CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Tancament de serveis a l’Hospital de Bellvitge: La planta de Nefrologia tancada, perill per als transplantats de ronyó i insuficiència renal. Altres seccions, també afectades per les retallades

Dissabte, 4 maig, 2013

TANCAMENTS A BELLVITGE LA PLANTA DE NEFROLOGIA TANCADA
PERILL PER ALS TRASPLANTATS DE RONYÓ I INSUFICIÈNCIA RENAL

ALTRES SECCIONS TAMBÉ AFECTADES PER LES RETALLADES

Des de la secció sindical de CGT Hospital Bellvitge volem denunciar els nous tancaments que s'han produït aquesta última setmana sense avisar ningú.

Els treballadors, dijous passat, van anar al seu lloc habitual de treball i es van trobar la planta de Nefrologia (7-3) tancada.

Aquesta unitat és l'encarregada d'acollir els malalts trasplantats de ronyó després de romandre uns dies a la unitat de trasplantament renal per finalitzar la seva recuperació. Els malalts, que estan immuno-deprimits per evitar el rebuig de l'implant, són portats a qualsevol unitat on hi hagi un llit lliure, independentment de la unitat que sigui amb el perjudici que això suposa tant per al pacient com per al personal de les unitats de destinació ja que són pacients amb unes característiques especials tant en la seva dieta com en els seus tractaments i no haurien d'estar escampats en unitats no específiques per a ells.

D'altra banda el tancament suposa que un gran nombre de pacients amb Insuficiència Renal crònica que estan ingressats "repartits" per tot l'hospital; cosa que augmenta molt les càrregues de treball, control i seguiment d'aquests usuaris per part dels facultatius com del personal d'infermeria etc amb una pèrdua més que evident de la qualitat assistencial. Cal recordar que l'HUB és l'hospital referència d'una població de més de 800.000 persones.

Curiosament, tot això es produeix quan en el passat mes de desembre de 2012, la direcció de l'Hospital ressaltava el premi "TOP 20 "d'hospitals de l'estat als serveis de Ronyó i vies urinàries. Per celebrar també s'estan plantejant tancar la unitat de TRASPLANTAMENT RENAL.

Cada any, per a la temporada estival, es tanquen unitats però en aquesta ocasió els tancaments han estat sense previ avís, molt abans de la baixada de pressió assistencial que significa l'estiu el que augura un estiu molt limitat d'unitats assistencials.

En aquests moments la direcció reconeix un total de llits a l'HUB de 643, dissabte havien obertes només 558, el que suposa 85 llits de menys (només recordar que l'any 1972 hi havia uns 1000 llits)

Després de preguntar a la direcció pel tancament d'aquestes plantes ens responen que les unitats "ens calen i, si cal, s'obriran". Encara que com es pot observar en el centre algunes d'aquestes antigues unitats ara tancades es fan obres i es preparen per a futurs despatxos. Pel que des de 2010 amb 768 llits hem arribat a 2013 amb 643 llits, el que significa que si comptem els llits eliminades i les tancades hem perdut per la sanitat publica un total de 210 llits.

El tancament d'unitats estan contribuint també a una inestabilitat i precarietat laboral mai vista abans, veient freqüentment casos de personal que després de més de 10 i 15 anys en el centre estan a dia d'avui a l'atur o sent cridats per treballar dies sols i els més afortunats mes a mes. I tot davant l'opacitat de la direcció de RRHH que no ens facilita les dades de les contractacions que es realitzen pel que des de la CGT insistim a denunciar la desinformació per part de la Direcció.

En relació als pacients més crítics, els pacients d'UCI, l'Hospital de Bellvitge no té els recursos necessaris per atendre la demanda malalts crítics. La retallada d'un 25% de llits per a malalts crítics està provocant que aquest tipus de pacients vagin a parar a un cubicle d'urgències i unitats d'Hospitalització que no reuneixen les condicions per a una atenció òptima dels mateixos, posant així en perill la vida de aquestes persones.

