CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Tots els sindicats de la UAB denuncien la direcció autoritària de la UAB

Dijous, 1 octubre, 2009

Tots els òrgans de representació del personal d’administració i serveis i personal docent investigador, així com totes les seccions sindicals de la Universitat Autònoma de Barcelona denuncien en un comunicat conjunt el caràcter autoritari de la política laboral, d’obstaculització del drets sindicals i a la participació -també envers l’estudiantat – de l’actual Equip de Govern, liderat per l’Anna Ripoll.


En un context de creixent malestar per les propostes d’hores extres per al professorat davant la manca de recursos i l’adaptació ultrasònica a la LOU-EEES i per l’acomiadament sense precedents de sis treballadores de la concessionària de reprografia (OCE) amb el vist-i-plau de l’Equip de Govern liderat per l’Anna Ripoll el començament de curs queda lluny de la pretesa normalitat i excel·lència predicada pels Deganats més afectats per les mobilitzacions del curs passat: la Facultat de Comunicació governada per una gestora; el Deganat de Lletres esborrant els darrers indicis d’un passat antimilitarista compromés o el Deganat de Polítiques i Sociologia, sota el comandament del conciliador d’en Maese Cardús.

Cal recordar que molts dels efectes autoritaris d’aquest manifest ja havien estat assenyalats des de feia messos per part del CAU, la CGT i les assemblees d’estudiants i que a les eleccions al rectorat, la Ripoll va representar el continuisme respecte als darrers temps del tàndem Ferrer-Grasa.

El manifest va ser llegit a la inauguració oficial del curs acadèmic amb una pancarta “Prou autoritarisme”. El vídeo oficial es pot veure aqui.

A sota, reproduïm íntegrament el comunicat amb destacats en negreta. Sobren les paraules.

Construïm la UAB des de la participació i la diferencia

Aturem l’autoritarisme de l’Equip de Govern

A tota la comunitat universitària

A l’opinió pública

Companyes i companys,

Fa 8 mesos que la Rectora va prendre possessió i ara encetem un nou curs que pot ser decisiu per decidir quin model d’universitat volem per la UAB. L’evolució d’aquests mesos ha fet disparar les alarmes en molts sectors de la nostra universitat i nosaltres, com a representants dels treballadors i treballadores, volem fer palès la necessitat de canviar el rumb.

Les primeres actuacions d’aquest equip han estat estat marcades per una autentica ofensiva anti-sindical. Fer callar les veus crítiques com a element cabdal d’una institució democràtica i participativa, ha estat l’objectiu de l’actuació d’aquest equip. En una conjuntura de crisi econòmica on caldria més que mai buscar consensos i complicitats s’ha optat per tot el contrari. No només no s’ha encetat cap negociació real sobre les condicions laborals dels treballadors, ni PDI ni PAS, sinó que s’han negat a complir els acords fets amb anteriors equips, fins i tot alguns signats per la actual Rectora quan era vicerectora de professorat. Continua la manca de compromisos ferms per acabar amb la precarietat a la UAB, tan pel que fa al PAS com al PDI; i per donar solucions viables a problemes com ara les substitucions de professorat o l’anàlisi de plantilla del PAS; al mateix temps que es mantenen propostes com la de introduir les hores extres per al PDI, a l’aplicació de mesures decidides unilateralment pel personal de biblioteques.

Per impedir l’actuació dels representants dels treballadors, se’ls ha restringit el dret a la informació i a la comunicació, se’ls ha foragitat de quasi totes les comissions del Consell de Govern on participaven des de feia 14 anys i s’ha fet servir aquest Consell com la drecera per a que l’Equip de Govern imposi els seus criteris sense cap negociació. Aquesta línia fins i tot s’ha estès a activitats fonamentals pels estudiants com la supressió de la festa major sense cap diàleg que possibilités una decisió consensuada, en un exemple mes de la negació a reconèixer als estudiants el seu rol de interlocutors vàlids, eliminant espais de participació, donant passos per transformar-los en clients en lloc d’agents de la vida universitària.

Guanyar unes eleccions no dona dret a considerar les institucions com un botí conquerit i l’autoritarisme no comporta més eficàcia, sinó més crispació i enfrontament.

Demanem a l’equip de govern la rectificació complerta i sense condicions de totes les mesures de restricció dels drets dels representants dels treballadors i treballadores, el respecte als àmbits de negociació com a pas previ per a adoptar decisions que afectin a les condicions laborals del treballadors de la UAB, el compliment escrupolós dels acords pactats amb els anteriors equips mentre no siguin modificats de mutu acord i l’inici de les negociacions laborals aturades en tots els àmbit amb un calendari de temes pactats amb les juntes i comitès.

Sabem que les veus discrepants amb les formes i continguts d’aquest Equip arriben molt més lluny dels representants sindicals i que els treballadors no podran aguantar més temps aquesta situació d’aturada i retrocés en les seves condicions de treball. Fem una crida a tota la comunitat universitària a implicar-s’hi activament en la defensa d’un model de UAB participatiu i democràtic. Esperem que l’Equip de Govern reflexioni i rectifiqui, però per assegurar-ho cal la implicació de tothom.

Portarem aquest aquest missatge a l’acte d’inauguració del nou curs i reclamarem el nostre dret a fer-nos presents i a llegir aquest comunicat davant de tothom que hi assisteixi. Fem recaure sobre l’Equip de Govern qualsevol incidència que es pugui produir si s’intenta privar-nos de l’ús de la paraula.

Ben cordialment,

Junta de Personal Docent i Investigador,
Comitè d’Empresa del Personal Docent i Investigador Laboral
Junta de Personal d’Administració i Serveis Funcionari,
Comitè d’Empresa del Personal d’Administració i Serveis Laboral

Seccions sindicals de CAU, CCOO, CGT i UGT de la Universitat Autònoma de Barcelona

28 Setembre 2009 — Especial Bolonya

especialbolonya.wordpress.com/2009/09/28/tots-els-sindicats-de-la-uab-denuncien-la-direccio-autoritaria-de-la-uab/

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció