CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“Tigre de Paper Edicions busca difondre i reforçar la reflexió i el pensament crític”

Dimecres, 4 abril, 2012

“Els moviments socials són protagonistes de les obres que editem”.

“Ens organitzem en forma de cooperativa i funcionem de forma assembleària”.


Nascut a Manresa el 1981, Arnau Carné ha participat de diferents lluites polítiques i socials de la ciutat, sent membre d’organitzacions independentistes, centres socials i ateneus. Estudiant d’història a la universitat formà part del col·lectiu estudiantil Alternativa Estel. Actualment és membre del grup promotor de la Universitat Comunista dels Països Catalans, de l’organització d’acompanyament internacional a Colòmbia IPO i impulsa la campanya de boicot a Israel a través del BDS Catalunya.

- En què consisteix el projecte de “Tigre de Paper”?

Tigre de Paper Edicions és un projecte cultural que busca per una banda difondre i reforçar la reflexió i el pensament crític vers la societat que ens envolta i per l’altra transmetre la idea de que per transformar la societat cal apostar per la lluita organitzada.

L’activitat principal de Tigre de Paper Edicions és l’edició de llibres de novel·la i narrativa social en català, els quals s’editen en col·laboració amb organitzacions dels moviments socials que treballen la temàtica de les obres.

- Com va sorgir la idea? Què preteneu?

La idea va sorgir quan reflexionant sobre les eines de formació político/social amb un altre company de la Universitat Comunista dels Països Catalans, vam adonar-nos que mancava un espai editorial en català des del qual poder difondre obres en format de novel·la i narrativa de crítica social.
La pretensió és contribuir al foment de la lectura crítica en català, i pensem que el format novel·lat és el més adient per combinar la reflexió i el plaer de la lectura. L’aposta per aquest format també possibilita arribar a un públic més genèric del que ja forma part de l’estructura organitzativa dels moviments socials i aproximar-lo a aquest àmbit.

- Com a cooperativa que sou, com us organitzeu? Com és la vostra forma de treballar?

Hem optat pel model cooperatiu perquè creiem que la mateixa estructura del treball també en marca el seu sentit. No només pretenem promocionar una cultura de la col·lectivitat de cara enfora a través del contingut dels llibres, sinó que volem posar en pràctica el treball organitzat de forma assembleària.

- Quins llibres heu publicat? Com i per què els heu triat?

La primera obra editada ha estat ‘La guerra just acaba de començar’, de Miquel López Crespí, un llibre editat per primera vegada l’any 1973 i segrestat pel TOP franquista l’any 1974. L’elecció de reeditar aquest llibre s’ha donat perquè ens ha semblat la millor carta de presentació. Un llibre escrit a les darreries del franquisme i que porti per títol ‘La guerra just acaba de començar’ ja ens denota un toc rebel i conseqüent. El llibre de Miquel López Crespí, en format de col·lage narratiu, ens presenta la lluita clandestina a Mallorca juntament amb la percepció de problemes socials que avui persisteixen, com l’alienació en el treball precari, la presó de la hipoteca o l’impacte del turisme i el consum de masses.

Després hem publicat una novel·la negra de l’autor canari Antonio Lozano amb el títol de ‘Harraga’, on se’ns exposa la història de la vida d’un jove tangerí que es veu embolicat en les màfies de tràfic de drogues i persones que amb la complicitat de les autoritats espanyoles i marroquines operen a banda i banda de l’estret de Gibraltar. Aquesta és una novel·la que ens presenta la migració deslliurada dels tòpics i que a través d’una trama que enganxa des del primer capítol, també apunta responsabilitats cap a sectors socials que no solem relacionar amb el món obscur de les màfies. Aquest llibre l’hem editat en col·laboració amb l’Associació Espai Democràtic Intercultural, un col·lectiu de defensa dels drets de les persones migrades que s’interrelaciona amb els moviments socials del nostre país, i és una aposta per la reflexió i el combat contra el racisme populista que impregna la nostra societat i que en temps de crisi pretén desorientar-nos i buscar culpables en els sectors més dèbils i estigmatitzats de la població.

I l’últim llibre editat fins al moment és ‘Tropel. Una dècada de lluita estudiantil a Colòmbia’, de Carlos Medina Gallego, professor de la Universitat Nacional de Colòmbia, on ens narra els anhels, les passions i les lluites d’una generació d’activistes de la qual ell en formà part, que pretenen combatre per un model més just de societat a través de les lluites estudiantils. Aquest és un llibre que ens ajuda a entendre el món de l’activisme juvenil, ambientat a Colòmbia però que fàcilment es pot extrapolar a casa nostra en molts sentits. Colpidor, intrigant i divertit, és una aposta clara per reivindicar el dret de la rebel·lia davant una societat governada per l’interès empresarial. Editat en col·laboració amb el Col·lectiu Maloka de solidaritat amb els moviments socials de Colòmbia, és una introducció per conèixer la lluita d’un poble llunyà com el colombià i per dotar-nos de sentiments de complicitat vers la solidaritat en les lluites per l’emancipació social.

- De quina manera proveu de visibilitzar els moviments socials a través dels vostres llibres?

Els moviments socials són protagonistes de les obres editades per Tigre de Paper Edicions des del moment en que n’apareixen referències en alguna part de les obres (activistes antifranquistes a ‘La guerra just acaba de començar’, una defensora dels Drets Humans enmig d’un Marroc dictatorial a ‘Harraga’ i militants del moviment estudiantil a ‘Tropel. Una dècada de lluita estudiantil a Colòmbia’) i a la vegada, aquests llibres, ofereixen una carta de presentació de les organitzacions que col·laboren en la seva edició i la possibilitat de convertir les presentacions de les obres en xerrades sobre la temàtica social que les envolta.

- Per com ho planteges, sembla que és un projecte que pretén sortir del “guetto” per arribar a una altra gent que normalment no llegiria aquests llibres. A quin tipus de lector voleu arribar? Com porteu a terme la difusió i la venda dels llibres?

Volem arribar a un sector ampli de lectores, per això el format novel·lesc de les obres. La nostra difusió es basa en les presentacions, en l’ús de les xarxes socials i en l’intent d’entrar en espais de premsa.

La venda dels llibres parteix de la venda directa, potenciada a través de la web de l’editorial (www.tigredepaper.cat) i d’un mecanisme de subscripcions anomenat ‘La bandada de les lletres’, i a la vegada, els llibres es distribueixen a les llibreries dels Països Catalans a través de tres distribuïdores: Virus editorial, GEA llibres i Palma Distribucions.

* Entrevista realitzada per Josep Estivill i Jaume Fortuño, publicada al Catalunya-Papers núm. 137