CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Un any més, la CGT es manifesta a Catalunya amb motiu del 1r de Maig

Dissabte, 2 maig, 2009

Bcn 1

"Per un 1r de Maig combatiu i reivindicatiu: prou de vagues domesticades i acomiadaments salvatges". Aquests era el lema de les convocatòries de CGT per al 1r de Maig de 2009.

Un any més hem sortit al carrer, convocant i/o participant en manifestacions a Barcelona (matí i tarda), Tarragona, Sabadell, Lleida i Girona.


Barcelona

- Manifestació convocada per la Federació Local de Barcelona de la CGT

La manifestació del 1r de Maig de la CGT a Barcelona ha començat a les 12 hores, mitja hora mes tarda del previst per la pluja. El recorregut ha estat Via Laietana/plaça del Angels, discorrent per Plaça Sant Jaume, C/ Ferran, Rambles, Passeig Colom i acabant amb un miting en les escales de l'Oficina Principal de Correus en Via Laietana/Plaça Antonio Lopez. A la mateixa han assistit unes 1.000 persones.

S'han corejat slogans convidant a la lluita, contra la crisi i a no donar ni un pas enrere per a no continuar perdent. Tot això amenitzat per l'orquestra Vapor Nou Jazz de Rubi que han estat tocant durant tot el recorregut pujats en un camió, i un grup de Batukada que han estat animant tota la manifestació.

En el Miting final realitzat en les escales de l'Oficina Principal de Correus de Barcelona han participat membres d'algunes de les diferents lluites sindicals i socials on la CGT estem implicats: * Una delegat de CGT implicada en la lluita contra el Pla Bolonya. * Un membre d'Esteban Ikeda que ha explicat com durant 15 dies han viscut una experiència de l'empresa autogestionada. * Un company de la F.L. de Sabadel que ens ha explicat les diferents lluites que tenen en la comarca. * Un company del Baix Llobregat. * El Secretari General de CGT- Barcelona que ha tancat l'acte.

En els seus discursos tots han coincidit que tant laboralment com socialment cal plantar cara i que els sistemes polítics estan esgotats a més d'enganyar als treballadors. S'ha criticat al capitalisme i al capitalisme d'estat i s'ha cridat a lluitar per un a societat llibertària, L'acte ha finalitzat amb el cant de "A les Barricades”. Els companys del Sindicat d'Hostaleria de Barcelona han preparat un pica-pica per als assistents en els locals de CGT de Via Laietana.

(Crònica CGT Barcelona extreta de www.cgt.org.es/spip.php?article1375

- 1 de maig alternatiu convocat per la Campanya "Que la crisi la paguin els rics". Uns cinc mil manifestants clamen a Barcelona per la vaga general

Sota el lema “1 de Maig alternatiu: Davant la crisi defensem els drets laborals i socials” la manifestació, que ha arrencat de la Plaça Universitat sobre les 6 de la tarda, ha conclòs a la Rambla del Raval de Barcelona passades les 8 del vespre. Prèviament, representants de diferents col·lectius i organitzacions convocants han fet diversos parlaments a la mateixa Plaça Universitat denunciant la crisi i els seus culpables, les polítiques governamentals favorables al capital, l’atur desbocat, la repressió dels moviments socials i dels treballadors i treballadores immigrants... exigint la vaga general com a resposta a la situació.

Aquesta exigència, la vaga general, ha estat present al llarg de tota la manifestació: “Fa falta ja una vaga, una vaga... fa falta ja una vaga general”, “Contra l’Europa del capital, vaga general”... acompanyada de la referència a què el cost de la crisi recaigui sobre els seus culpables: “Que la crisi la paguin els rics”, “diners per als obrers i no per als banquers”... i la denúncia a la burocràcia dels sindicats majoritaris i les seves polítiques: “se puede, se debe, luchar contra los ERES”, “s’ha d’acabar la burocràcia sindical”... Front a l’atur,s’han corejat propostes com “4 milions d’aturats, repartim el treball”, “treballar menys per treballar tots”, “ni ERO’s, ni atur, ni precarietat, empreses en lluita, solidaritat”... Altres revindicacions feien al·lusió a les polítiques del govern: “No, no, no a la privatització”, “Govern d’entesa, govern d’empresa”, “El tripartit desallotja de nit”, “Bolonya s’imposa a cops de porra”... La solidaritat amb els i les immigrants ha estat també present: “cap persona és il·legal”, “Totes i tots som immigrants”...

A la Rambla del Raval s’ha fet una crida a la solidaritat antirrepressiva amb l’Enric Duran, el Karim i l’activista del Caufec empresonat, concloent la manifestació amb la lectura del manifest unitari.

Crònica de Teo Navarro a Kaos en la Red

Un primer de maig alternatiu i de lluita from Oriol Sabata on Vimeo.

Tarragona

Manifestació alternativa del 1r de Maig convocada per CGT, CUP, SEPC, Endavant, Cau de Llunes, AJ La Guspira, AJT i CoBas. Amb una participació més gran que els últims anys, prop de 400 persones es van manifestar a les 19 h. des de la Plaça Imperial Tarraco fins la Plaça de la Font.

Durant el recorregut es van realitzar pintades a diverses oficines bancàries, assenyalat-los com uns dels principals responsables de la crisi que patim, i també es van tirar bosses de pintura contra la seu de la patronal CEPTA i els sindicats del sistema CCOO-UGT. L'acte va finaltzar amb les intervencions de representants dels diversos col·lectius i organitzacions convocants i la crema d'una foto del G-20 i la bandera d'Europa.

Lleida

Unes 300 persones van participar a Lleida en la manifestació convocada conjuntament per la CGT i la CNT, amb el suport de col·lectius diversos: CUP, CSO La Maranya, CSO La Chispa, AJLL, SEPC, Lleida Treballadora.

La manifestació es va iniciar passades les 12 h. del migdia a la Plaça del Treball, amb nombrosos participants vestits de negre (com havien demanat els convocants), i durant el recorregut es van anar marcant amb punts negres els responsables de la crisi que trobaven al seu pas.
L'acte es va acabar a la Plaça de Sant Joan llegint un Manifest.

Girona

Unes 200 persones es van manifestar a Girona convocades per CGT, IAC i COS, amb sortida a les 11 h. de la Rambla de la Llibertat i final a la Gran Via de Jaume I. Es va donar especial protagonisme a les assemblees de treballadors i treballadores de diverses empreses afectades per l’atur i la crisi.

Sabadell

La Coordinadora de treballadors/es en llluita del Vallès, formada per delegats i treballadors de diverses empreses de la comarca, coordinadora en la qual participen delegats de CGT, va convocar el dijous 30 d’abril, amb motiu del 1r de Maig, una concentració a la plaça de l’Ajuntament de Sabadell a les 19'30 h.

Per veure les cròniques i fotografies de les manifestacions de CGT a diverses ciutats de l'Estat espanyol, podeu anar als webs:

www.rojoynegro.info/2004/spip.php?article26790

www.cgt.org.es/spip.php?article1375

Secretaria Comunicació CGT Catalunya