CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Telefònica i quatre “contractes” aniran juntes a la vaga per primera vegada el 30 de juny contra els acomiadaments i la precarietat laboral

Divendres, 27 juny, 2014

FETS:

Que CGT ha promogut i ha estat disposat a la celebració de les reunions pertinents per resoldre la problemàtica de incompliments legals denunciats en aquest subsector davant la Inspecció de Treball en diverses denúncies, i l’empresa principal que és Telefónica s’ha negat per motius espuris a celebrar les esmentades reunions.

Aquesta part, degudament assessorada per els sindicats del comitè d’empresa de Telefónica de Barcelona, s’ha adreçat en diverses ocasions a l'empresa principal, amb idèntics motius als precedentment enunciats requerint-la perquè cessés en la seva conducta vulneradora de drets fonamentals, sense que en cap moment l'empresa motivés la seva negativa a negociar ni emplacés a aquesta representació sindical per a trobar solucions a les qüestions plantejades.

OBJECTIUS:

La reivindicació de que la patronal procedeixi al compliment estricte i legal a les matèries assenyalades i la negociació d’un conveni col•lectiu propi a Barcelona.
- Que passin a la plantilla els subcontractats i falsos autònoms. La fragmentació de les plantilles només serveix per dividir-nos e impossibilita la negociació col•lectiva, precaritza la nostra vida laboral i no permet la conciliació de la vida laboral amb la familiar.
- Exigim que es limitin els suposats legals que permeten la subcontractació, i quan es donin no sigui en condiciones laborals inferiors a les de la contracta.
- Subrogació automàtica de tot el personal en cas de que Telefònica-Movistar assigni una zona de treball a una altra contracta.
- Que quan un treballador acomiadat guanyi un judici tingui la opció de escollir entre la indemnització o recuperar la seva feina.
- Readmissió immediata de tots els acomiadats.

La vaga s’iniciarà a les 0:00 hores del dia 30 de juny de 2014 i finalitzarà el 30 de juny de 2014 a les 24:00

PETICIÓ:

PRIMERA.- Que la Patronal del subsector i Telefónica, cessin en les conductes transgressores de la legalitat i convencional i atengui els requeriments efectuats en el contingut del present preavís de vaga.

A Barcelona a 20 de juny de 2014

CGT FEMEC

- TWITTER CGT FEMEC

- TWITTER CGT METALL BARCELONA

- ABOUT.ME/CGTMETALLBCN

Resolució dels comitès de Telefònica i les seves Contractes:
EL DILLUNS 30 DE JUNY, VAGA CONJUNTA

Els comitès de TELEFÒNICA, ELECNOR, ITETE, ABENTEL i COTRONIC reunits el divendres 13 de juny vam acordar CONVOCAR VAGA CONJUNTA per al DILLUNS 30 DE JUNY DE 2014.

Les reivindicacions que defensem són molt similars a les que tenim tots els treballadors. Les plantilles fixes (o d'obra i servei) s'han reduït brutalment, augmentant en totes les empreses els falsos autònoms.

La multinacional Movistar ha empitjorat les condicions i cada vegada ens exigeixen més, forçant-nos a excedir la jornada laboral cada dia, sense pagar-nos les hores extres ni cotitzar-les a la seguretat social.

Molts companys han capitalitzat els diners de l'atur i liquidació per a ser autònoms i no cotitzen a la Seguretat Social ni a Hisenda per les llargues jornades setmanals que es realitzen, reparant avaries o instal·lant fibra òptica i coure, són els serveis de banda ampla que duen associats.

Hem denunciat reiteradament que no es compleixen les mesures de salut laboral al pujar a pals i escales ni al baixar a les càmeres subterrànies. Hi ha accidents greus o mortals, que en el cas dels autònoms no es contemplen com accident laboral perquè diuen que no són treballadors sinó empresaris.

