CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Un exemple de manipulació informativa: el cas de la dona amb barret o la necessitat urgent de rentat d’imatge de la central nuclear d’Ascó

Dissabte, 30 agost, 2008

foto amb la dona

Tanquem les Nuclears destapa el muntatge existent al darrere d'una foto utilitzada per rentar la imatge de la central nuclear d'Ascó. Manipulacions com aquesta afegeixen un toc grotesc a una realitat molt sinistra.


El passat 19 d’agost, la totalitat dels diaris se’n feien ressò de la proposta del Consell de Seguretat Nuclear de sancionar a la central nuclear d’Ascó amb una multa, que oscil·laria entre els 9 i els 22,5 milions d’euros, pel greu accident ocorregut a la planta entre novembre del 2007 i juliol del 2008: contaminació radioactiva de l’entorn, manipulació d’aparells, engany a la societat i ocultació de dades al Consell de Seguretat Nuclear, són alguns dels motius de la multa.

A molts dels diaris la notícia anava acompanyada d’una fotografia curiosa, realitzada pel fotògraf Jaume Sellart i distribuïda per l’Agencia
EFE, on es veia una dona amb barret i en banyador, en una butaca de platja, amb una catifa i una borsa; a la mà sosté un got amb una beguda taronja i unes palletes de xuclar. La imatge intenta trametre relaxació i descans. El contrast amb l’accident que va provocar la multa a Ascó no pot ser més acusat: la central va abocar una bona quantitat d’elements radioactius a l’exterior, contaminant l’entorn. La fotografia contradiu la idea del perill que implica una fuita radioactiva.

Entre aquestes dues fotografies que adjuntem a continuació hi ha la història d'un fotògraf, una agencia de premsa i una central nuclear necessitada de millorar la seva imatge.

Tanquem les Nuclears ha desvetllat el muntatge. Llegiu tota la informació relacionada amb aquest cas de manipulació informativa en l'enllaç següent:

www.tanquemlesnuclears.org/pentadius/materials/manipulacioimatge.pdf