CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Telefónica frustra les negociacions amb les vaguistes de les subcontractes. La Generalitat convoca Telefónica i les subcontractes arran de la denúncia de vulneració del dret a vaga

Dimarts, 12 maig, 2015

La Generalitat convoca Telefónica i les subcontrates arran de la denúncia de vulneració del dret a vaga

La plantilla es torna a manifestar pel centre de Barcelona, en un ambient d'indignació després de la negativa a negociar del director d'operacions de Telefónica Kim Faura

Isabel Benítez / Jesús Rodríguez
12/05/2015

Ànims crispats aquest matí entre el personal en vaga de les subcontrates de Telefónica, però determinació de seguir endavant amb les mobilitzacions que van començar fa 35 dies. Uns dos-cents treballadors s'han concentrat a primera hora al portal de l'Àngel de Barcelona i, en assemblea, han decidit desplaçar-se fins la seu del departament de Treball, a la confluència dels carrers Sepúlveda i Villarroel. "Aquests desgraciats s'han cregut que som esclaus. No saben fins on estem disposades a arribar", ha manifestat un dels treballadors megàfon en mà enmig de l'ovació dels seus companys. La secció del llevant peninsular de la companyia Telefónica, dirigida per l'empresari Kim Faura, no els reconeix com a interlocutors, al·legant que CCOO i UGT són els "legítims" negociadors en nom de la plantilla.

La tensió és palpable al centre de Barcelona. L'edifici permanent del Congrés Mundial de Mòbils al portal de l'Àngel es troba tancat al públic des d'ahir al matí "per raons tècniques". Els vaguistes han aturat dos vehicles amb instal·ladors que estaven "fent d'esquirols" i a un dels cotxes li han punxat una roda. Furgons de BRIMO i ARRO dels mossos d'esquadra s'han desplegat a la zona i segueixen la protesta d'a prop. El director d'Inspecció de Treball a la demarcació de Barcelona ha rebut una delegació dels manifestants i s'ha compromès a convocar una reunió per dijous a un quart de deu del matí a la seu d'Inspecció de Treball, a la confluència de Travessera de Gràcia i el carrer Nàpols. La cita és la resposta del Govern a la denúncia de vulneració del dret a vaga, i han estat convocades la direcció d'una desena de subcontrates i l'empresa matriu: Abentel, Cotronic, Itete, Comfica, Electror, Dominio, Teleco, Cobra, Liteyca i Telefónica. A l'exterior de l'edifici convocaran una nova concentració.

Kim Faura tanca la porta a la negociació

Ahir al vespre una delegació del personal tècnic de les contractes de Movistar va compartir taula amb Kim Faura, directiu d'operacions del llevant peninsular de la multinacional, per tractar els punts acordats com a condició pel desallotjament de la botiga central de Barcelona, ocupada el passat dissabte. La sorpresa de la delegació de les vaguistes ha estat trobar-se en la mateixa taula al president d'ADEMI –associació de les empreses del sector–, la responsable del departament jurídic de Catalunya de Telefónica i la mediadora dels Mossos d'Esquadra.

Telefónica ha lliurat a la delegació del Comitè de Vaga un document on es desentén com a part clau del conflicte i es remet als acords signats amb les contractes "amb sindicats d'audiència contrastada" en referència als acords signats per Comissions Obreres i UGT. Per la seva banda, ADEMI s'ha negat a negociar amb el Comitè de Vaga "si CCOO i UGT no ho validen". El passat 5 de maig CCOO i UGT van signar uns acords sense comptar amb els vaguistes anunciant la finalització d'una vaga que no han convocat. Aitzol Ruiz –afiliat d'UGT i president del Comitè d'Empresa de COTRONIC– denuncia que "ni tan sols van demanar opinió als delegats" en referència a aquests acords, rebutjats per tots els comitès de vaga. En el document que Kim Faura ha entregat al Comitè de Vaga, a més, es diu que "com a conseqüència dels actes coercitius cap a Telefónica, ens vam veure obligats a subscriure un document, condició inexcusable per l'abandonament pacífic de la tenda per part dels manifestants", en referència a l'ocupació –el passat dissabte– de la seu permanent del Congrés Mundial de Mòbils.

