CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El terratrèmol ha arrassat, solidaritat amb el Kurdistan.

Dilluns, 13 febrer, 2023

El terratrèmol que va arrasar regions del Kurdistan, Turquia i Síria dilluns a la matinada 6 de febrer ha deixat desenes de milers de persones mor  tes, ferides i sense casa. Segons dades del diumenge 12 de febrer ja són més de 28.000 persones mortes a les zones de Turquia i Bakur (Kurdistan del Nord), Síria i Rojava (Kurdistan de l'Oest).

Aquestes terribles conseqüències no són només naturals, són fruit de la desídia i opressió cap a la població kurda i les poblacions treballadores que viuen en edificis insegurs i efecte de la política de destrucció de pobles kurds que va portar la població a les ciutats en condicions d'habitatge no adequades.

Fa temps també que hi ha advertiments per part de la comunitat científica d'una catàstrofe en aquesta regió, però han estat ignorats pel govern turc i fins i tot s’ha gastat 61 mil milions de dòlars del fons per terratrèmols per fer carreteres (segons va reconèixer el propi Erdogan).

Les persones més afectades són les que pateixen diàriament la guerra i l'opressió de l'estat. Són també ara víctimes de la mala gestió de la crisi per part del govern turc que ha admès la lentitud de la resposta donada a l'emergència i, fins i tot, també que edificis esfondrats no complien la normativa de materials de construcció, en un sector vinculat a l’estat on s’han comès irregularitats i corrupció per treure més benefici econòmic.

A Rojava i Síria les ajudes també estan bloquejades per les limitacions dels passos fronterers a través de Turquia i les dificultats que posen les forces d'ocupació. Són bandes gihadistes que controlen zones com la d'Afrin i bloquegen ajuda de l'Administració Autònoma del Nord i l’Est de Síria i confisquen l'ajuda humanitària que grups autoorganitzats recol·lecten per ajudar les persones afectades.

 

A més d'això, zones com els camps de refugiades de Shehba, de persones que van fugir de l'ocupació d'Afrin i on ara han arribat més persones que fugien de zones afectades pel terratrèmol, han estat bombardejades per l'estat turc només 24 hores després del terratrèmol.

Davant aquest fracàs de donar una resposta a l'alçada des dels estats a una situació d'emergència, és la població la que ha sortit als carrers, s'està organitzant per proporcionar ajuts, obrir casa seva, atendre les necessitats més bàsiques davant del fred i la desesperació que assola la regió. A les zones afectades no hi ha electricitat, ni aigua, les carreteres estan destruïdes i les temperatures arriben a sota zero. Per a la gent que ha sobreviscut és molt urgent crear espais d'allotjament, trobar estufes, generadors per produir electricitat, menjar, crear banys i dutxes, equipar hospitals, i més... Però per part de les autoritats estatals hi ha una desorganització i desídia total. A Turquia, com que la zona més afectada és on viuen població kurda i Alauí (població musulmana criminalitzada per l’estat turc), les autoritats no proporcionen prou ajuda, al contrari estan alimentant el racisme contra immigrants sirians, i contra la gent que està intentant formar iniciatives pròpies per donar suport. I més del mateix a Síria, on el propi estat ha assassinat la població durant 12 anys de guerra.

Són els pobles els que s'estan organitzant per donar una resposta més efectiva, coordinada, ràpida i igualitària. Com a pobles que han viscut la guerra saben com compartir tasques i donar resposta auto organitzada a les necessitats. Així, han format comunes de dones que estan cuinant, han creat tallers que estan cosint carpes, les organitzacions civils han creat taules de crisi on estan fent llistes de gent, de les seves necessitats, on es troben etc. I milers de persones voluntàries estan portant coses als pobles més oblidats.

Davant d'això, des de CGT Ensorrem Fronteres, ens solidaritzem amb les persones i pobles afectats de Kurdistan, Turquia i Síria i fem una crida a tot tipus de suport, difusió, denúncia, exigència de responsabilitats i d'ampliar els esforços de resposta i suport econòmic per a les poblacions i les organitzacions locals que estan al terreny.

Deixem alguns dels comptes on es poden fer ingressos que van a organitzacions locals, sense passar per les xarxes dels estats i que ens mostren, una vegada més, que només el poble salva el poble.

Heyva Sor Kurdistane (Mitja Lluna Roja de Kurdistan, és una associació no estatal que presta ajuda ràpida a tot el Kurdistan i especialment a les regions afectades per la guerra i les catàstrofes naturals): a través de paypal https://www.paypal.com/donate/?hosted_button_id=ST5BWWFB7FPGS

o a un compte alemany: Kreissparkasse Colonia. IBAN: DE49370502990004010481. BIC/SWIFT : COKSDE33XXX

Campanya d'ajuda humanitària de CIEMEN a través de les entitats OSAD i Göç-Der: ES6521000788680200178546

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció