CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“Tenim dret a tenir drets” – Conclou amb èxit la III Trobada de la Xarxa Estatal pels Drets dels Immigrants (REDI)

Dimecres, 28 novembre, 2007

Conclou amb èxit la III Trobada de la Xarxa Estatal pels Drets dels Immigrants (REDI) que va contar amb la presència de més de 100 delegats. Entre els acords destaca la creació d'una campanya i mobilitzacions conjuntes per al 2008.

Els passats 23, 24 i 25 de Novembre es va celebrar en la Casa de Campo, Madrid, la III trobada de la Xarxa Estatal pels Drets dels Immigrants (REDI), espai de coordinació entre més de 120 organitzacions d'immigrants de tot l'Estat Espanyol.

La REDI va ser creada en el marc del Fòrum Mundial de les Migracions davant la necessitat de coordinar actuacions conjuntes pels drets dels immigrants. De moment s'han celebrat tres trobades estatals (els anteriors van ser en Rivas i Màlaga) amb una important presència d'organitzacions d'immigrants.


En aquesta III trobada es va contar amb la presència de més de 100 delegats d'associacions d'immigrants arribats des de Catalunya, Euskadi, Madrid, Andalusia, València, Canàries, Burgos i Navarra.

Obertura

Després de la rebuda del divendres, el dissabte 24 es va començar amb un plenari d'obertura en el qual es va analitzar la trajectòria de la REDI, destacant d'una banda les dificultats que es troben les diferents associacions en el seu territori i reafirmant la necessitat de sostenir i ampliar la coordinació i la lluita conjunta en moments en els quals les comunitats d'immigrants estan assistint a un augment de les mesures repressives i una clara retallada de drets socials i laborals.

És important conèixer que les nostres associacions es troben en una situació de certa fragilitat, la falta de recursos, l'aïllament i la precarietat que castiga de forma especial als immigrants fan que garantir alts nivells de participació sigui una mica difícil, per això el procés de coordinació ha d'anar sense presses i sense marcar-se objectius inassolibles, ha de ser capaç d'agregar a associacions de diferent tipus, anar al ritme del més lent, no deixar a ningú fora.

Es va destacar l'esforç i la generositat de les organitzacions presents per a construir un espai de coordinació horitzontal i independent dels partits polítics, afirmant la importància de l'autoorganització i la mobilització social en la defensa de la dignitat dels immigrants. En l'escenari polític espanyol resulta vital construir un espai d'enunciació, denúncia, mobilització i interlocució amb els altres actors polítics que defensi de forma clara els drets dels immigrants.

És molt alt el nivell d'atomització i fragmentació entre les associacions d'immigrants, moltes vegades promoguda per les institucions, de manera que per a aconseguir millores concretes necessitem construir un moviment ampli, participatiu i plural que defensi els nostres drets.

No hi ha integració sense drets: La deriva “Sarkozy” del ministre Rubalcaba

Darrere de la retòrica de la “integració” promoguda pel govern i un veritable malbaratament de recursos destinats moltes vegades a la “dimensió folklòrica” de la interculturalitat, en la pràctica estan augmentant de forma exponencial les expulsions i la violència policial, els mitjans administratius segueixen sent insuficients, es multipliquen els casos d'abusos laborals i segueix existint a Espanya una borsa de treballadors immigrants sense regularitzar que supera el milió de persones.

Es va manifestar al seu torn una seriosa preocupació pel gir conservador, la deriva estil “Sarkozy” de les polítiques migratòries europees que influeïx de forma clara en les polítiques promogudes pel govern Zapatero, destacant l'últim Protocol d'Expulsions i la modificació a la Llei d'Estrangeria presentada recentment en el Senat que proposa endurir encara més la legislació.

Tots els presents denunciaven amb casos concrets l'augment de la pressió i violència policial sobre els immigrants en aquest últim temps, del que es dedueïx una ordre política promoguda pel ministre de l'interior Rubalcaba. La presència de policies de paisà identificant i detenint immigrants es repeteix en els relats. Redades massives en la Plaça de Lavapiés (Madrid), identificacions permanents i arbitràries en les sortides del metra a Barcelona, presència de policies en les portes de col·legis i supermercats a Antequera i pallisses de policies a venedors ambulants a Marbella (Màlaga), intervencions policials en el transport públic a Canàries, abusos en els Centres d'Internament i en les deportacions, i un trist etcètera.

