CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

TV3, el DOGC televisat?

Dilluns, 10 desembre, 2012

El meu company hi era i ho va veure. Era el 14N, dia de la vaga general. Era a la manifestació alternativa de Barcelona. Ell hi era i va veure la policia disparant pilotes de goma. Tot i això, el que ell pugui explicar no interessa als grans mitjans, no els val com a testimoni per contradir les paraules d’un conseller. Ni tampoc els val l’Ester Quintana, la dona que va perdre un ull el dia de la vaga i que la gent que estava en aquell moment amb ella assegura que va ser per culpa d’una bala de goma disparada pels mossos d’esquadra.

A TV3 tant els fa que hi hagués desenes de milers de persones al centre de Barcelona aquell vespre i que totes elles veiessin o sentissin les pilotes de goma, i en fugissin cames-ajudeu-me. Tant els fa que hi hagués desenes de periodistes que ho cobrien i que podrien constatar, si algú els ho preguntés, que es van disparar pilotes de goma contra els manifestants (diga-li pilota de goma, diga-li “projectil de quaranta mil·límetres”, que és el mateix, malgrat que el conseller Puig ens vulgui marejar amb el llenguatge).

La notícia per TV3 del dilluns 3 de desembre sobre la compareixença del conseller Felip Puig per donar explicacions sobre la repressió policial el dia de la vaga general és que ell nega que es disparessin bales de goma. Ah! I sí, les declaracions del responsable polític dels policies anaven seguides de les respostes dels partits polítics de l’oposició. Ja ens quedem més descansats, tenim garantida la pluralitat. Potser no n’hi hauríem de dir DOGC (Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya) televisat als Telenotícies, sinó que hauríem de ser generosos i dir que és un mix entre el DOGC i el diari de sessions del Parlament de Catalunya.

A això s’ha de limitar la informació sobre la compareixença? No podrien anar a buscar testimonis del que va passar aquell dia per tal de contrastar les paraules del conseller? Segur que tenen algun periodista a la casa que ho va veure. No podrien buscar imatges on es veu la policia disparant les pilotes de goma que Felip Puig nega? Jo navegant per internet he trobat unes quantes fotos dedicant-hi ni cinc minuts (policies disparant, més policies disparant, bala de goma). No podrien desfer el joc de paraules de Puig sobre el que van disparar els policies? No podrien dedicar-se, en definitiva, a fer periodisme, enlloc de ser simples reproductors de declaracions oficials?

Si això hagués estat una excepció, rai. Però no és el cas.

L’estratègia que hi ha al darrere de no anar al fons de la notícia i limitar-se a un periodisme de declaracions és clara. Si no remenes, no qüestiones. Però això en l’època de l’accés massiu a internet i a les xarxes socials té una pega: la gent té moltes altres fonts d’informació i és molt més fàcil que l’Ester Quintana, el meu company i qualsevol altre manifestant difongui què és el que realment va passar el 14N.

I aleshores el monopoli del discurs per part dels grans mitjans es comença a esquerdar. I tu, des dels fantàstics platós de Sant Joan Despí ja pots alertar el dia abans que la manifestació de la vaga general que arrencarà a Jardinets de Gràcia l’han convocada “els violents”. Perquè va i resulta que hi acudeixen gairebé 50.000 persones, uns pocs milers menys que a la “massiva” convocatòria oficial.

Perquè ja hi poden posar tants colors com vulguin, que la gent cada cop s’empassa menys acríticament el que li arriba a través del DOGC televisat.

* Laia Altarriba és periodista i activista social. Article publicat a Mèdia.cat, observatori crític dels mitjans

http://www.media.cat/2012/12/06/tv3-el-dogc-televisat/