CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Treballadors de la sanitat a Reus s’organitzen en defensa de la sanitat pública

Dimecres, 22 agost, 2012

Avui 22 d'agost al matí, a la porta principal de l’Hospital Sant Joan de Reus, s’ha presentat el manifest fundacional de la Taula Ciutadana en Defensa de la Salut Pública de Reus. Una plataforma que pretén aglutinar treballadors i treballadores dels centres sanitaris de la ciutat, usuaris i usuàries i entitats ciutadanes, amb l’objectiu de defensar la universalitat, la titularitat pública i la qualitat del sistema sanitari. Els promotors d’aquesta Taula són un total d’una vintena de representants sindicals del CMQ, l’Hospital i el Grup Pere Mata, així com de la Coordinadora d’entitats llatinoamericanes. Els promotors d’aquesta iniciativa buscaran adhesions en les properes setmanes i preparen un acte públic de presentació.

Carlos Iaquinandi, membre de la Coordinadora d’Entitats Llatinoamericanes, i Edu Beas, membre del comitè d’empresa de l’Hospital Sant Joan de Reus, han presentat aquest matí en roda de premsa, el manifest fundacional de la Taula Ciutadana en Defensa de la Salut Pública de Reus. Una iniciativa que pretén unir als professionals i als usuaris de la sanitat pública a la ciutat, per fer un front comú davant la privatització d’aquesta.

Iaquinandi, en representació del sector dels usuaris, ha denunciat que la privatització progressiva del sistema sanitari implica un dels majors atacs als drets de la ciutadania i als serveis públics de les darreres dècades. Alhora, com a representant de la població immigrant, ha criticat durament la mesura del govern espanyol que pretén negar l’assistència mèdica a les persones nouvingudes que no estiguin cotitzant a la Seguretat Social, encara que aquestes hagin treballat durant els darrers anys i ara es trobin a l’atur.

Aquesta mesura, implicaria segons Iaquinandi “fulminar el caràcter universal de la sanitat pública a l’Estat espanyol”. A més, també ha criticat que la “mesura del govern pretén que les persones que quedin excloses de l’atenció sanitària paguin una quota a l’Estat que supera les de les mútues i, per tant, fomenten que les persones optin –sempre i quant disposin de prous recursos- per la sanitat privada”.

Per altra banda, Edu Beas, com a treballador de la sanitat, ha criticat que s’està duent a terme una política de privatització encoberta de la sanitat que busca erosionar la qualitat del sistema, per fomentar que la ciutadania es subscrigui a una mútua. En aquest sentit, ha destacat que les comarques del Camp encapçalen el rànquing estatal del creixement de les mútues privades. I, a més, que “les retallades en les nostres condicions laborals no sols ens afecten als treballadors, sinó que també impliquen disposar de menys recursos als centres sanitaris, i que per tant, es presti un servei de menys qualitat”.

La intenció dels membres promotors d’aquesta taula, és sortir al carrer per donar a conèixer aquesta iniciativa i buscar adhesions, entre els propis treballadors de la sanitat, els seus usuaris i les entitats ciutadanes. Per aquest motiu, en les properes setmanes realitzaran diverses reunions i instal·laran taules de recollides d’adhesions als centres sanitaris de la ciutat.

Un cop acabada aquesta primera fase, faran pública la llista d’adhesions i convocaran un acte públic, on es presentarà la declaració de principis d’aquesta taula: “crear un espai de debat, consens i mobilització en defensa d’un sistema sanitari públic, universal i de qualitat”, així com , es detallaran les properes accions a realitzar.

De moment, han habilitat l’adreça de correu taulasalutreus@pobleviu.cat, per posar-se en contacte amb els promotors de la taula, i el web http://www.pobleviu.cat/salutreus, on es pot trobar el manifest fundacional i el llistat d’adhesions.