Treball en Comissions: millorar l'organització, reprendre la mobilització social

Després de l'obertura es va acordar dividir el treball en 4 comissions:

1- Millorar l'organització de la REDI
No és senzill coordinar a més d'un centenar d'organitzacions, tenint en compte l'intens treball que cada associació duu en el seu propi territori i la vocació d'una organització flexible, que no es converteixi en una estructura pesada i jeràrquica.En aquesta comissió es van treballar propostes per a millorar abans de res la comunicació entre els membres i els suports comuns que permetin millorar l'organicitat de la xarxa (compartir recursos, materials, sabers, etc.)

2- Problemes comuns- demandes comunes
Més enllà de les particularitats de cada territori, la veritat és que la immensa majoria dels immigrants sofreix problemes similars. En aquesta comissió es va treballar per a la construcció conjunta i col·laborativa del camí que va dels problemes a les solucions, posant en comú aquelles demandes que donin resposta als principals problemes i que permetin articular una campanya conjunta de reivindicacions en la qual traslladar tant al govern, com als actors socials la necessitat urgent de mesures que garanteixin els drets bàsics dels immigrants.

3- Pla d'actuació – Agenda Comuna
Dintre de l'esgotador i intens treball quotidià de les associacions, esdevé fonamental l'intentar articular una agenda comuna que vagi donant forma al treball col·lectiu de la REDI. En aquesta comissió es va treballar per a dissenyar aquelles convocatòries, esdeveniments i processos comuns que assumirà la xarxa per a l'any 2008.

4- Assessories jurídiques i espais d'informació
Dintre de la REDI es comparteix la necessitat de construir espais d'informació i assessoria en matèria de drets de ciutadania, laborals i socials per part de les pròpies associacions d'immigrants. Es tracta d'espais que acompanyin la denúncia i la lluita per la dignitat, amb metodologies que superin l'assistencialisme i la individualizació dels problemes. Existeixen ja en l'estat nombroses experiències d'Oficines de Drets Socials (ODS) i espais similars. Millorar la comunicació , la coordinació de recursos i “maneres de” fer així com impulsar la creació de noves ODS van ser els objectius d'aquesta comissió. En relació amb això es comenta que s'està organitzant una Trobada Estatal d'Oficines de Drets Socials (ODS) i espais d'assessoria per a finals de Maig a Madrid.

Conclusions

En el plenari final es van posar en comú els treballs de les comissions i es van aprovar els següents acords:

1- Impulsar de forma conjunta la campanya “TENIM DRET A TENIR DRETS: 12 mesures urgents per la dignitat dels immigrants”

- Es van acordar 12 punts de reivindicacions comunes que recullen les propostes de les organitzacions per a garantir els drets dels immigrants.(s'acorda que en el termini d'un mes es realitzarà una optima redacció dels mateixos per a garantir una presentació el més clara i sintètica possible)
- Conjuntament amb un breu manifest d'introducció, s'editaran materials gràfics comuns i es traduiran aquestes demandes en tots els idiomes possibles per a garantir el màxim de difusió.
- S'impulsarà amb aquestes demandes reunions amb organitzacions socials, sindicals i polítiques perquè se sumin a la petició així com una recollida massiva de signatures que hi donin suport.
- És tasca de totes les associacions de la REDI aconseguir el màxim nombre de suports així com difondre aquesta campanya per les nostres respectius territoris amb la màxima intensitat possible, donant-li protagonisme en totes les activitats que realitzem, especialment en les mobilitzacions acordades.
- A mitjà termini i després de recollir els suports s'intentarà obrir una fase de reunions amb institucions i responsables polítics en les quals manifestar les nostres demandes.

2- Acordar les següents convocatòries conjuntes:

- Dissabte 23 de Febrer 2008: Jornada Estatal pels Drets dels Immigrants.

