CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Treballadors de la GISS subcontractats per INSA porten tres mesos sense cobrar

Dijous, 24 abril, 2014

Al voltant d'una vintena de treballadors i treballadores de la Gerència d'Informàtica de la Seguretat Social (GISS) van camí dels tres mesos sense cobrar a pesar de complir amb la seva jornada laboral diària.

Resulta especialment indignant que això passii en el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, la institució que suposadament hauria de vetllar pels nostres drets com treballadors i treballadores.

Fins al moment cap de les parts implicades, GISS, INSA (l'adjudicatària del servei) ni ALBA Technology (empresa subcontractada per INSA) han estat capaces de donar una resposta digna a la situació que sofreixen aquests treballadors i treballadores. Les tres parts s'han limitat a mirar cap a l'altre costat i intentar passar-li la pilota a un altre.

La història és la següent: cada quatre anys surten a concurs una sèrie de Lots per a prestar servei en l'Administració, en aquest cas en la GISS. A aquest concurs es presenten diverses empreses, i després d'una sèrie de factors, es van adjudicant els lots. En l'últim concurs (2010) INSA va guanyar un d'aquests lots, concretament en el qual estan els i les treballadores afectades, el Lot 1.

Normalment quan guanya una empresa nova sol seguir treballant el personal que ja ho estava fent, INSA es va posar en contacte amb els i les treballadores per a informar-se de les seves condicions laborals i fer-los una oferta per a contractar-los i que així seguissin treballant en la GISS tal com venien fent fins a llavors amb l'empresa ALBA Technology.

Al final, la negociació es va portar a terme entre les dues empreses que van arribar a un acord perquè les i els treballadors seguissin treballant en la GISS però sense incorporar-se a INSA. És a dir, INSA i ALBA van signar una acord i els i les treballadores van ocupar el seu treball en la Gerència però contiunuant a ALBA, que va ser subcontractada per INSA. ALBA va signar amb INSA un “Acord marc per a prestació de serveis estàndard”.

Als dos anys del concurs, la GISS es reserva el dret de renovar o no el contracte a l'empresa adjudicatària per altres dos anys. Estem, doncs, a 2012 i el contracte va ser renovat fins a finals d'octubre de 2014. El cas, i aquí comença tot, és que ALBA Technology va convocar a una reunió al seu personal en la GISS a primers de març de 2014 per a dir-los que havia estat embargada per Hisenda, amb la qual té un deute d'un milió i mig d'euros, i que no pot pagar les nòmines.

Molt amablement, i fent-los “un favor”, ALBA els comunica que ha parlat amb INSA i que perquè puguin seguir cobrant les seves nòmines, els ofereix signar la baixa voluntària amb ALBA i així negociar les seves condicions amb una empresa que buscarà INSA perquè es faci càrrec del personal subcontractat en la GISS. Aquesta empresa en principi és PSS, qui els crida i els ofereix unes condicions abusives: no respecta res, ni sou, ja que els ofereix menys quantia, ni tipus de contracte, ja que són indefinits i els oferixen Obra i Servei, ni antiguitat en el lloc de treball.

De la vintena, la majoria diu que no, i PSS es desvincula del tema. INSA busca una segona empresa, General Programari, qui els crida per a oferir-los el mateix. Segueixen dient que no, i aquest és el punt en el qual es troben ara.

INSA en cap moment s'ofereix a contractar-los directament, a pesar de tenir un contracte amb ALBA i ser la responsable subsidiària. La postura d'INSA des del principi ha estat pressionar als i les treballadores d'ALBA perquè signin amb PSS o General Programari sota l'amenaça de ser substituïts/as.

De fet, ja hi ha hagut un petit grup de persones (uns cinc treballadors) que han cedit davant la pressió i han signat la baixa voluntària amb ALBA Technology i un nou contracte amb General Programari, perdent així gran part de les seves condicions, ja que perden l'antiguitat i el seu contracte passa d'indefinit a contracte per obra.

En cap cas INSA s'ha plantejat la subrogació d'aquests treballadors i treballadores i incorporar-los a la seva pròpia plantilla. La GISS tampoc ha ofert cap sortida a la situació a pesar de formar part del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. Mentre, aquest grup de treballadors i treballadores van a per el seu tercer mes sense cobrar.

Secció Sindical CGT INSA Barcelona

http://cgtinsabcn.wordpress.com/2014/04/22/trabajadores-dela-giss-subcontratados-por-insa-llevan-tres-meses-sin-cobrar/