* Notícia publicada a Pobleviu

- També a Reus Digital i Reus Directe:

La taula en defensa de la sanitat pública neix per aconseguir una 'unitat popular'
Fan una crida a entitats i particulars perquè s'adhereixin
http://www.reusdigital.cat/index.php?command=show_news&news_id=27352

Personal sanitari i usuaris impulsen una 'Taula ciutadana en defensa de la salut pública de Reus'
Els treballadors del CMQ, de l'Institut Pere Mata i de l'Hospital Sant Joan uneixen forces
http://www.reusdirecte.cat/cat/notices/2012/08/els_treballadors_del_cmq_de_l_institut_pere_mata_i_de_l_hospital_sant_joan_uneixen_forces_20838.php


Manifest:
NEIX LA TAULA CIUTADANA EN DEFENSA DE LA SALUT PÚBLICA DE REUS

Amb l'argument d'una «crisi» que no hem creat els ciutadans sinó el sistema financer especulatiu i les polítiques neoliberals, el govern aplica mesures per desmantellar els serveis públics fonamentals, entre ells la sanitat.

Les successives retallades pressupostàries i el contingut del Reial decret llei 16/2012 que substitueix el sistema nacional de salut per un model excloent, són part de la campanya que pretén desprestigiar la sanitat pública i convertir-la en un negoci privat, com ja s'ha assajat a Reus amb presumptes delictes de corrupció a INNOVA i a l'Institut Català de la Salut. La privatització implicaria mercantilitzar un servei fonamental i, amb això, la marginació dels sectors amb menys recursos, que perdrien els seus actuals drets en la salut.

Per afrontar aquesta ofensiva privatitzadora, persones i organitzacions de la ciutat vam decidir crear un espai obert comú: la Taula Ciutadana en Defensa de la Salut Pública de Reus.

Ens oposem al retrocés en condicions laborals, reducció de plantilles o modificacions arbitràries de les retribucions. Rebutgem les restriccions en prestacions, l'augment del copagament de medicaments, la privatització de serveis i l'exclusió de sectors socials com el cas dels immigrants que, fins i tot després de cotitzar durant diversos anys, perdrien el seu dret per haver quedat a l'atur.

Les mesures castiguen els sectors més vulnerables de la societat: els que han perdut la feina i en molts casos el seu habitatge, els jubilats, els immigrants, els joves; és a dir, els empobrits pels que han provocat la crisi i que, en canvi, se’n beneficien, com els banquers, els especuladors i els centres de poder econòmic, amb la complicitat de gran part de la classe política.

La sanitat pública universal i de qualitat constitueix un dels pilars per al desenvolupament social amb equitat. Només la unitat i la mobilització dels treballadors i usuaris de la sanitat, víctimes tots ells de les retallades i «repagaments», pot aturar aquesta maniobra.

Cal aturar-los. Volen convertir la sanitat pública en el seu negoci.

Són els mateixos que van prometre crear llocs de treball i van fer una reforma laboral a mida dels empresaris que va provocar un altre mig milió d'acomiadaments.
Són els mateixos que van prometre «no tocar» l'educació i la sanitat i ara en retallen els pressupostos i en deterioren la qualitat.
Són els mateixos que retallen drets socials i laborals.
Són els mateixos que van prometre no apujar l'IVA.
Són els mateixos que volen modificar lleis que van significar un avanç social, per tornar a legislacions franquistes.
Són els mateixos que unilateralment han arrasat amb la pluralitat informativa dels mitjans públics de comunicació per reinstal·lar la submissió i el pensament únic.

Cal aturar-los. A ells i als seus còmplices a Catalunya.

Fem una crida a tots els treballadors, els aturats, les entitats, les associacions i totes aquelles persones que s’hi vulguin sumar. Si els deixem fer, es carregaran conquestes i drets que van costar moltes lluites i sacrificis a les generacions que ens precedeixen. Organització, debat, consens i accions unitàries. Aquesta és la proposta oberta que formulem. Hem de parar-los, però ho hem de fer entre tots. No sobra ningú.

Per una sanitat pública, universal i de qualitat!