Tancarem el CIE vol aconseguir una àmplia mobilització que clausuri “la xacra” de Zona Franca
Salt qualitatiu en la lluita per a la desaparició dels centres d'internament d'estrangers (CIE). Fa més d'una dècada que grups antiracistes i antifeixistes lluiten pel tancament dels CIE, però mai fins ara havien aconseguit un nivell de sensibilització tan ampli. A la roda de premsa convocada per Tancarem el CIE aquest dijous 25 de setembre al matí a les Cotxeres de Sants s'hi ha pogut veure algunes cares i entitats que per primer cop fan el pas de sumar-se a la reclamació de clausurar el que han anomenat com a “forat sense drets humans” o “petit Guantánamo” de casa nostra.
La compareixença ha servit per fer una crida a sumar-se a la campanya –que ja té perfils a Facebook i Twitter– i per convocar a la marató de parlaments que es farà el 17 d'octubre a les set de la tarda a les Cotxeres de Sants i a la cadena humana que envoltarà el CIE Zona Franca el 18 d'octubre a partir de les 17h, on preveuen aplegar més de 2.000 persones. Pel recinte barceloní, ubicat a l'extrem meridional de la Zona Franca –molt allunyat de zones habitades–, hi passen cada any més de 1.500 persones migrades, pel sol fet de no tenir els papers en regla. D'aquestes, l'any passat 729 van ser deportades als seus països de procedència.
Ampli suport a la campanya
Rita Marzoa, en nom d'Òmnium Cultural –entitat que per primer cop rubrica la petició de posar fi als CIE–, ha dit que “malgrat que alguna gent no ho ha entès fins ara, fa vergonya que hi hagi un lloc amb persones tancades per no haver fet res i, a més, s'hi vulnerin els drets humans”. “No podem esperar al 10 de novembre, hem de treballar ja i acabar amb aquesta xacra. Li direm als 40.000 socis d'Òmnium que no només cal anar a la V, també a la cadena humana del 18 d'octubre”, ha emfatitzat Marzoa. Ahir mateix l'Assemblea Nacional Catalana també va decidir sumar-se a la iniciativa, al costat de les més habituals signatures en aquest àmbit d'entitats com Tanquem els CIE, Fundació Migrastudium, SOS Racisme, FAVB, CGT, CCOO, UGT, PAH Barcelona i els consells de la joventut de Barcelona i Catalunya. El Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta –amb més de 270 entitats adherides–, com a espai referencial de l'associacionisme al districte de Sants-Montjuïc, on es troba ubicat el CIE des de l'any 2004, també s'ha incorporat a la llarga llista de suports de la campanya.
Diverses actrius, actors i músics han participat en l'acte. Carme Sansa ha parlat en nom del món del teatre tot dient, “no pot ser que existeixi un local on hi ha gent tancada que no ha fet res negatiu, i a més estigui gairebé pitjor que en una presó”. Gerard Quintana ha denunciat que “una ciutat que aspira a tant no pot tenir aquella merda amagada en un racó”. Arcadi Oliveres ha reflexionat sobre el món actual i ha sentenciat “no tenim dret a posar fronteres enlloc, és inhumà, la immigració és un tresor des d'un punt de vista de la humanitat”. Tot seguit ha instat al processament penal dels alts càrrecs del Ministeri de l'Interior que han ordenat posar fulles tallants a les tanques de Ceuta i Melilla, “això no és un delicte d'intent d'assassinat?”, s'ha preguntat Oliveres. A la roda de premsa també hi han parlat Andrés Garcia de Tanquem els CIE i Sylviane Dahan de la FAVB. Per acabar l'acte, la vintena de persones presents s'han fet una foto de grup davant d'un cartell on es mostrava el CIE i on cadascuna d'elles hi ha dibuixat una creu en senyal de rebuig.
* Article publicat al web del setmanari Directa.
- Facebook de la campanya https://www.facebook.com/tancaremelcie
- Twitter @tancaremelcie
- Web Tanquel el CIE www.tancaremelcie.cat
- Materials de la campanya a http://tancaremelcie.cat/?page_id=158
Roda de premsa #tanquemelscie a Barcelona amb presència Sec. Gral. CGT Catalunya , Ermengol Gassiot:
https://www.flickr.com/photos/cgtcatalunya/15396375792/
- Vídeo campanya:
http://sosracisme.org/tancaremelcie/wp-content/uploads/2014/07/SOS-RACISME-CIE1.mp4?_=1