CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Terceres Jornades de les Dues Ribes a Reus, del 27 de maig al 30 de juny

Dijous, 20 maig, 2010

Le blues de Sheikhates


Arrels, cultures d'anada i tornada

Nous catalans, nous cinemes

3res Jornades de les Dues Ribes

Reus, del 27 de maig al 30 de juny

Unes noves jornades per aproximar-nos a les realitats del Magrib, a un costat i l'altre de la Mediterrània.

PROGRAMA

- Dijous 27 de maig

Projecció de la pel·lícula "Le blues de Sheikhates" (dumou’ al-chaykhât), de Ali Essafi

20 h. Sala d'Actes del Centre de Lectura (c/Major 15)

"Le blues de Sheikhates" (2004, 57 minuts, V.O. àrab/amazigh, subtítols català), tracta sobre les sheikhates, cantants populars del Marroc, que són a la vegada les dones més estimades i les més marginades. I això per una sola raó, la seva llibertat. Llibertat de costums i llibertat de to que els hi permet, només a elles, cantar sobre la injustícia i la situació de la dona. Amb paraules senzilles, Shikta Aicha ha resumit aquesta situació: "la nostra vida és semblant a aquesta espelma que crema i es sacrifica per què els altres hi puguin veure".

Ali Essafi va néixer a Fes (Marroc) l'any 1963. Després d'estudiar Psicologia, va començar a treballar en el cinema. Ha realitzat i escrit diversos documentals. Entre les seves pel·lícules destaquen: "General, aquí estem" (1996); "El silenci dels camps de remolatxes" (1998); "Ouarzazate Movie" (2000). A "Le blues de Sheikhates", el director marroquí, mostra com a tema fonamental a cantants populars que no estan acostumades a ser reflectides en els mitjans de comunicació; aquí, el documental les converteix en protagonistes recuperant davant de la càmera el paper d'estrelles gairebé perdut sobre els escenaris.

- Del 31 de maig al 30 de juny

Exposició fotogràfica "El perímetre algerià. La història d'un tomb pel Magreb", del fotògraf Cristian Pons

Biblioteca Central Xavier Amorós (c/Escorxador 1). Horari de visites: de 10 a 20 h.

Inauguració el dilluns 31 de maig a les 20 h. amb la projecció del documental "Hachem en femení".

L'exposició del fotògraf menorquí Cristian Pons, recull fotografies en color i en blanc i negre com a resultat del viatge que Pons va fer a Algèria. La majoria són retrats, i mostren les mirades, els espais i les actituds dels algerians, imatges d'un pais de contrastos on les dones són les protagonistes i les que en major mesura s'han alliberat de l'etapa de colonització i terrorisme.

La iniciativa del viatge que va donar peu a l'exposició va sorgir del descobriment de la pròpia història de Menorca a través del llibre de la historiadora Marta Marfany Els menorquins d'Algèria, llibre que narra com des del segle XVIII els habitants de les Illes Balears, i molt especialment Menorca, es van desplaçar a Algèria buscant treball i van fundar diverses poblacions.

- Dimecres 2 de juny

L'hora del conte solidari

18 h. Biblioteca Central Xavier Amorós (c/Escorxador 1)

Sessió de contes del Magrib a càrrec de la cantant algeriana afincada a Barcelona Neila Benbey (www.myspace.com/neilabenbey ) i del músic català Raül Costafreda.

- Diumenge 6 de juny

Representació de l'obra de teatre "Rosella", sobre el nou codi de família del Marroc.

21 h. Jardins de l'IMAC (c/Sant Joan 27). Entrada gratuïta.

“Rosella” és una obra de teatre escrita i concebuda per la jove dramaturga marroquina Naima Zitan, que tracta de la Mudawana, el nou codi de família del Marroc. “Rosella” està produïda per Desenvolupament Comunitari, entenent el teatre com a eina de dinamització i sensibilització al voltant del col·lectiu marroquí a Catalunya. Els actors i actrius són joves catalans d'origen marroquí i també autòctons. L'obra està parlada en dariya o àrab marroquí i compta amb elements de suport en català, i a través d'ella es vol mostrar l'excel·lent producció teatral contemporània marroquina, apropar les comunitats marroquines de Catalunya al teatre, fomentar la relació entre joves actors teatrals catalans i marroquins, potenciar el teatre amb contingut social com a eina de dinamització comunitària i difondre una imatge molt més madura i complexa de la realitat sociocultural marroquina.

Els objectius didàctics i de caràcter social del projecte són els següents: Explicar d'una manera clara i simple les grans línies de les noves disposicions del codi de família, a les famílies marroquines residents a Catalunya; evitar les lectures errònies i les males interpretacions del codi de família per tal d'evitar tensions a les famílies; difondre la idea que la reforma del codi de família no significa una victòria de les dones pel damunt dels homes, o d'una ideologia determinada pel damunt d'una altra, sinó un èxit de tots/es els marroquins; i fer partícips a l'anomenada societat d'acollida catalana d'aquests importants canvis en matèria d'igualtat entre home i dona al Marroc, fomentant així la cohesió social.