Les nostres reivindicacions conjuntes són les següents:

- La passada a plantilla dels subcontratats i autònoms. La fragmentació de plantilles solament serveix per a dividir-nos i impossibilita la negociació col·lectiva, precaritza la nostra vida laboral i impedeix la conciliació de la vida familiar amb la laboral.

- Que quan un treballador acomiadat guanyi un judici per acomiadament tingui l'opció entre la indemnització o recuperar el seu treball.

- Subrogació automàtica del personal en cas que Telefònica-Movistar assigni una zona de treball a una altra contracta diferent.

- Exigim que es limitin els supòsits legals que permeten la subcontractació i que quan es doni no sigui amb condicions laborals inferiors a les de la contracta.

Per tot això ens comprometem tots i totes les delegades dels comitès d'empresa a convocar a totes les plantilles de Telefònica, Contractes i Subcontractes (mitjançant una convocatòria sectorial) a anar a la VAGA el 30 de Juny.

Realitzem assemblees conjuntes durant el mes de juny davant tots els centres de treball, punts de reunió o magatzems per a difondre i promoure la participació d'aquesta convocatòria. Exigim a més, la readmissió de tots els acomiadats durant el procés de lluita que ja ha començat.

PROU DE SUBCONTRACTACIÓ.
PROU DE PRECARIETAT.

Comitès de Telefònica, Cotronic, Elecnor, Abentel i Itete de la província de Barcelona.

http://huelgadehambreentelefonica.blogspot.com.es/2014/06/resolucion-de-todos-los-comites-de.html

30J. Concentracions en tendes Movistar contra la pressió i la repressió

La Confederació General del Treball, farta d'acomiadaments i de repressió en les empreses del sector de les Telecomunicacions i en la seva lluita contra les males condicions laborals, participa en la convocatòria de concentracions enfront de la porta de les tendes Movistar de diverses ciutats el dilluns 30 de juny (Alacant, Santander, Sevilla, Múrcia, Tarragona, Tenerife, València, Saragossa,...).

L'injust acomiadament, aquest mateix mes, de dos companys d'Atenció al Client de Telefònica d'Espanya SAU a Saragossa, és un dels motius d'aquestes protestes i senyal que la Direcció vol culpar a les treballadores i els treballadors de la seva pròpia i pèssima gestió i, fins i tot, de la disminució d'ingressos causada per la crisi-estafa.

Però no es tracta solament de dos acomiadaments, ja que les condicions laborals que es viuen en les empreses de la nostra «marca» cada dia són pitjors: augment de pressió i de repressió laboral, treball sota amenaces i un control obsessiu han deteriorat el clima laboral tant com perquè molta gent acudeixi malalta al treball o sigui acomiadada.

Per això les mobilitzacions convocades van més enllà. En l'àrea comercial, Movistar no posa ni els mitjans ni la formació adequada per a poder realitzar el nostre treball amb agilitat i confiança el que fa perillar la nostra salut i, a més, no garanteix l'adequada atenció al client. En l'àrea d'instal·lació i manteniment, les mobilitzacions en les contractes reprimida amb una onada d'acomiadaments són un intent d'unir totes les lluites, reivindicant un conveni propi, la limitació de la subcontractació i els falsos autònoms.

A Telefònica d'Espanya, les vagues pretenen parar l'abús de disponibilitats fora de l'horari laboral o els excessius desplaçaments diàriament amb cotxe a altres províncies: A Tenerife continua la vaga d'O+M pel conflicte de les disponibilitats obligatòries ( http://cgt-sft.org/secciones/?p=1238) i, en Bizkaia, segueix realitzant-se l'atur d'una hora diari contra els desplaçaments interprovinciales obligatoris en O+M i Plta. ext.

CGT contra la precarietat i l'abús en el sector de les Telecomunicacions.

