CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Tanquem les nuclears exigeix una investigació rigorosa de l’impacte de la fuita d’Ascó sobre la població i el medi ambient

Divendres, 13 juny, 2008

Tanquem les Nuclears – Coordinadora per una Nova Cultura de l’Energia (TLN – NCE) insisteix en que cal una investigació rigorosa de l’impacte de la fuita d’Ascó sobre la població i el medi ambient centrada en la dispersió sobre el territori.

Davant la trobada de noves partícules fins a una quantitat que supera les 900 actualment, TLN – NCE insisteix en la necessitat de que es realitzi un estudi en profunditat sobre l’abast de la contaminació radioactiva de les àrees afectades per la central. El fet que les darreres partícules s'hagin trobat després d'unes setmanes de pluges intenses és un indici de la gravetat i abast de la fuita.


Un estudi d’aquestes característiques hauria de contemplar la fuita d’Ascó en un marc més ampli i incloure aspectes com són:

- Un anàlisi de la quantitat exacta de radiació alliberada en el moment de l’accident, a partir de la caracterització de l'aigua i els fangs que van causar la contaminació i de la radioactivitat retinguda en els filtres del sistema de ventilació d'emergència. Aquest anàlisi hauria de contemplar l’evolució de l’efecte del decaïment radioactiu.

- Un model de dispersió de les partícules en el medi ambient en base a les dades disponibles en el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i la Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET) durant els sis mesos fa que dura tot el procés.

- Una sèrie de mapes dels territoris que han resultat afectats per la dispersió de la contaminació radioactiva amb una cronologia indicativa. Amb indicació de la població i el medi ambient seqüencialment més afectats. En aquesta sèrie de mapes hauria d’aparèixer un inventari detallat de les partícules o punts calents trobats, que inclogui la seva caracterització radiològica, la data i hora en què es van localitzar, així com la seva localització.

- Un anàlisi dels productes de les zones afectades a on es poden presentar fenòmens de concentració d’elements radioactius.

Paral·lelament, i en vista dels fets, Tanquem les Nuclears – Coordinadora per una Nova Cultura de l’Energia demana al Consell de Seguretat Nuclear que revisi la qualificació de l’accident dins de l’escala INES.

Resulta evident que la gravetat del que ha passat en Ascó supera tot el que s’està comunicant a l’opinió pública. És necessari que un accident d’aquesta magnitud esdevingui una oportunitat per a que la darrera fase de vida de les nuclears en funcionament a Catalunya estigui marcada per la transparència i el coneixement dels impactes de l’energia nuclear en la salut de les persones i l’estat del medi ambient.

En aquest sentit Tanquem les Nuclears – Coordinadora per una Nova Cultura de l’Energia considera que els fets recolzen la demanda feta de que s’incrementi el coneixement dels efectes de la radioactivitat, mitjançant l’ingrés de la multa a aplicar a l’ANAV, i futures sancions, en un fons que permeti la creació de programes d’investigació sanitària que siguin realment independents dels organismes vinculats a la indústria nuclear, com el CSN.

Considerem que els centres hospitalaris o d’investigació de Tarragona, Càceres, València, Guadalajara o Burgos, zones en les que funcionen centrals nuclears, o bé altres centres amb un historial documentat d’investigació en temes d’impacte radiològic han de disposar de recursos i autonomia d’investigació al marge dels interessos de la indústria nuclear.

Els fets d’Ascó estan posant en evidència de que el debat sobre els impactes del model energètic no s’ha de guiar per criteris subjectius d’imatge i paisatge, sinó en els efectes reals que les centrals tèrmiques i nuclears provoquen a les persones i els ecosistemes, i en els perills que generen el procés de canvi climàtic i la crisi del petroli.

Barcelona a 10 de juny del 2008