CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Un decret llei converteix l’Estat espanyol en venedor d’armament

Diumenge, 1 juliol, 2012

NORA MIRALLES | 29/06/2012 - Setmanari Directa

L’Estat espanyol és el setè exportador mundial d’armament. Fins ara, la participació del Ministeri de Defensa en aquesta activitat es limitava a incentivar el sector oferint informació a les empreses espanyoles a través de l’Oficina de Suport Exterior del Ministeri i dedicant bona part del seu pressupost a fomentar la investigació i el desenvolupament (I+D) en noves eines del que ells anomenen “defensa i seguretat”. Però les empreses eren les que feien els contractes d’armament amb els governs estrangers i les que s’encarregaven de complir aquests contractes, mentre que el Ministeri de Defensa facilitava que s’establissin contractes d’exportació d’armament, però no duia a terme l’exportació.

A través del Decret Llei 19/2012 aprovat el 25 de maig d’enguany, el govern augmenta “les capacitats del Ministeri de Defensa en matèria de gestió de programes de material de defensa amb destinació a l’exportació”. A la pràctica i deixant de banda l’ambigüitat del text, l’Estat passarà a exercir directament d’intermediari entre el país que compra el material bèl·lic i les empreses d’armes espanyoles.

Concretament, a través del Ministeri de Defensa, el govern espanyol podrà signar contractes amb els països compradors i comprometre’s a garantir el subministrament de l’armament fabricat per l’empresa espanyola i a supervisar l’execució del contracte. Per altra banda, l’administració espanyola actuaria com a representant del govern estranger davant l’empresa subministradora d’armament.

Al decret, que també recull d’altres mesures encarades a liberalitzar el comerç i les exportacions, el govern justifica l’atorgament de més competències al Ministeri de Defensa adduint que, fins ara, l’Estat espanyol es trobava en una situació de desavantatge dins el mercat de les armes. “La nostra base industrial i tecnològica s’ha vist obligada a competir en el mercat internacional, en desigualtat de condicions, contra ofertes procedents de bases industrials estrangeres que gaudien d’un suport molt més proactiu i eficaç ofert pels seus governs d’origen”, argumenta. Segons va declarar la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, “la majoria dels països exigeixen que les seves adquisicions tinguin el suport dels ministeris de Defensa dels països que subministren aquest material”. Malgrat el suposat desavantatge esgrimit per l’Estat espanyol per justificar el nou decret, el comerç d’armes va reportar 2.431 milions d’euros a les empreses estatals l’any 2011, un 115% més que l’any anterior.

Per al Centre Delàs d’Estudis per a la Pau, de la fundació Justícia i Pau, el govern espanyol s’ha convertit en traficant d’armes des del 25 de maig. “No és cap exageració; segons el diccionari de la Reial Acadèmia Espanyola, traficar significa, en la seva primera accepció, comerciar, negociar amb els diners i les mercaderies”, asseguren en un comunicat. La fundació assegura que la nova mesura vulnera una llei aprovada el 2007 sobre el control del comerç exterior de material de defensa i de doble ús, ja que es deixaria sense capacitat d’intervenció real l’òrgan administratiu que regula i autoritza les exportacions de material de defensa des de l’Estat espanyol, la Junta Interministerial Reguladora del Comerç Exterior de Material de Defensa i de Doble Ús (JIMDU).

A qui es venen aquestes armes?

La majoria de països receptors de les armes espanyoles són coneguts per les seves vulneracions constants dels drets humans o bé per tenir conflictes armats interns oberts. És el cas del Marroc, Colòmbia, Egipte, Jordània, Oman, Bahrein, Israel i, sobretot, l’Aràbia Saudita, país que ha motivat l’aprovació del decret llei.

I és que el país saudita, ben conegut per la ferotge repressió que exerceix sobre la dissidència interna i per la influència geopolítica que pretén adquirir a la zona del Magreb, volia adquirir entre 200 i 300 carros de combat Leopard 2E fabricats a l’Estat espanyol, però no li semblaven bé les condicions. L’Aràbia Saudita pretenia que, com passa als Estats Units, França, el Regne Unit i Alemanya, el govern fos qui comprés el material en el seu nom, qui en garantís el subministrament i el seguiment i, el més important, qui respongués davant de possibles anomalies o reclamacions, que, com apunta la lògica, recaurien principalment sobre la ciutadania.

Pedro Morenés, ministre de Defensa espanyol i exdirector general per a l’Estat de l’empresa fabricant de míssils MBDA, es va comprometre, durant una visita a Riad, a impulsar mesures legals que satisfessin les aspiracions de l’Aràbia Saudita i garantissin l’èxit d’aquesta operació comercial que s’estava negociant des de 2008. Dues setmanes després, es va aprovar el decret llei, que salvaguarda els interessos de la indústria armamentística espanyola, considerada com un “sector essencial de l’activitat econòmica del país” pel govern.

Les empreses beneficiàries del decret

Dins de la indústria armamentística espanyola, els sectors que obtenen més facturació anual són el de les plataformes aeroespacials i navals, seguits a força distància pel sector de l’armament, els míssils i les municions. A més de l’empresa General Dynamics Santa Barbara, fabricant dels tancs Leopard 2E, les companyies més beneficiades pel nou decret serien les drassanes públiques Navantia, que està negociant una comanda de dotze submarins militars per a l’armada australiana fins el 2025, i empreses com Arpa, Iber o la coneguda empresa Indra, amb seu al districte 22@ del Poblenou. El ministeri de Morenés també negocia la venda d’helicòpters EC-135 –fabricats per la planta que el consorci aeronàutic europeu té a Albacete– a Portugal.

http://www.directa.cat/noticia/un-decret-llei-converteix-l%E2%80%99estat-espanyol-venedor-material-armamentistic