CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Tanquem les Nuclears – 100% RENOVABLES (TLN – 100%EER) recorda la realitat actual de Txernòbil 23 anys desprès de l’accident

Dissabte, 25 abril, 2009

La nit del 25 al 26 de abril de 1986, a la 1 i 23 de la matinada, en el reactor número 4 de Txernòbil va tenir lloc la major catàstrofe de l’energia nuclear civil fins la data d’avui.


Malgrat els 23 anys passats, els efectes de la radiació alliberada per la catàstrofe continuen marcant el present i el futur de les regions de Ucraïna i Bielorrússia afectades; i malgrat els esforços dels grups de pressió favorables a les nuclears per presentar-la com un esdeveniment del passat, la realitat és que les conseqüències continuen essent tràgicament vigents avui i ho continuaran essent durant molts anys. Un fet que no s’ha d’oblidar quan ens trobem al bell mig d’una campanya entestada en “rellançar” la indústria nuclear.

I és que els fets són tossuts: encara avui, 23 anys més tard, milers de nens i nenes que ni tan sols havien nascut quan es va produir la catàstrofe, han de ser atesos per greus malalties derivades del que va passar aquella nit, (d’ells 24.000 només a Cuba http://www.torontoforumoncuba.tyo.ca/?p=1191 ); malgrat els intents de rentar la cara de la tragèdia, presentant la zona afectada com una mena de paradís de vida salvatge, els estudis científics han detectat greus problemes en els animals i les plantes, que pateixen en silenci els efectes de la radiació (http://www.daylife.com/article/0g4c6HwccYf2H?q=Recep+Tayyip+Erdogan ); i l’impacte de l’accident sobre l’economia continua determinant la vida material a Ucraïna i Bielorrússia (http://www.greenfacts.org/en/chernobyl/l-3/5-social-economic-impacts.htm ).

El 25 d’agost del 2008 va morir el Dr. Vassili B. Nesterenko, (http://ipb.org/i/pdf-files/Death-of-an-exceptional-resister.pdf ) una de les persones que més es va destacar en la denuncia del que realment passava, el que el va portar a patir persecució i aïllament. De tot el seu llegat, ens afecta especialment la exposició que va fer sobre el deute que tota Europa occidental té amb els anomenats “liquidadors”, les aproximadament 600.000 persones que van treballar al descobert per apagar el reactor i ensorrar les restes, el que va evitar que dosis encara més elevades de radiació s’escampessin per tot el continent. Aquests “liquidadors”, que han anat morint tan en silenci com els animals i les plantes ja que eren una realitat desagradable que calia amagar (http://es.wikipedia.org/wiki/Liquidador ), són els que amb el seu sacrifici han protegit l’existència de milions de persones.

I amb el silenci, les mentides. Una de les més escampades pels grups de pressió favorables a les nuclears és que la catàstrofe de Txernòbil era el resultat d’una indústria nuclear tan defectuosa com tot el que provenia de l’antiga Rússia soviètica. La realitat és que la central havia passat sense problema els controls de l’Agència Internacional de l’Energia Nuclear (IAEA) fins al moment de l’accident (http://www.iaea.org/NuclearPower/PLIM-LTO/plim_TWG-LMNPP.html). Es tractava d’una central plenament acceptada i avaluada positivament.

Va ser també la IAEA la que va organitzar la campanya de reducció dels impactes de la catàstrofe amb motiu del 20é Aniversari. El seu informe “Chernobyl: the true scale of the accidente. 20 Years Later a UN Report Provides Definitive Answers and Ways to Repair Lives”, publicat sota la cobertura de l’Organització Mundial de la Salut, organisme totalment depenent de la IAEA en temes nuclears, intentava rebaixar el seu abast, i va ser contestat des de diversos sectors denunciant les seves fal·làcies (veure, entre altres, l’informe TORCH en http://es.wikipedia.org/wiki/Informe_sobre_Chern%C3%B3bil_TORCH_2006 ). Avui la IAEA continua mantenint una visió maquillada del que està passant (http://www.iaea.org/NewsCenter/News/2009/dispel-fear.html ).

TLN – 100% EER recorda que més de 5 milions de persones continuen vivint avui la realitat de Txernòbil, mentre per tot el món els representants de la indústria nuclear continuen la seva campanya per “rentar-li” la cara.

25 d'abril de 2009

Tanquem les Nuclears