CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Un miler de manifestants rebutgen el neofeixisme al Clot en una marxa pacífica i festiva

Diumenge, 6 maig, 2012

BERTRAN CAZORLA | 05/05/2012 - Setmanari Directa

Dues persones detingudes i d'altres identificades pels Mossos, que han blindat el tram de carrer on s'ubica des de gener un casal ultra

Àmplia unitat antifeixista a Barcelona, al barri del Clot: això ha mostrat la manifestació que, tot just el dia en què es compleixen 62 anys de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen, ha aplegat un miler de ciutadans i ha recorregut aquest matí els carrers d'aquest barri en rebuig del casal d'inspiració neofeixista que, des del gener passat, hi ha instal·lat al carrer Independència 333.

"Gent molt diversa" s'ha sumat a la convocatòria en paraules de David Karvala, d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme: han marxat plegats des de dirigents d'ICV i ERC i membres de l'Esquerra Independentista fins a moviments socials i activistes veïnals. Pacíficament han mostrat el seu rebuig als feixistes mentre una cinquantena d'ells s'aplegaven al seu local, protegit per un dispositiu de Brigada Mòbil que ha blindat el tram de carrer on s'ubica i ha aprofitat el final de la marxa per identificar alguns militants antifeixistes. Dos d'ells han acabat detinguts i traslladats a la comissaria de la Travessera de les Corts.

"Hauria d'haver moviments així a tots els barris", ha declarat Rosa Toran, presidenta de l'Amical de Mauthausen i encarregada de llegir el manifest, que recorda que els impulsors del local del Clot s'inspiren en la Casa Pound italiana, obertament feixista, i que a Londres l'obertura d'un centre ultradretà similar va suposar que els atacs racistes als seus voltants es disparessin un 210%. La unitat de la societat civil contra el feixisme és important, ha destacat Toran, tot recordant que "la política criminal del nacionalsocialisme no hagués estat possible sense la passivitat de la població alemanya". Neboda d'un assassinat a Mauthausen, la dona també ha recordat que el nacionalsocialisme va començar com un grupuscle "minoritari", com ara és el casal del Clot, i va acabar arribant al poder.

La manifestació ha sortit del mercat del Clot i ha discorregut pels carrers Rogent i Mallorca fins a acabar de forma festiva al davant d'un mercadet muntat per comerciants i entitats de la Sagrada Família amb motiu de la festa major d'aquest barri.

No hi ha hagut cap mena d'incident, i els moments de tensió han estat gairebé inexistents. Tan sols quan els manifestants han creuat el carrer Independència alguns han volgut romandre a la cruïlla amb Mallorca, des d'on es veien els antidisturbis, mentre els membres del servei d'ordre els demanaven que circulessin. De fet, els organitzadors van canviar el recorregut i van optar per passar pel carrer Mallorca, i no per Provença, que és paral·lel però està més a prop del local neofeixista, per evitar incidents.

Al final alguns manifestants han marxat en grup per evitar agressions, i alguns altres s'han apropat a Independència 333, però el fort desplegament policial, que incloïa nou furgonetes de la Brigada Mòbil, els ha barrat el pas. En aquest punt es on s'ha produït els únics moments de tensió, que han acabat amb una petita persecució i dues persones detingudes, segons els Mossos, per atemptat a l'autoritat. Un testimoni ha explicat que els agents han tombat un dels nois a terra, l'han immobilitzat i l'han emmanillat.

Les provocacions d'alguns militants ultradretans durant la vigília de la protesta han quedat doncs sense resposta. Un d'aquests provocadors va ser Sergio Serralvo, admirador declarat de Hitler, exnúmero 1 de PxC a Cornellà i assistent al concert nazi que es va celebrar el 12 d'octubre al Poble Nou. "Vull venjança!", va escriure divendres al seu mur del Facebook, i va afegir: "Vull sang de guarro vessada al terra!"

Més aviat aliens a aquestes proclames, una cinquantena d'ultradretans s'ha aplegat aquest matí al local del carrer Independència 333 per seguir una xerrada sobre 'Moviments alternatius italians' que ha fet un militant que ha passat mig any al país proper coneixent l'escena ultra del país de Mussolini. Entre els assistents no hi era Serralvo, han assegurat alguns d'ells, però sí altres destacats dirigents de l'escena ultra com A.A.S., que va ser candidat i compromissari de Democracia Nacional, i Alberto Sánchez, impulsor del local i regidor de PxC a l'Hospitalet. Sánchez va ser agredit dijous al Clot, però les ferides no han impedit que avui ja pogués assistir a la trobada. L'han celebrada sense incidents, i sense que els mossos que blindaven el tram del carrer Independència entre Rosselló i Provença els destorbessin ni els identifiquessin.

* Notícia publicada al web del setmanari Directa:
http://www.directa.cat/noticia/un-miler-manifestants-rebutgen-neofeixisme-al-clot-una-marxa-pacifica-festiva