Secretaria de Comunicació CGT Telefónica

Telefònica i quatre “contractes” aniran juntes a la vaga per primera vegada

Per primera vegada treballadores de Telefònica-Movistar i treballadores de les empreses subcontractades per la multinacional de telecomunicacions aniran a la vaga en una mateixa jornada de lluita contra els acomiadaments i la precarietat laboral. Així ho van anunciar ahir conjuntament els comitès d’empresa de Telefònica a la província de Barcelona, Cotronic, Elecnor, Itete i Abentel, que han convocat a les 4.000 persones que reuneixen en total les seves plantilles a una vaga de 24 hores el proper dilluns 30 de juny. A més, el sindicat CGT de Catalunya ha convocat el mateix dia una vaga del metall per donar cobertura a aquelles treballadores d’altres empreses del sector que es vulguin sumar, especialment les que tenen Telefònica com a ocupador final.

Es tracta d’un moment “històric”, segons ha apuntat Mercè Amado, delegada de COBAS al comitè d’empresa de Telefònica a Barcelona, ja que és “la primera vaga on s’aturarà gent que està treballant directament per a diferents empreses però per a Telefònica com a empresa finalista”. Aquesta convocatòria ha estat el resultat d’un “treball de fons per arribar a unir la diversitat de realitats laborals i contractuals”, ha assenyalat Amado, tot i que reconeix que “el teixit sindical per arribar a tantes treballadores encara està per construir”, ja que els sindicats COBAS, En Construcció, USOC, CGT i CCOO implicats en la convocatòria no donen a l’abast per cobrir assemblees a tots els centres de treball. Paral·lelament, s’està realitzant una tasca de coordinació estatal, però el procés és lent i està trigant a donar els seus fruits.

La única alternativa: “estendre el conflicte”

El punt de partida d’aquesta unió ha estat el conflicte de Cotronic, empresa subcontractada per Telefònica, que ha acomiadat el 50% de la plantilla en els darrers tres anys. Arran d’aquest ERO encobert, segons denuncien els sindicats, des del mes d’abril s’han convocat tres jornades de vaga. Després de la primera, el 30 d’abril, que va comptar amb una participació de prop del 90% de la plantilla, la direcció de l’empresa va acomiadar set persones. A la segona i tercera, els dies 29 i 30 de maig, la participació va minvar fins al 60%, segurament a conseqüència de la repressió sindical, però la lluita va despertar l’espurna de la solidaritat en el sector.

“L’empresa volia silenciar el conflicte”, comenta Amado, “però el que ha fet és indignar encara més a les treballadores, plantejant un panorama de no retorn”. Ara, “la única alternativa és estendre el conflicte”, conclou.
Tres anys enrere, Cotronic comptava amb una plantilla de 190 persones i actualment té 85 treballadores en nòmina, a més d’un centenar de treballadores subcontractades, autònomes majoritàriament. Aquest és un exemple de la precarització laboral i destrucció de llocs de treball estables que denuncien els sindicats de Telefònica. Les treballadores consideren que és una estratègia impulsada per les subcontractes per augmentar els beneficis i disminuir la capacitat d’organització i lluita, la mateixa estratègia que segueix Telefònica, que des de la seva privatització ha disminuït la plantilla en unes 50.000 treballadores i es calcula que té subcontractades prop de 100.000 treballadores arreu de l'estat. A la província de Barcelona, segons dades de la pròpia empresa, serien 2.297 les treballadores subcontractades.

El conflicte laboral torna a Telefònica de Barcelona després de les dues vagues de fam – novembre de 2012 i febrer de 2013— impulsades per exigir la readmissió de Marcos Andrés Armenteros, acomiadat per baixes mèdiques el 4 de febrer de 2011. Malgrat que els jutjats laborals van dictar sentència segons la qual l'actuació de l'empresa de telecomunicacions va ser nul·la i improcedent, el seu director, Kim Faura, s'ha negat a readmetre'ls malgrat la solidaritat que va despertar aquesta lluita, i la mediació realitzada per partits polítics i sindicats.

* Notícia publicada al setmanari Directa.

http://directa.cat/noticia/telefonica-quatre-les-seves-%E2%80%9Ccontractes%E2%80%9D-aniran-primera-vegada-juntes-vaga