CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Text íntegre del decret sobre la reforma laboral que aprovarà el govern espanyol

Divendres, 11 juny, 2010

Avui el Govern ha presentat la seva proposta de reforma laboral a sindicats i patronal aquesta tarda, després del fracàs de les negociacions amb els agents socials. El pròxim 16 de juny, el Consell dels Diputats la debatrà i, segons ha confirmat avui Moncloa, dos dies després serà aprovada pel Congrés.

Les mesures contingudes en el text, a què ha pogut tenir accés el Economista.es, aborden temes com la dualitat laboral, la temporalitat dels contractes o l'acomiadament més barat.

Podeu llegir el document íntegre clicant aquí

Article extret de Kaosenlared. Font: El economista


Els punts clau de la reforma que prepara el govern espanyol:

- Contracte d'obra o servei. Tindrà un límit màxim de dos anys. El termini es podrà ampliar un any més si s'acorda en conveni.

- Encadenament de contractes. Es convertiran en fixos els treballadors que en el termini de dos anys i mig hagin estat contractats durant 24 mesos.

- Augment de la indemnització dels contractes temporals. Passarà de vuit dies a 12 de forma progressiva entre 2012 i 2014.

- Acomiadament de 20 dies. La nova redacció de l'Estatut dels Treballadors parlarà de "pèrdues econòmiques no merament conjunturals" que l'empresa haurà d'acreditar objectiva i documentalment per a facilitar la via de l'acomiadament objectiu (20 dies). Aquesta expressió podria concretar-se (sis mesos de pèrdues) en les converses amb els grups parlamentaris.

- Contracte de foment. Aquest contracte, fins a ara sol per a determinats col·lectius, s'aplicarà a tots els temporals convertits en fixos abans del 31 de desembre de 2011, de manera que solament quedaran fora els homes que duguin menys de tres mesos en l'atur i els actuals empleats fixos (45 dies d'acomiadament). El Fons de Garantia Salarial abonarà 8 dies de l'acomiadament que correspon a aquesta modalitat de contracte (33 dies) per als que se signin des que es publiqui el decret. Aquesta subvenció a l'acomiadament solament s'aplicarà a aquest tipus de contractes. La resta ho seguirà pagant l'empresa.

- Nou fons per a l'acomiadament. En un any es regularà un fons de capitalització (model austríac) per a cada treballador que servirà per a finançar acomiadaments de treballadors indefinits. En cas que el treballador no sigui acomiadat mai, ho podrà cobrar amb la jubilació. Començarà a funcionar en 2012, i sol per als contractes signats des de llavors.

- Flexibilitat interna i clàusules de despenjament. Es facilita que les empreses puguin modificar les condicions laborals (horari, jornada, mobilitat funcional i geogràfica). S'estableix un sistema arbitral per als casos de desacord, que el seu laudo serà d'obligat compliment. En el cas dels salaris, la mesura no podrà durar més temps que el període pel qual s'ha signat el conveni.

- Model alemany. A les empreses amb dificultats se'ls permet ajustar plantilla reduint la jornada laboral entre el 10% i el 70%, però solament durant un any. La resta donarà dret a prestació per atur. La bonificació a les empreses augmenta del 50% al 80% quan aquestes es comprometin a formar als treballadors afectats.

- Bonificacions. Es concentren sobre dos col·lectius: joves (800 euros per exercici durant tres anys) i majors de 45 anys (1.200 euros per any en un trienni). Les quanties seran majors per a les dones.

- Agències de col·locació i ETT. S'obre la porta a la intermediació laboral amb ànim de lucre. Les empreses de treball temporal podran operar en sectors com la construcció, on tenien vedada la seva activitat.