CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Tornem a les aules coneixent els casos de Covid-19 que fins ara s’hi han produït

Divendres, 28 agost, 2020

Ara que s’apropa la tornada a l’escola, l’obertura dels centres i tota la pesca, faig públic un recull que he anat fent aquests mesos, fins a l’1 d’agost, sobre casos positius i negatius de COVID-19 en escoles catalanes i en casals d’estiu.

És clar que una cosa i l’altra no es poden comparar, ja que en un casal, amb grups de 10, sense multituds de joves i espais oberts les condicions són radicalment diferents a les que trobarem en tornar a les aules amb alumnes la tercera setmana de setembre, tot i que nosaltres hi serem des de l’1. Però les he compilat així per tenir el llistat, com a mínim, a banda de conclusions extretes per l’administració de les investigacions fetes per encàrrec sobre la transmissió del virus concretament en casals d’estiu i que faran servir per explicar que les escoles són segures...

Una de les coses que hem après tots i totes les docents durant el passat confinament és que cal que expliquem la feina que fem si no volem ser linxats per opinadors d’arguments apresos que ens han retret i ens retrauran que som el sector que menys hi ha posat el cos i que menys s’ha implicat en la gestió de la pandèmia, oblidant que hem estat desenes de milers dia a dia treballant moltes més hores de les que normalment fem en una jornada laboral a través de mitjans digitals que nosaltres mateixos ens hem proporcionat per tal de no perdre ningú i de fer tan normals com fos possible les classes a través de pantalles i mitjans digitals. Si els periodistes que ho poden explicar obvien que els i les docents també hem treballat i treballem sense parar enmig de la pandèmia és clar que ho haurem d’explicar nosaltres si no volem que la desinformació esdevingui la tònica dominant i el Departament aprofiti i desmunti i precaritzi encara més l’ensenyament públic en aquest país.

De moment, aquest és el meu resum de casos en centres educatius tant d’educació formal com informal, públics i privats. El llistat és meu però podeu afegir-hi els que hagueu recollit vosaltres per fer-ne una radiografia tan completa com sigui possible.

- 9 de març. L'Ajuntament de Barcelona anunciava que tancava l'Escola Bressol Municipal Gràcia fins al 19 de març després que una de les treballadores donés positiu per coronavirus. Els 16 empleats del centre van ser posats en aïllament i les famílies van haver d'anar a buscar-hi les criatures.
A la tarda, s'anunciava que l'Escola Oficial d'Idiomes del Prat de Llobregat tancava a causa del confinament de tota la plantilla del centre, formada per 15 persones (12 docents i tres treballadors d'administració i serveis, ja que un membre del personal laboral de l'escola havia donat positiu; això obligava a suspendre l'activitat al centre fins al 20 de març.
El mateix dia 9, el Departament basc d'Educació va decidir tancar tots els centres educatius de Vitòria durant quinze dies després d'haver tancat ja dues escoles a la població de Labastida, a Àlaba, i una ikastola a Vitòria. Eren les primeres de tot l'Estat.

- 10 de març. El Departament d'Educació tancava la primera escola a Catalunya pel coronavirus després que el Departament de Salut confinés 17 docents de l’Escola Feliu i Vegués de Badalona.

- 11 de març. El Departament d'Educació decideix tancar l'escola Bernat Metge del Prat de Llobregat, després que el Departament de Salut demanés confinar 13 dels 17 docents del centre educatiu a causa del coronavirus. Educació argumentà que aquesta xifra de docents confinats feia «molt difícil» mantenir la tasca docent del centre amb normalitat i per això se suspenia l'activitat de l'escola durant 14 dies.

- 11 de març. Esade decideix suspendre les classes presencials a Sant Cugat fins al 30 de març per un cas de coronavirus. L'alumne havia fet un viatge internacional i feia 12 dies que no assistia a classe, però havia mantingut contacte amb altres companys fora del campus universitari.