Amb el lema “Tenim Dret A Tenir Drets” i a dues setmanes de les eleccions generals, ens comprometem a realitzar manifestacions, concentracions i actes públics allà on puguem. Es tracta d'una convocatòria molt important en la qual intentarem aconseguir el màxim suport d'altres organitzacions i on donarem a conèixer les nostres demandes, destacant entre elles el dret al vot per la proximitat de les eleccions, de les quals els treballadors immigrants quedarem absolutament exclosos.

- 1r de Maig-Dia dels/les treballadors/es

En aquesta data les organitzacions integrants de la REDI participaran en les mobilitzacions sindicals portant les nostres demandes i denunciant la precarietat dels treballadors/es immigrants. Si bé cada organització conta amb l'autonomia per a decidir en quina mobilització participar, des de la REDI es comparteix la crítica a les actuacions de les Direccions de les grans centrals sindicals (CCOO, UGT) que són també responsables de les polítiques migratòries del govern, marcades per la precarització, l'augment de la pressió policial i la retallada de drets dels treballadors immigrants.

- 11-13 de Setembre de 2008 – III Fòrum Mundial de les Migracions-Madrid

Les organitzacions de la REDI realitzaran l'esforç per a garantir una àmplia presència en aquesta cita. Ara bé, en relació als problemes de l'anterior Fòrum (falta de transparència i democràcia en les decisions, falta de protagonisme de les organitzacions d'immigrants, falta de crítica a les institucions participants, etc.) s'insisteix en que des de la REDI es participi de forma activa en el disseny de les activitats, conferències i organització de la trobada de manera que es garanteixi el protagonisme migrant, la democràcia en la presa de decisions i es parli dels veritables problemes que sofrim. No podem permetre que aquest espai es converteixi en “un escenari” per a operacions polítiques que pretenguin maquillar la dura situació que vivim els immigrants a Espanya.

- 18 de Desembre de 2008 – Dia de l'Immigrant – Cap a una ATURADA CONTRA LA PRECARIETAT I PELS DRETS DELS IMMIGRANTS

Les organitzacions de la REDI es comprometen a començar un treball d'anàlisi, discussió i organització que tingui com horitzó una Aturada contra la Precarietat i pels Drets dels Immigrants. Sabem que es tracta d'una tasca difícil però al seu torn es tracta d'una eina fonamental per a intensificar la nostra denúncia i lluita comuna contra una situació intolerable. L'èxit de la Vaga d'Immigrants en USA ha de ser un exemple a seguir, entenent que requereix moltíssim esforç i una intensa tasca de construcció d'aliances. No és una aturada d'immigrants sinó contra la precarietat i pels drets dels immigrants. De manera que hem de ser capaços d'explicar els motius i involucrar en l'organització a tot tipus d'organitzacions socials, sindicals i polítiques així com al conjunt d'una societat civil no especialment receptiva a les nostres demandes.Necessitem un lema clar que li doni sentit a una convocatòria d'aquestes carácterisrticas i que serveixi com eina de treball en la construcció d'aliances entre treballadors autòctons i immigrants. ”El problema no són els immigrants, el problema és la precarietat: drets socials i laborals per a tots”.

3- Reforçar l'organització de la REDI

- Es va comentar en la trobada la necessitat de dotar d'una organicitat més clara a la xarxa, fomentant la dimensió territorial de manera que es pugui clarificar quines associacions formen part de la mateixa.
- Prenem com “marc ideològic” de la REDI el Manifest pels Drets dels Immigrants que va sortir de la I Trobada a Rivas.
- S'insisteix en la necessitat de crear una pagina web de la REDI i per a això un grup de companys es posaran a treballar per a garantir els recursos necessaris per al seu funcionament.
- Es comenta la necessitat de crear una comissió amb membres de les diferents organitzacions per a estudiar possibles vies de compartir recursos i poder tenir certa economia comuna de la REDI amb la intenció de reforçar el treball comú i l'elaboració de materials comuns.

Màlaga, 26 de Novembre de 2007

Coordinadora d'Immigrants de Màlaga (CIM)

>>>>>>>> aclariment: aquestes notes reflecteixen els apunts realitzats per membres de la Coordinadora d'Immigrants de Malaga (CIM), subjectes a possibles modificacions

Noticia i fotografies a:
http://estrecho.indymedia.org/newswire/display/72422/index.php