Sense cap interlocució vàlida

L'abstenció de Telefónica en la cerca de canals de resolució del conflicte contrasta amb el fet que des de la multinacional s'insisteixi tant en què les 35 jornades de vaga indefinida "està afectant de manera important" la seva capacitat comercial. Segons Jordi Juan, assesor legal, "és un acte d'irresponsabilitat" per part de la companyia. "Les condicions del sector les estableix el contracte-bucle" unes condicions que a la pràctica controla Telefónica pel volum de negoci i per ser el client únic de moltes d'aquestes contractes i personal autònom.

Mentre es desenvolupaven aquestes converses prop de quatre-centes persones s'aplegaven als peus de l'Edifici Diagonal 00, seu corporativa de Movistar. En un clima tens però festiu, s'ha obert un micròfon on han parlat treballadores, familiars i s'ha donat pas a comunicacions de solidaritat de la plantilla de Coca-Cola i d'un grup de treballadors de Buenos Aires. "Aquesta és la vaga del poble", "Estem lluitant per un futur per tothom", "Sense nosaltres no sou res!". També s'ha fet esment a totes les persones que han estat lesionades o mortes a conseqüència dels accidents laborals d'un sector que ha vist créixer la sinistralitat laboral amb l'enduriment de les condicions de treball. Les vaguistes han agraït en diverses ocasions el suport social que estan rebent. A la concentració han intervingut treballadores en plantilla de la matriu de Telefónica que anuncien la possibilitat d'una vaga en els dies vinents, una de les fites que es persegueixen des d'un principi i que podria representar un salt qualitatiu del conflicte.

Tenim un pla B

Poc abans de dos quarts de deu, la delegació de les mobilitzades ha sortit de l'edifici i ha comunicat el resultat de la trobada: "un fracàs", segons Francesc Queralt, que ha estat present a la reunió. Després d'uns minuts de tensió i frustració entre les treballadores, s'han autoconvocat aquest dimarts en assemblea a plaça de Catalunya de Barcelona, tot fent una crida a mantenir l'entusiasme: "ja sabíem que a la primera no sortiria, per això tenim un pla B, un pla C i els que calguin. La vaga segueix", ha puntat Ruiz.

La jornada d'avui ha estat intensa. El dia començava amb l'emissió televisiva d'un vídeo sobre la vaga indefinida a l'espai electoral que Capgirem Barcelona ha cedit per trencar el silenciament informatiu que pateix aquest conflicte. Després d'una assemblea massiva amb treballadores procedents de tot l'Estat, a partir de les cinc de la tarda Movistar donava instruccions perquè les concentrades abandonessin l'edifici on tindria lloc la reunió. La concentració ha estat vigilada per vuit furgones d'antiavalots i un fort dispositiu d'agents policials de paisà des de primera hora de la tarda. Les accions de sabotatge i solidaritat amb la vaga continuen i es preparen accions coordinades en un conflicte què interpel·la més de 100.000 treballadors d'arreu de l'Estat espanyol.

* Article publicat a la Directa.
https://directa.cat/generalitat-convoca-telefonica-subcontrates-arran-de-denuncia-de-vulneracio-del-dret-vaga

Més informació:

- TWITTER CGT METALL BCN

- TWITTER CGT TELEFONICA FEDERAL

- Paco Selas. FEMEC CGT (CGT Metall Catalunya). Tel. 649229326

L´ocupació a seu de MWC Telefonica dels vaguistes de Movistar a Portal de l´àngel a Barcelona, s´uneix a la manifestació per desapareguts a Ayotzinapa a Mèxic:

http://bambuser.com/v/5499960

Instant durant l´ocupació de botiga Telefonica seu MWC a Barcelona:

http://bambuser.com/v/5500180

Vídeos durant l´ocupació de la seu de #MWC a BCN:


https://youtu.be/86hlSX9lCGo


https://youtu.be/DUbp6EBVrBk


https://youtu.be/-BQCnDx-qFk


https://youtu.be/NwfZbVy4elQ


https://youtu.be/gCqcS7Y5Zdk