- 12 de març. L'escola Mas Boadella de Can Llong tanca per un cas positiu en coronavirus entre personal de l'equip docent. En un comunicat, el Departament d’Educació assenyalà que havia decidit tancar el centre després que el Departament de Salut demanés confinar els 35 docents del centre educatiu.

- 12 de març. El Col·legi SEK Catalunya de la Garriga anuncià que l'endemà tancaria portes fins al 29 de març després d’haver-se registrat un cas positiu de coronavirus en un infant de tercer de Primària.

- 13 de març. Primer dia sense classes per contenir el coronavirus, amb la intenció d'allargar 15 dies la mesura, fins al 27 de març. El tancament educatiu afectà 1.565.478 alumnes de 5.492 centres, sense comptar el sistema universitari. El conseller Bargalló apuntar dijous que no es farà ensenyament a distància mentre duri la restricció per la «bretxa digital» existent entre famílies. Les set universitats públiques catalanes faciliten, des del principi del confinament, formació a distància.

- 16 de març. Els dos primers casos de contagi de coronavirus a Reus es donen en una alumna de l'escola Isabel Besora i l'escola bressol El Marfull, fet que ha posat en quarantena tota la comunitat educativa. El personal de l'escola i les famílies amb alumnes al centre van rebre la notificació que s'havien de posar en quarantena després que es detectés un cas de coronavirus al centre educatiu.

- 5 de juny. Una mestra de l'escola de Sant Esteve de Guialbes que presentava algun dels símptomes de la COVID-19 va donar negatiu en la prova de la PCR. Els vuit alumnes de sisè que havien estat en contacte amb ella van ser posats en quarantena i l'alcalde de Vilademuls, Àlex Terés, va declarar a la premsa que «Érem un municipi que teníem un risc pràcticament zero, no havíem tingut casos. Tot i que es van complir les mesures de seguretat a l'escola, et preguntes si ens ho podíem haver estalviat».

- 10 de juny. A Mataró, l'escola bressol municipal La Llàntia i l'escola d'infantil i primària Montserrat Solà van haver de tancar de manera preventiva per la sospita de dos casos de Covid-19 de dues persones adultes. Els dos casos van ser negatius i es van reobrir els centres.

- 7 de juliol. Un nen del casal d'estiu que organitza el Club Tennis Cassà, de Cassà de la Selva, dona positiu de coronavirus. El grup de 12 persones on hi havia el nen infectat hauran d'estar aïllats quinze dies al seu domicili, igual que els seus monitors. Pel que fa a la resta de grups, podran seguir anant al casal igualment perquè no han tingut cap relació entre ells.

- 7 de juliol. Bellvís tanca el casal d’estiu al donar positiu de coronavirus un dels monitors. Aquest, va saber que havia estat en contacte amb una persona amb Covid-19 i es va aïllar a casa fins que li fessin el test. Un cop sabut el seu positiu, dos monitors i vuit nens han de romandre aïllats com a mínim una setmana.

- 7 de juliol. Una monitora del casal d'Albesa dona positiu per coronavirus. El casal, organitzat per l'AMPA del col·legi del municipi, l'Ajuntament i Lleure Quàlia, es va suspendre de forma preventiva durant 14 dies seguint la quarantena recomanada. En canvi, a Tàrrega, tot i detectar un positiu en una monitora del casal, que també organitzava Lleure Quàlia, i després de fer testos serològics, que van resultar negatius, als 8 monitors que havien estat en contacte amb la monitora, el Departament de Salut i PROCICAT no van obligar a aïllar ni els infants del grup de convivència ni la resta de monitors i participants del casal.

- 8 de juliol. El Departament de Salut confirma l'existència d'un brot de coronavirus originat en un claustre presencial de professors a l'Institut del Perelló, amb quatre positius confirmats amb PCR i fins a 46 contactes en seguiment. Dos dels conformats eren de Xerta i dos més de Camarles.
L'Ajuntament de Vacarisses rep l'avís d'un possible cas de Covid-19 als casals d'estiu municipals pels símptomes presentats. Com a prevenció i seguint els protocols, es va demanar que infants i monitors en contacte amb aquesta persona romanguessin a casa. La prova per COVID-19 va donar negatiu i el Casal es va reprendre el 13 de juliol.

