CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Un jove de Vilafranca, jutjat per participar en una manifestació antifeixista, pot anar a la presó per haver estat insubmís

Divendres, 9 gener, 2009

La decretació d'empresonament de David Sánchez, un independentista de Vilafranca del Penedès, ha fet mobilitzar familiars, amics i companys. En David va ser detingut la nit de reis i l'endemà va passar a disposició judicial. Van notificar-li que hi havia una ordre de cerca i captura des del maig del 2008 relativa a una condemna pels fets que van tenir lloc durant una manifestació anti-feixista el 12 d'octubre de 1998, i que havia d'anar a la presó.


La jutgessa de guàrdia de Vilafranca va decretar un termini de deu dies, que acaba el 16 de gener, per fer efectiu l'ingrés. Tanmateix, el jutjat penal número 15 de Barcelona va contradir-la i ahir va establir que, donada l'orde de cerca i captura, en David havia de ser empresonat de manera immediata. La sentència relativa als fets del 1998 condemnava David Sánchez a una pena de presó inferior a dos anys, per la qual cosa no implicava l'ingrés a presó. Però el jutge hi afegeix uns altres antecedents per insubmissió, tot i que aquests van ser cancel·lats, ja que el delicte d'insubmissió fa temps que no existeix al codi penal. La suma de les dues penes supera els dos anys.

Persecució política

De seguida que es va conèixer la detenció del jove, es va crear un grup de suport, el qual assegura que en el rerefons del cas hi ha motius polítics: el de voler 'castigar una persona exemplar en la seva dedicació a multitud de lluites polítiques i socials'. El d'en David no és un cas aïllat, expliquen, i posen com a exemple el cas d'en Franki de Terrassa, condemnat i empresonat per ultratge a la bandera espanyola i que, en aquesta entrevista amb VilaWeb, explicava que l'havien utilitzat.

'Denunciem una persecució política contra una persona activa de l'esquerra independentista', explica l'Alba, companya de David Sánchez, i afegeix: 'La voluntat política és innegable quan s'entesten en empresonar una persona per un fet que no és delicte'.

També critiquen que no es notifiqués a David Sánchez l'ordre de cerca i captura, una 'incapacitat policíaca de localitzar-lo' que consideren poc creïble, ja que en David fa temps que treballa cada dia al mateix lloc, a la barra de l'Associació Cultural La Fornal.

Al·legacions del recurs

La defensa de David Sánchez ha presentat avui un recurs en què demana l'arxiu del cas de manera definitiva i immediata i que, mentre no es resol aquest recurs, s'anul·li l'ordre de cerca i captura i el requeriment per ingressar a la presó, segons que ha explicat la companya d'en David a VilaWeb.

D'una banda, els advocats al·leguen que han passat nou anys des que la sentència que condemnava en David a un any i mig de presó va esdevenir ferma, i per la qual cosa, diuen que la pena ja ha prescrit. D'una altra banda, la defensa recorda que els sis anys que el ministeri ha trigat en resoldre l'indult per a en David no pot perjudicar la persona afectada, ja que, diu, això vulnera el dret a la tutela judicial efectiva. A més a més, explica que l'Ajuntament no ha rebut mai cap resposta respecte l'indult que va sol·licitar i, per tant, que això agreuja la indefensió de David Sánchez.

L'any 1993, David Sánchez va ser condemnat per un delicte contra la prestació del servei militar obligatori. Els advocats al·leguen que aquest delicte fa anys que ja no està tipificat com a tal, i expliquen que la sentència de l'any 2000 sobre els fets del 12 d'octubre del 1998 ja va considerar inadequat afegir-hi els antecedent per insubmissió.

Els advocats, que es reserven el dret a presentar un recurs d'inconstitucionalitat, també al·leguen irregularitats en el procés; en concret, durant la detenció, que es va fer de matinada, quan en David anava pel carrer: 'l'actuació menys lesiva, tenint en compte que el David és una persona coneguda que treballa de cara al públic, hagués estat que els mossos informessin el jutge d'on vivia i o­n treballava, i li haguessin notificat l'ordre de detenció', explica la parella de David Sánchez.

www.kaosenlared.net/noticia/jove-vilafranca-pot-anar-preso-per-haver-estat-insubmis

Bloc del grup de suport a David Sánchez: davidvilafranca.blogspot.com/


Presentat el recurs contra l’ordre de presó d’en David de Vilafranca

L’equip d’advocats ha presentat el 8 de gener un recurs de reforma i subsidiari d’apel·lació al jutjat penal núm. 15 de Barcelona, contra l’esperpèntica ordre de presó dictada per la jutgessa Isabel Gallardo, contra en David de Vilafranca.

Avui, divendres 9, s'ha convocat una concentració davant dels jutjats de Barcelona, a les 11’30h. (Passeig Lluís Companys, a tocar del Parc de la Ciutadella). A més d’una petita roda informativa, comptarem amb la participació dels cantautor penedesenc Cesc Freixas.

Un recurs sòlid contra una interlocutòria patètica

El recurs presentat va més enllà de la crítica a la consideració de la condemna per insubmís com a antecedents penals. A la sentència ferma del 20 de juny del 2000, per la que es condemna a un any i sis mesos de presó al David de Vilafranca, per delictes menys greus i lleus, pertoca considerar la prescripció dels delictes, atés el pas del temps fins al maig d’enguany, data en que s’inicia l’ordre fantasmal de recerca i captura d’una de les persones més populars de l’activisme independentista de Vilafranca.

La jutgessa argumenta, a més que cal seguir considerant i perseguint els delictes d’insubmissió al Servicio Militar Obligatorio, que el temps passat entre la sentència ferma i una posterior denegació d’un indult sol·licitat per l’Ajuntament de Vilafranca, al març del 2006, no hauria de comptar i per tant, caldria considerar no prescrits els delictes del 12 d’octubre del 98.

En resum, exigim deixar sense efecte la sentència condemnatòria pels fets del 12 d’octubre del 98 i exigim alhora l’anulació de la interlocutòria de la jutgessa Isabel Gallardo d’execució de presó al mateix temps que ha de quedar retirada l’ordre de cerca i captura contra en David.

Un perla més en l’expedient de la jutgessa Isabell Gallardo, de qui tindrem oportunitat de seguir amb atenció les seves immediates peripècies en la persecució d’independentistes i antifeixistes.

Mobilitzacions arreu dels Països Catalans

Alerta Solidària ha pogut confirmar ja diverses mobilitazacions que es sumen a les ja anunciades de Vilafranca i Barcelona. El dijous 15 de gener, hi haurà concentracions a les ciutats de Palma de Mallorca, Manresa, València, Alacant i Berga. Moltes altres ciutats encara estan per confirmar. Al Vallès, les ciutats de Terrassa, Sabadell, Badia, Castellar i Barberà instal·laran punts d’informació a punts cèntrics per recollir adhesions i animar a les següents mobilitzacions.

Aquest divendres 9 de gener, la mobilització és a Vilafranca (20h, plaça de la Vila). Diumenge 11, acte a Barcelona (18h, a Cotxeres de Sants) on hi participarà en David. Dimarts 13, acte a Vilafranca (20h, a l’Escorxador). Dimecres 14, roda de premsa i concentració (19h, plaça Sant Jaume de Barcelona). Dissabte dia 17, manifestació des de la Plaça de Sants de Barcelona.

Recordeu, per adhesions al manifest, envieu un correu a suportdavid(arroba)gmail.com

Alerta Solidària

www.alertasolidaria.org/