CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

TMB congela els sous al Metro

Dijous, 2 febrer, 2012

El comitè d'empresa denuncia que la mesura és un atropellament.

Els empleats prepararan mobilitzacions a partir del dia 8.


Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) va comunicar ahir als treballadors del Metro que enguany tindran els sous congelats. Fonts de l'empresa asseguren que van lliurar ahir una carta al president del comitè d'empresa del Metro informant-lo de les mesures adoptades i lamentant que "les mesures que ajudarien a la racionalització del pressupost de la nostra companyia per al 2012" no s'hagin pogut consensuar amb els representants dels treballadors". El comitè d'empresa va emetre ahir un comunicat en què qualificava d'atropellament la decisió de TMB.

Des del comitè, Àngel González, delegat de la CGT, assegura que "no és una congelació, sinó un incompliment del conveni". Els sindicats van rebre la carta amb enuig, perquè consideren que tenen dret a la revisió salarial que preveia el conveni amb efectes del 2011, segons va explicar ahir el president del comitè d'empresa del metro, Pere Ramon Dalmau, també de la CGT. González admet que "a la pràctica és una congelació", però assegura que es dóna perquè "l'empresa està fent trampes i no vol pagar l'actualització de les taules salarials".

En la carta lliurada al president del comitè d'empresa, TMB informa que ha pres la decisió de no aplicar cap clàusula de revisió salarial per l'IPC de l'any passat en aplicació del Reial decret de mesures urgents en matèria pressupostària, tributària i financera per a la correcció del dèficit públic. "La decisió de no revisar ni incrementar els salaris rebuts l'any 2011 s'adopta tant per l'aplicació de la normativa esmentada com per la difícil situació que travessa la companyia i se'ls ha exposat en les diferents reunions mantingudes amb vostès des del passat 19 de desembre", explica l'empresa a la carta.

Les mesures anunciades per l'empresa que gestiona el metro de Barcelona no només afecten els 3.200 treballadors de conveni i els 500 tècnics i càrrecs intermedis que no hi estan adscrits. TMB també suprimeix una de les 16 pagues als 23 membres del consell de direcció de l'empresa, que preveu que amb aquestes mesures salarials estalviarà uns 10 milions d'euros, dels 56 que en total preveu reduir aquest any.

Els sous dels directius

González no confia en la retallada als directius. Aquest delegat no dubta a qualificar la mesura de "mentida", perquè "com que no sabem quant cobren, no podrem comprovar que s'hagi donat la reducció". González critica que l'empresa s'aculli a un reial decret que afecta el sector públic sense haver publicat quina és la remuneració dels seus directius, una de les principals exigències dels representants dels treballadors.

Segons fonts de TMB, aquesta congelació, la reducció de freqüències i horaris del metro i la rebaixa de diferents contractes amb diversos proveïdors "aconsegueix els objectius d'estalvi globals que se'ns ha requerit a l'empresa del metro per a l'any 2012".

Per la seva banda, el comitè d'empresa va anunciar en el comunicat emès ahir que traslladarà "urgentment" aquesta decisió de la direcció a tots els treballadors per "començar a preparar tots junts la resposta que aquest atropellament es mereix".

"Això ja no és una amenaça, són fets consumats", diu el comunicat, que afegeix que la mesura "suposa la pèrdua d'un 2,4% per a tota la vida en no actualitzar les taules salarials". Els representants dels treballadors lamenten que a ells no se'ls paguin els endarreriments que estaven previstos en la clàusula de revisió salarial per l'IPC i als alts directius se'ls mantingui el nivell retributiu 1 al qual se'ls va ascendir l'any passat.

Els treballadors de metro i autobús han convocat per al pròxim dia 8 una assemblea conjunta per decidir les accions que emprendran, entre elles, la comentada aturada de quatre hores que pensen dur a terme el 27 de febrer coincidint amb la inauguració del Mobile World Congress, per protestar contra les retallades de l'Ajuntament.

Victòria als autobusos

Pel que fa als conductors d'autobusos, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat TMB a indemnitzar amb 894.837 euros prop de 670 conductors per privar-los del "temps de l'entrepà", el descans diari de 15 minuts. En la sentència, el TSJC desestima el recurs de TMB contra la sentència del jutjat social número 19 de Barcelona, que arran d'una demanda dels sindicats CGT, ACTUB i PSA va obligar l'empresa a pagar una indemnització de 483.700 per danys i perjudicis als conductors. Precisament, aquest petit descans va ser un dels punts que van enfrontar empresa i sindicats i van motivar la vaga de conductors de l'any 2008.

* Un article de Joao França extreta del diari Público

www.publico.es/catalunya/419592/tmb-congela-els-sous-al-metro

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció