CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Triomf obrer històric a l’Argentina: Després de 9 anys, Zanón és dels treballadors que la van ocupar després del seu tancament

Dissabte, 15 agost, 2009

Aprovada l'expropiació de la fàbrica Zanón que passa a les mans dels treballadors. Aquesta lluita va ser retratada en el documental "The Take" (La Toma), de Naomi Klein.


A Neuquén, aquest dimecres 12 d'agost a la mitjanit, es va moure la terra. És que a més dels forts vents que van arribar als 60 quilòmetres per hora, una polseguera es va aixecar quan una multitud de gairebé vuit mil persones va acompanyar als 450 treballadors ceramistes de Zanon fins a la Legislatura provincial per a presenciar el dictamen que va expropiar a Luis Zanón els béns de la fàbrica tancada el 2001 i els hi va transferir de manera definitiva a la Cooperativa FaSinPat (Fàbrica Sense Patrons).

Els diputats argentins van aprovar per 26 vots a favor i 9 en contra el projecte de l'Executiu provincial per a expropiar la fàbrica ceràmica i deixar-la en mans de la cooperativa de treballadors Fasinpat, que es va fer càrrec de l'empresa l'any 2001 quan el seu amo la va buidar de forma sistemàtica i va acomiadar als seus 380 treballadors. Zanon va tancar les seves portes al compàs de la crisi econòmica i social que va sacsejar Argentina l'any 2001. No obstant això, els treballadors van reprendre el funcionament al març de 2002, van tornar a produir i, en l'actualitat, exporten ceràmiques a 25 països.

Després d'una extensa sessió legislativa, la destinació de la ceràmica Zanon va canviar per a sempre. El divendres 14 d'agost els legisladors havien de tornar a tractar el projecte de llei en particular. A partir d'ara, si la Cambra de Diputats renova el seu pronunciament en forma particular per a sancionar la Llei, la Cooperativa Fasinpat és la nova propietària de la fàbrica situada sobre la Ruta Nº 7.

La històrica sessió legislativa, que va començar a les 18.30h. i va finalitzar pocs minuts abans de les 24h. del dimecres, marca un precedent per a la resta de les anomenades “fàbriques recuperades” sobre les quals encara no s'ha declarat l'expropiació i estatització sota control obrer.

Més informació a:

Kaos en la Red

www.kaosenlared.net/noticia/triunfo-obrero-historico-despues-9-anos-zanon-trabajadores-ocuparon-tr

Nodo 50

www.nodo50.org/info/Victoria-para-Zanon-Zanon-es-del.html

Web de Zanon

www.ceramicafasinpat.com/

Vídeo Trailer 'Corazón de Fábrica' - Documental Zanon / Fasinpat

www.youtube.com/watch?v=1KbPjaUoB0o

Vídeo Por la expropiación de ZANON - FASINPAT

www.youtube.com/watch?v=ClnM7DlosCA