CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Un miler de persones es tornen a manifestar a Ascó contra el cementiri nuclear

Diumenge, 7 novembre, 2010

jpg_thumb_474__4.jpg

Centenars de persones han tornat a mobilitzar-se aquest diumenge 7 de novembre al migdia pels carrers d'Ascó en contra de la possible ubicació al municipi del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. L'acte, que ha transcorregut amb una forta presència policial, ha estat convocat per la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) i ha comptat amb l'assistència de veïns de la Ribera d'Ebre i comarques properes, així com de representants polítics, sindicals i socials. La CANC ha reiterat que l'opció d'Ascó per acollir el MTC continua viva i ha manifestat que iniciarà una campanya perquè els catalans no votin els partits que no han signat el compromís contra el MTC.

La convocatòria de la CANC ha reunit més de 1000 persones que han expressat la seva oposició a la ubicació a Ascó del cementiri nuclear en una manifestació que ha sortit del casal municipal, ha passat pel centre de la població i ha acabat a la plaça de l'Església, davant de l'Ajuntament. L'acte, seguit de prop per efectius dels Mossos d'Esquadra -alguns d'ells antiavalots-, ha acabat amb diversos parlaments denunciant que l'opció preferida pel govern espanyol es Ascó i que les declaracions de que la localitat valenciana de Zarra serà la seu del cementiri nuclear, només son una cortina de fum per tal de desmobilitzar l'oposició a la instal·lació del cementiri a Ascó i guanyar temps fins a després de les eleccions catalanes per a fer pública la decisió i pactar amb el partit guanyador a Catalunya.

Els participants han estat en la seva majoria veïns del mateix municipi d'Ascó, d'altres pobles de la Ribera d'Ebre i les Terres de l'Ebre, i de comarques com el Priorat o el Baix Camp. La manifestació ha estat encapçalada per una banda de grallers i els assistents han cridat consignes com 'Catalunya diu que no' o 'Alcalde d'Ascó, de cap al reactor'.

Ja a la plaça de l'Església, van iniciar els parlaments Roser Vernet, activista implicada en diversos moviments socials del territori, que va denunciar que “la classe política del país no és capaç de fer valer la resolució que va aprovar el Parlament en aquesta legislatura, en la qual es rebutjava la ubicació de l'MTC en qualsevol municipi de Catalunya”. Va seguir el fil d'aquestes paraules el coordinador territorial d'Unió de Pagesos a l'Ebre, Joan Montesó, el qual va aixecar els ànims repetint amb convicció que “No passaran”.

El portaveu de la CANC, Sergi Saladié, ha valorat positivament l'assistència a la manifestació, ja que "costa molt mobilitzar la gent perquè el govern espanyol llença missatges desmobilitzadors, anunciant el nom de Zarra, que no és cert, i la gent ja es pensa que el cementiri no vindrà a Ascó". No obstant, Saladié ha reiterat que el municipi riberenc continua sent un candidat per acollir la instal·lació nuclear. "Si fos Zarra, el Consell de Ministres ho hauria de dir abans de la campanya electoral per deixar tranquils a Montilla i Mas. És inviable que ho decideixin durant la campanya, ho diuen els mateixos ministres, de manera que la cosa va per a llarg", ha assegurat.

Sergi Saladié va advertir que els darrers moviments del govern espanyol han volgut fer creure que Ascó no és el candidat predilecte per instal·lar el cementiri nuclear: “L'informe tècnic fet pel Ministeri d'Indústria que situa Zarra com a primera opció i Ascó com a segona s'ha utilitzat com una autèntica cortina de fum. Es tracta d'un document polític disfressat d'informe tècnic que busca desmobilitzar la ciutadania de Catalunya, treure el tema del cementiri de la campanya electoral i guanyar temps per prendre la decisió després dels comicis al Parlament.

Segons el portaveu de la CANC, el govern espanyol encara no ha anunciat el nom del municipi que acollirà el MTC perquè "espera la configuració del nou Govern, de CiU o de sociovergència, iniciar negociacions amb aquest nou Govern i decidir el moment oportú per anunciar-ho". Saladié també ha manifestat que el PSC i CiU no han signat el compromís amb la CANC contra el cementiri nuclear perquè "alguna cosa amaguen, no es comprometen a res i esperen el moment per negociar amb el govern de l'Estat". "Mas i Montilla han fet declaracions contradictòries, confonen l'opinió pública i així deixen les portes obertes a negociar després de les eleccions", ha subratllat.

Davant aquesta "falta de compromís" de socialistes i convergents, la CANC iniciarà la setmana vinent una campanya per demanar a la ciutadania "que no voti els partits que no hagin rebutjat de forma clara i per escrit el cementiri nuclear". A banda, Saladié ha fet una crida a la participació en un acte de rebuig al MTC que tindrà lloc el pròxim dissabte a Tarragona, on el vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, assistirà a un acte electoral del PSC.