Aquesta situació es repeteix freqüentment des que la Direcció de l'Hospital va decidir tancar la unitat de Cures Intensives UCI 2-2 que comptava amb 10 llits de crítics.

A més aquesta manca de llits de Malalts crítics està provocant la desprogramació d'Intervencions Quirúrgiques atès que els llits que han de rebre els malalts recentment intervinguts quirúrgicament, estan molt sovint ocupades per malalts que haurien d'estar en UCI.

Tot això contribueix a les llargues llistes d'espera que patim els ciutadans en la gran majoria d'intervencions dels anomenats 14 procediments quirúrgics en garantia de 6 mesos de terminis màxims, establerts pel decret 354/2002 en llista d'espera s'estan incomplint deliberadament per aquesta direcció. ¡Passant per sobre dels 8 mesos d'espera per a cirurgia oncològica!

Totes aquestes dades són especialment sagnants quan en l'exercici del 2012 l'ICS estalviï 109 milions d'euros del pressupost de Sanitat encara que aquest estalvi no està repercutint en millores visibles aquest 2013, ni a nivell d'usuaris en reducció de llistes d'espera o contractació de personal i aquest any tornen a projectar una retallada de 100 milions més. On han anat a parar aquests 109 M €?

Mentrestant observem com en aquests darrers anys es manté un gruix important de treballadors en funcions de càrrecs intermitjos, és especialment cridanera la situació de la direcció d'infermeria que està obstinada a aplicar un model que s'ha demostrat més costós i de pitjor funcionament.

Aquest nou model no fa més que augmentar el nombre de càrrecs de direcció i càrrecs intermedis encara que molts estan buits de funcions o estan repetits. Il·lustrem-nos amb aquesta senzilla comparativa: L'any 1972 l'Hospital de Bellvitge comptava aproximadament amb 1000 llits i hi havia un total de 42 responsables d'infermeria.

A data d'avui amb 643 llits tenim un total de 127 infermeres en càrrecs intermedis de gestió.

Però això dades (no públiques) que amb dificultat hem aconseguit, es perpetuen en la resta d'àrees de l'hospital. Un cas curiós va ser la invenció d'un càrrec a l'agost del 2011 amb el nom impronunciable de GESTIÓ DE PROCESSOS TÈCNICS DE SERVEIS GENERALS.UNITAT DE SUPORT TÈCNIC DE LA DIRECCIÓ TERRITORIAL DE SERVEIS GENERALS I PROJECTES GTMS per col·locar a un altre amiguet en un càrrec sense funcions on ningú sap com és la seva tasca.

EXIGIM LA REOBERTURA IMMEDIATA DE TOTES LES UNITATS TANCADES, i denunciem que aquesta destrucció de la sanitat pública, no respon més que als criteris especuladors dels que volen enriquir-se amb això.

CONTRA LES RETALLADES i en DEFENSA DE LA SANITAT PÚBLICA, segueixen actives des de fa més de 6 mesos a través de la FAVL'H, associacions de veïns de diferents barris del Baix Llobregat així com ciutadans conscienciats del perill que correm amb aquestes retallades, cada dimecres es posen a la porta principal de l'Hospital i a les Consultes externes i recullen signatures, i assessoren a emplenar els 5 models d'endarreriment que recull el document de la Iniciativa Penal Popular que va ser elaborat per l'ex-fiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo conjuntament amb advocats de diversos col·lectius.

El passat 9 d'abril la FAVL'H i la resta de col·lectius va fer entrega de més 18.000 signatures al responsable del Catsalut a l'Hospitalet el Sr Daniel Fernàndez

CGT BELLVITGE

3 maig 2013

Més informació:

- FACEBOOK CGT BELLVITGE

- TWITTER CGT BELLLVITGE

Manel de Los Riscos
CGT-Bellvitge
627 858 539

Lola Matarín
CGT-Bellvitge
619 566 216

Carlos Navarro
CGT-Premsa Barcelona
649 839 490