CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Un aclariment ràpid per al «cas Pòrtulas»

Dimecres, 28 març, 2007

Personalitats polítiques, socials i culturals, tot i els diferents matisos de fons, demanen que es resolgui de pressa


El Punt - 28/03/2007

EL PUNT.
Una enquesta feta a personalitats polítiques, socials i culturals de les comarques gironines revela l'opinió general, des del PP fins a ERC, perquè hi hagi una resolució ràpida del cas de Núria Pòrtulas, detinguda el 7 de febrer. Per a la majoria de persones consultades, la situació és un escàndol, ja que no és consideren prou clares i fonamentades les proves que la incriminen. D'altra banda, la família i l'advocat de Núria Pòrtulas, Benet Salellas, van celebrar ahir una roda de premsa per criticar les declaracions del director general d'Interior, Joan Boada, sobre la noia. L'advocat va afirmar que es plantegen emprendre «alguna mesura legal» contra Boada. La família acusa Boada d'haver-los intentat pressionar perquè no fessin manifestacions a les seus d'ICV.

Benet Salellas va assegurar ahir que algunes de les manifestacions fetes per Joan Boada són falses, sobretot les imputacions en activitats delictives. Salellas va dir que s'oposa radicalment a les afirmacions de Boada sobre «indicis clars de delicte en la pertinença a organització terrorista», argumentant que el cas encara està en diligències prèvies i que el jutge va insistir que «era presó provisional cautelar i relacionada amb unes investigacions posteriors». Així mateix, l'advocat també va retreure a Boada la utilització de la paraula «bomba». Segons Salellas, el fet de referir-se a algú que hauria pogut posar una bomba «té la voluntat intencionada d'augmentar la falsa imputació a Pòrtulas». L'advocat argumenta que la mateixa imputació «no es refereix a explosius, sinó a col·laboració o possibilitat de col·laboració», i hi afegeix que Boada pretén «confondre els ciutadans».

SOLIDARITAT

Salellas va remarcar que a Pòrtulas se la relaciona amb «un grup de solidaritat amb persones anarquistes preses que exhibeixen pancartes, fan concentracions i reparteixen fullets, però que no hi ha res de col·laboració terrorista». Salellas va fer aquestes declaracions en una roda de premsa acompanyat del germà de la noia, Miquel Pòrtulas, i de Mònica Sagué, membre de la comissió de familiars i amics en la campanya per la llibertat de la Núria. Al final de l'acte, una amiga de la Núria va llegir una carta de suport contestant a les declaracions de Joan Boada.

[Les informacions i les enquestes han estat realitzades per Núria Astorch, Montse Barrera, Eduard Batlle, David Brugué, Robert Carmona, Ramon Estéban, Salvador Garcia-Arbós, Oriol Mas, Anna Puig, Josep Puigvert, Anna Soler, Joan Trillas, Dani Vilà i Albert Vilar]

Les deduccions dels Mossos

La principal vinculació de Núria Pòrtulas amb suposades activitats terroristes, la policia catalana la dedueix de dues frases inconnexes i sense sentit clar, escrites en pàgines diferents d'una llibreta intervinguda a la noia.

L'atestat, en castellà, fet pels Mossos d'Esquadra de l'àrea central d'informació interior de la comissaria general d'investigació criminal, diu així: «En el registre del seu vehicle es va trobar una llibreta d'anelles de color blau de la marca Enri, entre altres documents d'ideologia a favor dels presos i una crítica radical contra l'Estat i les seves institucions. La propietària d'aquesta documentació va resultar ser la senyora Pòrtulas i la recollida d'aquests documents es va realitzar mitjançant acta. En les pàgines 15 i 16 de l'esmentada llibreta, propietat de la senyora Pòrtulas, apareixen altres anotacions escrites en llengua catalana, la transcripció literal i traduïda al castellà és: “Es pot fer el que sigui d'accions respecte a ell, cap problema» i «amb danys i finalitats terroristes”. De les dues frases anteriors, en la primera es pot entendre que el senyor Sorroche autoritza la senyora Pòrtulas o el grup de persones més pròxim a la senyora Pòrtulas a realitzar qualsevol tipus d'acte en solidaritat amb la seva detenció i possible extradició a Itàlia. En la segona frase s'especifica quines accions de solidaritat es poden portar a terme per una persona o grup de persones, i queda concretat que aquest tipus d'accions són terroristes, això implica un atac clar contra l'Estat, els seus interessos, institucions i tot allò que representa l'Estat.»

Les opinions de Boada

El director general d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada, va reiterar ahir en dues emissores de ràdio totes les seves posicions al voltant del cas de la detenció de la jove de Sarrià Núria Pòrtulas. Els familiars i l'advocat van expressar ahir la seva indignació i ràbia per les opinions que van sentir en els informatius de Ràdio Girona-cadena SER i en el programa Els matins de Catalunya Ràdio. En les entrevistes, Boada assegura que a Catalunya hi ha cèl·lules anarquistes terroristes, que hi ha indicis clars de la col·laboració amb banda armada de la noia detinguda. El director general va insistir en la idea del perill de la col·locació d'una bomba, de l'explosió i de les possibles víctimes: «Si es posa una bomba, ella o una altra persona, i mor algú, de qui seria la responsabilitat? Els indicis apunten que ella, presumptament, buscava objectius.» Tot això ha fet rebel·lar la família, que assenyala Joan Boada com un dels responsables d'intentar transmetre als ciutadans una sensació de por i d'alarma social.


Iniciativa

Diari El Punt
l'apunt

CARLES RIBERA.

Quedo parat de l'actitud del director general d'Interior de la Generalitat, el garrotxí Joan Boada, en el cas de la Núria Pòrtulas, amb frases com «els indicis són clars», o «ella és amiga de Juan A. Sorroche, que ha estat extradit a Itàlia per atemptats». O una que m'ha semblat tot un exemple de respecte a la presumpció d'innocència: «Vés a saber què hi tenia, aquella noia, allà.» Declaracions que no em sorprenen pas venint d'un director general d'Interior, per bé que no desentonarien gens en boca d'un capitost d'aquell mític SIM impulsat durant la guerra pels del PSUC, que tan bons records va deixar entre els catalans en general i els anarquistes en particular. Boada fa la seva feina, en aquest cas de la Núria. No tinc tan clar si tant ell com els seus nois i noies d'ICV, si no manessin a la conselleria que manen, resistirien la temptació d'encapçalar les protestes contra els Mossos i Interior que ara ignoren.