- 9 de juliol. Tres monitors del d'estiu del Club Reial Polo de Barcelona (dos de pàdel i un de colònies) donen positiu de coronavirus. La setmana anterior, el club ja havia donat a conèixer nou positius entre els i es treballadores del seu restaurant, pel que es van fer proves als seus treballadors i es van tancar dos restaurants i el bar de la piscina. En total, s'hi han enregistrat 12 casos. Es va decidir tancar el Casal d'Estiu.

- 10 de juliol. Un membre de l'equip de l'escola Saavedra de Tarragona, on es feia un casal d'estiu, va fer saber a l'Ajuntament que havia estat en «contacte estret» amb una persona positiva en Covid-19. El casal se suspèn fins a nou avís i el consistori fa saber que aquesta persona no forma part del grup de lleure del casal i que no havia tingut contacte amb els infants. Després d'una prova PCR que va donar negatiu de COVID-19, dijous 16, el casal torna a obrir.

- 12 de juliol. Deu nens i nenes del Campus d'Estiu de Roda de Berà són confinats a les seves respectives cases despŕes de notificar-se un cas positiu de la Covid-19 a l'entorn més pròxim a un dels seus monitors. Dos dies després, el monitor va donar positiu i infants, famílies i contactes del monitor que haguessin estat amb ell més de 15 minuts a menys de dos metres van haver de confinar-se catorze dies a casa seva.

- 13 de juliol. Es posa en quarantena un dels grups estables del Casal d'Estiu de les Borges del Camp, ja que una de les nenes que hi van, junt amb un germà seu i la seva àvia donen positiu de coronavirus tot i que són assimptomàtics. Pel mateix brot, han de posar en aïllament els nens d'un dels grups de competició del Tennis Monterols, ja que hi forma part l'altre germà contagiat.
Al Club Familiar Singlada de Sant Cugat del Vallès, una empresa de l'Opus Dei, una monitora dona positiu per coronavirus i el Casal s'ha de tancar «per prevenció». Tots els infants i la resta de treballadores que s'han fet les proves han donat negatiu. La monitora era una professora d'anglès subcontractada que hi anava un cop a la setmana.

- 15 de juliol. Se suspèn de forma preventiva el casal d’estiu de Puigpelat, a l'Alt Camp, arran d’un possible cas de COVID-19 en un dels nens participants que el dia 14 havia mostrat simptomatologia compatible amb la malaltia. Això va fer que els monitors l'aïllessin com a mesura de prevenció.

- 16 de juliol. S'activa el protocol de protecció al Casal d'Estiu de Torredembarra per un possible cas de coronavirus d'un infant, mentre s'envien a casa preventivament 15 alumnes i dos monitors.
Al Casal d'Estiu de l'Escola Vedruna de l'Espluga de Francolí, s'havia aturat provisionalment l'activitat per un possible contagi que aquest 16 de juliol es va determinar que no era tal, pel que el divendres 17 es va reprendre la normalitat.

- 27 de juliol. L'Ajuntament de Móra la Nova decideix cancel·lar el seu Casal d'Estiu en la seva última setmana i tancar la Llar de Jubilats en detectar quatre nous positius en COVID-19 al municipi i que més de 30 persones estiguin confinades preventivament.

Som-hi que no ha estat res. Endavant i que hi hagi molta sort, perquè de reducció de grups, ampliació dels espais docents i milers de mestres, professors i PAS res de res. Anuncien i anunciaran en cada compareixença els milers de «nous professionals» que han contractat però suposo que teniu clar que aquests ben just cobriran les baixes de la gent que, molt encertadament però obligats davant la pandèmia, s’han prejubilat enguany. Som-hi!

Jordi Martí Font és afiliat de Deixa de ser una illa - CGT Ensenyament Tarragona

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció