CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Tanquem els CIE reclama el tancament definitiu del CIE de Zona Franca, aprofitant que estarà tancat 4 mesos per obres, i convoca una concentració el 30 d’octubre a les 18h.

Dimarts, 27 octubre, 2015

Tanquem el CIE de Zona Franca

Concentració divendres 30 d'octubre a les 18h a la Plaça Sant Jaume de Barcelona.

CSWcPi2WUAMvJzt

El CIE de Barcelona tanca. De la ciutadania depèn que no torni a obrir

El CIE de la Zona Franca de Barcelona tancarà les seves portes el proper divendres 30 d'octubre a raó de la realització d'obres de millora. La incertesa sobre el que passarà després ens brinda una oportunitat única d'aconseguir que no torni a obrir mai més.

Després d'anys denunciant la vulneració dels Drets Humans que s'hi han comès, de trencar l'opacitat que hi regnava, de judicialitzar els casos de tortures. Després que el CIE acabés amb la vida de Mohammed, l'Idrissa i l'Alik. Després de que milers de persones es mobilitzessin fins a les seves portes, exigint que es clausurin aquests centres de la vergonya. Després d'interposar desenes de queixes als jutges de control per exigir canviar unes condicions d'estància que trepitgen la dignitat de qualsevol persona. Després que el Parlament de Catalunya s'hagi posicionat, en una resolució històrica, a favor del seu tancament. Ara, el dia 30 d'octubre, el CIE de Barcelona tancarà -segons ha anunciat el Ministeri de l'Interior- per fer-hi obres.

Des de Tanquem els CIE celebrem la notícia del seu tancament ja que entenem que cal entendre'l emmarcat en un procés social majoritari perquè el CIE de Barcelona, i tots els existents, desapareguin de la nostra societat i acabin essent un mal record de la nostra història.

Fruit d'aquest mandat i d'aquesta expressió social de rebuig, el Parlament de Catalunya va aprovar el passat mes de juliol una moció per instar al Govern espanyol al tancament d'aquest Centre. Totes les forces polítiques catalanes, a excepció del PP i C's, hi van votar a favor. La resolució deia textualment:
"El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a exigir al Govern de l’Estat que: a) Iniciï en el termini més breu possible un procés que condueixi al tancament progressiu dels centres d’internament d’estrangers (CIE), atès que la Directiva europea (Directiva 2008/115/CE del Parlament Europeu i del Consell, del 16 de desembre, relativa a normes i procediments comuns als estats membres per al retorn dels nacionals de països tercers en situació irregular) no en prescriu l’existència obligatòria."

Durant el temps que duri el tancament -ja sigui provisional o definitiu- a Catalunya no es privarà la llibertat a cap persona per la seva situació administrativa. Sense dubte, es tracta d'una gran notícia pels drets humans, tot i que és irreal. El Ministeri d'Interior està deportant persones sense que passin pel CIE aprofitant la detenció de 72 hores sense assistència lletrada i sense la possibilitat que un jutjat revisi la seva ordre d’expulsió, que pot ser de fa 4 o 5 anys. Volem que el CIE no es torni a obrir però també que cessin aquestes deportacions que es realitzen sense cap mena de garantia.

http://www.tanquemelscie.cat/


Tanquem els CIE creu que l'anunci del Ministeri de l'Interior de tancar el centre de Zona Franca durant 4 mesos és una oportunitat per a la clausura definitiva. El 30 d'octubre faran la primera concentració dins d'una campanya “per convèncer la societat"

“Cap obra vestirà de legalitat aquest centre de la vergonya; cal tancar el CIE del tot”

L'ordre dictada el 15 de gener de 2014 pel jutge Joaquin Aguirre ha obert una finestra d'oportunitat. El magistrat encarregat de la vigilància i control del centre d'internament d'estrangers de Barcelona va enviar al Ministeri de l'Interior un document on obligava a millorar les condicions de vida al recinte de Zona Franca, amb la instal·lació de lavabos a les cel·les i l'ampliació del servei de dutxes.