Més info sobre l’obra Rosella:
http://www.desenvolupamentcomunitari.cat/web/index.php?option=com_content&task=view&id=186&Itemid=27&lang=es_ca

Catàleg de l'obra:
http://www.desenvolupamentcomunitari.cat/web/publicacions/solidaritat/rosella_horitzontal.pdf

- Dimarts 8 de juny

Debat sobre els drets humans al Marroc

20 h. Biblioteca Central Xavier Amorós (c/Escorxador 1)

Amb Yussuf Raissouni, president de la secció de Rabat de l'Associació Marroquí de Drets Humans (AMDH) i Karim Othmani del comitè de suport a l'AMDH de Barcelona.

Fundada l'any 1979 i independent de qualsevol organisme polític, actualment té constituïdes 72 seccions per tot el Marroc.

L'AMDH treballa per la preservació de la dignitat humana, el respecte de tots els drets humans en la seva universalitat i el seu caràcter global, i la protecció, defensa i promoció d'aquests drets.

Les seves finalitats són:

1. Donar a conèixer, difondre i educar en matèria de drets humans.

2. Treballar a favor de la ratificació per part del Marroc de tots els pactes internacionals relatius als drets humans, la integració de les seves disposicions en la legislació marroquina, l'adaptació d'aquesta a aquests pactes i la garantia del seu respecte.

3. Identificar, denunciar i condemnar tota violació dels drets humans i treballar per la seva desaparició.

4. Proporcionar la solidaritat i el suport necessari a les víctimes de les violacions dels drets humans.

Per a més informació: www.amdh.org.ma/

- Dijous 10 de juny

Projecció del documental "Casa Nayda"

22 h. Jardins de l'IMAC (c/Sant Joan 27)

Un documental sobre les noves tendències musicals i culturals de la joventut del Marroc escrit per Dominique Caubet i realitzat per Farida Benlyazid i Abderrahim Mettour.

Actualment el Marroc es mou i els seus joves també. No es pot continuar ignorant l’expressió d’una nova cultura de la joventut marroquina.

A través de la música, les publicacions, la revalorització de l’àrab marroquí (darija), la utilització de les noves tecnologies, els festivals musicals i una creativitat en ebullició, Casa Nayda és un documental que il·lustra l’efervescència d’aquesta joventut en acció així com les dificultats que es troba en el camí.

Més info: www.myspace.com/casanayda

A continuació, fins a les 00h., sessió de DJ amb músiques del Magrib.

- Dijous 17 de juny

Projecció de la pel·lícula "Joves normals", de Daniel Hernández

20 h. Sala d'Actes del Centre de Lectura (c/Major 15)

"Joves normals" (2008, 85 minuts, V.O àrab/castellà, subtítols català) és una pel·lícula basada en experiències reals que entra en les cases i vides de tres joves de Jamaa Mezwak, un barri marginal de la ciutat de Tetuán, on van néixer cinc dels terroristes suicides de l'atemptat de l'11-M de 2004 a Madrid.

El Khader és un jove amb tants deutes familiars que es veu obligat a escollir entre el somni de convertir-se en actor o abandonar-ho tot per ser un emigrant il·legal a Europa. La Rabia és una noia guapa i ambiciosa que té fortes conviccions religioses i lluita per obrir un taller de confecció al barri mentre espera que torni el seu promès. En Youssef, camell ocasional que acaba de sortir de la presó, segueix qualsevol pista que el pugui portar a trobar el seu germà gran, desaparegut sense deixar rastre. La pel·lícula aporta una visió sobre com és realment la vida en una comunitat pobra musulmana. Els actors són del barri, no havien participat mai en cap pel·lícula. El guió es basa en les seves vides i va ser elaborat amb ells.

"Joves normals" trenca el mite de que la joventut musulmana creix educada en els valors de la jihad, demostrant que els seus anhels i problemes són similars als de tants nois dels suburbis que han de sortir endavant a Occident, ja que al final les seves decisions estan marcades sobretot... pels diners. Viure com un criminal. Viure com un emigrant il·legal. Viure en la jihad... o llaurar-se un futur al barri. Quin futur espera a aquests tres joves?

Daniel Hernández (Valladolid, 1959) va començar la seva carrera treballant com director i productor de publicitat fins a 1994, quan va fundar la productora independent "Alea docs & films". Des de llavors ha dirigit i produït mes de trenta documentals per a les principals cadenes de televisió europees. "Joves normals" és el seu primer llargmetratge de ficció.

Organitzen:

Sodepau, Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, Àrea d’Immigració CGT, Regidoria de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament de Reus, Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus, Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Associació Amazics de Catalunya, Associació Ciutadans per a la Convivència i el Desenvolupament, Associació Reggus, Associació Hace Color