CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Transferència Rodalies Barcelona: han de complir els pactes

Dimarts, 9 febrer, 2010

La Generalitat de Catalunya, des de la Conselleria de Política Territorial i Obres Públiques, ha iniciat una ronda de contactes amb totes les organitzacions sindicals per a explicar-nos els seus criteris i plans per a un futur immediat en les Rodalies de Barcelona.

Dintre d'aquesta ronda, el passat dia 27 de gener es va reunir amb CGT. Tenim clar que quan es parla amb els polítics, l'experiència ens indica que tot el que diuen cal prendre-ho amb “molta prudència i reserva”, des de la perspectiva que mai es rep tota la informació al complet i que aquesta pot interpretar-se d'altra manera a la qual en principi se sembla percebre.

De l'escoltat en la reunió, destaquem entre en altres coses les següents:

- A dia d'avui no es plantegen altra possibilitat que no passi per que Renfe Operadora sigui la que segueixi donant el servei a Barcelona.

- A l'abril o maig tenen intenció de començar les negociacions per a la consecució d'un nou Contracte Programa amb Renfe per als pròxims quatre anys (pel mig està la data del procés electoral a Catalunya).

- Que la seva intenció, sobre la base de la normativa europea ja que es tracta d'un servei públic, és que hi hagi un sol operador per a Rodalies.

- Si en un futur llunyà, Renfe deixés de ser l'operador i haguessin d'assumir plantilla i material, no es plantegen en cap cas la fusió amb Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), plantejant-se com solució política la possibilitat de crear un holding empresarial amb les dues empreses.

- Que ja estan negociant un contracte a tres bandes amb ADIF i Renfe-Operadora, perquè aquesta última gestioni les estacions de rodalia.

- Que estan disposats a respectar els acords de desconvocatoria de vaga que signem amb Renfe i el Ministeri de Foment, a pesar de no ser signants ni estar presents en l'acta de la reunió (la matinada del 9 de juny estaven a l'altre costat telèfon, encara que no els agradi reconèixer-lo).

- Que el que demanaran a RENFE-Operadora són uns nivells de qualitat, però no es ficaran en com els aconsegueix, és més, van lloar models d'explotació amb poc personal: una política semblant a la que ells fan en FGC, amb la qual la CGT, lògicament no està d'acord.

- Volen tenir també els trens regionals i el més aviat possible.

- No tenen prevista la transferència de cap infraestructura ferroviària.

- En la primera etapa, no es preveuen canvis importants en el servei de les Rodalies de Barcelona. Aquests arribaran més endavant quan s'inaugurin les noves infraestructures ara en execució.

- La partida pressupostària aportada per l'estat, que serveix per a compensar el dèficit, la utilitzaran en les millores més immediates.

Des de CGT li vam transmetre que continuarem treballant, com sempre, per un ferrocarril públic i que defensarem la no divisió de Renfe-Operadora: la segregació no ens interessa als treballadors.

Vam posar també en dubte que els nivells de qualitat i seguretat que busquen es puguin assolir mentre no s'augmenti la plantilla (de personal operatiu, clar, que directius ja en tenim molts), deixin de regalar les càrregues de treball a les empreses participades i privades o segueixin tancant les taquilles de venda de bitllets i atenció al client, tal com ha ocorregut aquest mes a Montcada-Santa Maria.

El Ministeri de Foment (MFOM) i Renfe han incomplit els pactes amb les organitzacions sindicals referent a donar la participació i control sindical en el procés de transferència. Renfe s'ha limitat a informar de manera unilateral als sindicats. Quan incompleixen els acords és que una cosa dolenta estan tramant i que després ho anem a pagar els treballadors de l'empresa.

Per aquest motiu el SFF-CGT s'ha dirigit al MFOM i a Renfe-Operadora recordant-los els pactes i exigint que es compleixin els acords del 9 de juny de 2009 que van servir per a desconvocar les vagues. També ens hem dirigit al Comitè General d'Empresa i a la resta d'organitzacions sindicals, buscant continuar amb l'actuació unitària que en el seu moment vam iniciar entre tots i que va suposar un important compromís sindical amb el conjunt dels treballadores i treballadores de Renfe.

En els pròxims dies han d'arribar respostes satisfactòries i garanties, en cas contrari caldrà pensar en mobilitzar-se.

DEFENSEM L'OCUPACIÓ I ELS DRETS LABORALS

Sindicat Federal Ferroviari de la CGT

www.sff-cgt.org