La Delegació del Govern espanyol a Catalunya ha anunciat que el 30 d'octubre s'iniciaran les obres de millora i, per tant, el centre s'haurà de buidar de reclusos durant un període de quatre mesos. “Són unes obres que fa molt temps que havia ordenat el jutjat de control, per adaptar les condicions del CIE a la normativa vigent, però entenem que les condicions deplorables no es poden maquillar. Cap obra vestirà de legalitat aquests centres de la vergonya”, ens explica Marc Serra, un dels portaveus de Tanquem els CIE.

“Nosaltres creiem que estem més a prop que mai que aquesta situació es converteixi en definitiva. El context és ideal, amb unes eleccions pel mig el govern entrant serà el responsable de la reobertura o no, tenim quatre mesos per convèncer la societat”, assevera Serra enmig de clares expressions de satisfacció després de conèixer la notícia. I va més enllà. “El CIE només s'hauria de poder reobrir com a centre de memòria contra els abusos, la discriminació i el règim de deportacions que no és res més que el que s'amaga sota els CIE”, conclou amb contundència.

Per a Tanquem els CIE, l'anunci del Govern espanyol és un “intent de resposta al clam ciutadà, per tant és una ocasió excel·lent per aprofitar-ho i que no es torni a obrir el centre. No seria el primer cas. Tenim en la memòria el que va passar amb el centre de Capuchinos de Málaga, on la ciutadania va aconseguir que unes obres per la millora de les condicions acabessin amb el tancament definitiu. Ara també ho podem aconseguir”.

Primera concentració el divendres 30 d'octubre

El divendres 30 d'octubre, dia d'inici de les obres, es farà la primera concentració emmarcada dins una campanya a contrarellotge que s'allargarà fins després de la conformació del nou govern espanyol sorgit de les eleccions del 20 de desembre. Serà a les sis de la tarda davant del CIE. “Ha de ser una convocatòria que tothom se la faci seva, en el sentit de les darreres que hi ha hagut, quan vam aconseguir ajuntar 2000 persones al mig dels polígons de la Zona Franca. Fem una crida a veïns, veïnes, col·lectius, és una oportunitat única perquè la societat demostri que no vol que

Marc Serra també anuncia que ens els mesos vinents Tanquem els CIE desenvoluparà accions de desobediència civil i exigirà el posicionament de les institucions públiques de Catalunya. “El Parlament de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona ja ho han fet, ara és hora que la Generalitat, l'advocacia i el poder judicial també facin el pas”. Alhora, es mostra preocupat perquè “durant aquests mesos se segueixin produint deportacions exprés de persones detingudes al carrer i sense cap mena de garantia, sense ni tan sols tenir contacte amb advocat i poder presentar recurs per demostrar el seu arrelament, sabem que les deportacions exprés avui són un percentatge major en relació a les deportacions a través del CIE, estarem vigilants”, conclou.aquest centre es torni a obrir”, conclou l'activista.

https://directa.cat/cap-obra-vestira-de-legalitat-aquest-centre-de-vergonya-cal-tancar-cie-del-tot


SOS Racisme reclama que s’aprofiti el tancament del CIE de Barcelona per reformes per no obrir-lo ‘mai més’

L'ONG reitera que la privació de llibertat de persones per problemes amb el permís de residència és una vulneració de drets 'flagrant'

SOS Racisme ha demanat que s’aprofiti el tancament per obres del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona, previst per al 30 d’octubre vinent, per ‘no obrir-lo mai més’.

En aquest sentit, ha reiterat que cap millora de les instal·lacions ‘justificaran la seva existència’ i subratllen que la privació de llibertat de persones per no tenir permís de residència, per haver-lo perdut o no poder-lo renovar, és una vulneració de drets ‘flagrant’.

També recorden que el tancament provisional del CIE comportarà accelerar l’expulsió dels interns o traslladar-los a centres d’altres llocs de l’estat espanyol, amb les conseqüències que això comporta.

L’ONG també convida la ciutadania a aprofitar els tres mesos previstos d’obres per exigir el tancament ‘immediat’ del centre i a pressionar les institucions compromeses en la lluita contra els CIES, com l’Ajuntament de Barcelona o el Parlament de Catalunya, per ‘complir amb els compromisos’.

http://www.vilaweb.cat/noticies/sos-racisme-reclama-que-saprofiti-el-tancament-del-cie-de-barcelona-per-reformes-per-no-obrir-lo-mai-mes-2/