CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Terra i llibertat. Comunicat de la CGT de Catalunya per a l’Onze de Setembre de 2016

Dimecres, 7 setembre, 2016

Terra i llibertat

Com fem cada any, des de la CGT de Catalunya volem reiterar el nostre compromís amb la plena defensa del dret a l’autodeterminació. Un dret a l’autodeterminació que entenem de manera individual i col·lectiva. Una autodeterminació que ha d’implicar la capacitat per decidir-ho tot sobre tot, i que s’ha de concretar en la pràctica d’una autogestió real a tots els nivells. Entès així, és un dret inseparable dels principis anarcosindicalistes i llibertaris de la nostra organització.

Però quan parlem d’autodeterminació no ens referim simplement a decidir sobre la creació d’un Estat independent respecte d'un altre, un nou Estat que perpetuï l’ordre establert. Al contrari, entenem que l’autodeterminació i l’autogestió ens han de permetre establir les bases d’una societat lliure de tot Estat opressor i del sistema capitalista en el qual ens trobem sotmeses.

La defensa de la societat futura ens fa parlar de llibertat. Una llibertat col·lectiva que només podrem assolir si totes i tots som persones lliures. Sabem que amb el capitalisme aquesta llibertat és impossible. Però veiem, i aquests darrers anys encara més, que tampoc és possible amb el segrest de la política que imposen les institucions estatals. La construcció de la plena llibertat pel nostre poble no es farà des de parlaments o consistoris. Ni tampoc des de les organitzacions empresarials o les executives de partits i sindicats. La farem des del carrer, les places, els centres de treball... La farem reclamant la benvinguda de refugiats/des i, al mateix temps, els tancaments del CIE i la derogació de qualsevol mesura d’estrangeria. La farem eradicant la precarietat laboral com a primera passa per fer, de l’explotació capitalista, història.

La defensa d’aquest futur que volem també ens porta a parlar de terra. Una terra que està sent trinxada sistemàticament per l’especulació i l’afany de negoci. Especulació i negoci que molt sovint promouen aquells que diuen defensar la llibertat del poble català. Ho veiem actualment en projectes com Barcelona World i, en general, a la política de grans infraestructures. Ho patim també quan s’imposa una agricultura basada en les grans corporacions multinacionals i amb cada vegada més pes dels transgènics. Però quan parlem de terra, ens referim també a la capacitat que hem de tenir, per a nosaltres mateixos, com a classe treballadora, d’autogestionar en el dia a dia la nostra vida. I això implica la construcció d’una economia plenament col·lectiva.

Per tot això, acabem com hem començat: Des de la CGT Catalunya, defensem el dret a l’autodeterminació dels pobles. Un dret que no ens ve concedit de cap Estat ni de cap institució, sinó que neix com a manifestació del principi llibertari d’autogestió de l’individu i de la col·lectivitat. En el nostre cas, les persones que vivim a Catalunya no restem circumscrits als límits autonòmics actuals. Els lligams culturals o d'identitat fan que l'àmbit de la comunitat siguin tan amplis com la voluntat de les persones que la formen ho desitgin.

Lluitem, doncs, perquè en un futur més proper que llunyà, totes i cadascuna de nosaltres puguem ser lliures en una societat lliure i solidària.

Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT de Catalunya
7 de setembre de 2016