CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Temps de judicis

Dijous, 25 juny, 2015

El dimarts 30 de juny dos companys seuran al banc dels acusats davant d’un jutge o una jutgessa. En el complex que en diuen la Ciutat de la Justícia, a l’Hospitalet de Llobregat. A un d’ells, el Roger, l’acusen d’haver baixat dues persianes un dia de vaga general. Amb cinisme, en diuen delicte contra la “llibertat dels treballadors”. I de resistir-se quan un parell de guàrdies urbans se li van abraonar a sobre per detenir-lo. Per tot plegat pot anar sis anys a la presó. L’altre és el Merca. Li demanen dos anys de presó pel simple fet de recriminar als guàrdies el tracte que li estaven donant al Roger mentre l’immobilitzaven. De fet, si el van denunciar és perquè el coneixien de la, ja llunyana però encara referencial, vaga pels “Dos dies”. Hi havia tingut un paper actiu.

Em temo que el judici del 30 serà notícia però poc. En parlarem en els espais militants. Potser menys que si no hagués existit l’actual febre institucionalista o institucionalitzadora, però en parlaran. A nivell dels grans mitjans ja sabem que el judici no generarà soroll, a no ser que l’Ajuntament de Barcelona, la principal acusació del cas, retiri la denúncia que en el seu moment va fer. En tot cas, a les portes de l’estiu la repercussió del judici serà molt menor a la que hauria de tenir. Pretenen empresonar un militant referencial de l’esquerra independentista d’un barri de Barcelona i implicat en lluites del seu barri. I un sindicalista que, entre d’altres, va ser una de les cares públiques de la gran lluita dels conductors d’autobusos del curs 2008-2009: el Merca que, a més a més, ara mateix és secretari d’acció sindical de la CGT de Catalunya, un dels sindicats més importants del nostre país.

El seu judici quedarà submergit en una llarga llista d’altres situacions similars que fa que aquest episodi deixi de ser excepcional, en el sentit que no és una situació única. Fa pocs dies el Tribunal Suprem va confirmar la condemna de l’Alfon, el jove de Vallecas solidari i militant en les lluites dels treballadors. I el mateix dia el van detenir i ara està a la presó. Com el Roger i el Merca, havia participat també en una vaga general. I pocs dies més tard, assistirem també a una vista judicial a Tarragona. Serà el 9 de juliol i seuran al banc dels acusats 4 antigues treballadores de la fàbrica Expert, de l’Arboç, i dos sindicalistes de la CGT actualment jubilats. Ara els poden condemnar a entre 3 i 4 anys de presó per lluitar en contra el tancament de la seva fàbrica, ara fa quasi 11 anys. I la llista podria continuar a la tardor, quan continuaran els judicis cap a desenes d’imputats/des a les darreres vagues generals. Junt a molts d’altres, hi haurà també les actuals secretària general i d’organització de la CGT de Barcelona. I molts altres militants de l’esquerra anticapitalista. Dels que hi posen el cos i el seu dia a dia, més enllà de grans titulars i figures mediàtiques.

El dia 30 de juny jutjaran als dos companys per defensar les condicions de vida dels treballadors i treballadores, del conjunt de la població. Passats els anys, s’han fet palesos els efectes de la reforma laboral de febrer del 2012, la que havia motivat la vaga general. Els salaris nominals, i encara més els reals, han baixat i ara hi ha treballadors/es en actiu que són pobres. Les hores extres, i amb elles les jornades laborals, han crescut. La por, a perdre la feina, a patir canvis en la jornada laboral, a una reducció del salari, a haver de fer feina per sobre del teu contracte, …., tota aquesta por i d’altres són molt més freqüents avui que a inicis del 2012. Es jutjarà, doncs, la solidaritat. La no resignació a ser una peça més en la reordenació del Capitalisme que estem patint els darrers anys.

Els acusen dues institucions, Ajuntament de Barcelona i Generalitat, que diuen representar-nos. No cal dir massa més. No ens asseurem a esperar que algú esmeni aquesta situació. D’aquestes institucions no n’esperarem solucions.

Nosaltres aquests dies sortirem al carrer i alçarem la nostra veu. Pel judici del Roger i del Merca, però també pel dels companys i companyes del cas Expert. Per la presó de l’Alfons i per la tardor que ens vindrà. Ho farem parlant de repressió. Però, sobretot, ho farem construint dia a dia l’alternativa a les situacions que denunciem. Des dels barris i pobles fins als centres de treball. Aquesta serà la nostra veritable resposta a la repressió. I fent-ho farem sentir que estem al costat dels nostres companys i companyes represaliats. A la seva alçada i a la del seu compromís que, en definitiva, és amb la Humanitat.

* Ermengol Gassiot és Secretari General de CGT Catalunya

https://lasaldelaterra.wordpress.com/2015/06/25/temps-de-judicis/

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció