins al conjunt de serveis i professionals que ara imparteixen educació especial en les seves diferents vessants.
- Serveis d’ensenyament per a adults: pot establir les bases de la privatització dels Centres de Formació d’Adults.
- Tutoria: de moment desconeixem a què fa referència i si afectaria o no a la tutoria que s’imparteix en l’horari lectiu.
- Serveis escolars diversos / altres serveis d’ensenyament: no concreten res més, però òbviament els termes “diversos” i “altres” denoten una ambigüitat intencionada i realment preocupant.

És fals l’argument de que aquest projecte de llei pretén donar compliment a la normativa de la UE, en concret a la Directiva 2014/24/UE de 26 de febrer de 2014 sobre contractació pública. Aquesta mateixa normativa diu “cap disposició de la present Directiva obliga als Estats membres a subcontractar o externalitzar la prestació de serveis que desitgin prestar per ells mateixos...”.

Tampoc no acceptem com a atenuant que una part d’aquests serveis es reservi a les anomenades empreses de l’economia social o el tercer sector. Ja coneixem com actuen aquestes empreses i la precarietat a la que sotmet, per exemple, la Fundació Pere Tarrés a les TEIs o la que pateixen les nostres companyes del sector social per part d’altres d’aquestes empreses (FASI, EDUVIC, etc) que prioritzen els seus interessos privats en detriment de les condicions laborals i de la qualitat del servei.

Hem de tenir present la corrupció i l’amiguisme que permet aquest sistema d’adjudicacions a empreses i “fundacions” del tercer sector i que ha quedat palesa en el cas de la DGAIA arran de les denúncies de les nostres companyes del Sector Social CGT.

El mateix Govern que ens ha dit que no pot revertir cap retallada a l’educació pública, pensa que el sí que pot fer és PRIVATITZAR els serveis públics, encara més del que ja ho estan, amb l’augment de precarietat, discriminació laboral en els processos de selecció o la pèrdua de la qualitat de serveis que això suposaria. No podem permetre que encara més serveis bàsics i fonamentals per a la vida de moltes persones passin a mans d’empreses privades. Cal un pla de lluita urgent, conjunt i contundent de tot el sector públic i dels col·lectius de treballadores de serveis que ja estan externalitzats per aturar aquesta #LleiAragonès i també per revertir les privatitzacions que ja patim. Demanem la màxima participació de treballadores i usuàries a les assemblees i mobilitzacions que es puguin convocar properament. Els serveis públics són cosa de totes, defensem-los entre totes!!

REVERTIM LES PRIVATITZACIONS!!

CGT Ensenyament
http://cgtense.pangea.org
http://www.facebook.com/CGTENSE
https://twitter.com/CGTEnsenyament

https://youtu.be/FXZuBKNApGQ

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT denuncia escassetat de material de protecció adequat per als sanitaris de la demarcació de Tarragona i les deficients mesures de prevenció i protecció
  2. Està clar, vaga!
  3. El TSJC evita posicionar-se sobre el compliment de l’EPIF i allarga la vulneració de drets laborals del personal investigador predoctoral
  4. A cap espai de la vida. Manifest 25N
  5. 25 N día Internacional contra les violències masclistes
  6. Formulari d’afiliació (beta)
  7. Quotes afiliació 2021
  8. Un cop presentat l’ERTO...retornen l’exagerat volum de trucades als canals comercials telefònics del RACC
  9. Vaga Indefinida a partir del 30 de Novembre a Ramcon, a Mollet del Vallès
  10. El 8M d’enguany, una vaga històrica i necessària

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid