CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“Un militante del anarquismo español (Memorias 1889-1948)”, un llibre autobiogràfic de Manuel Sirvent

Diumenge, 15 juliol, 2012

Un militante del anarquismo español (Memorias 1889-1948)

Manuel Sirvent Romero

Fundación Anselmo Lorenzo, 2012, 418 pàg.

Aquesta edició crítica de les memòries de Manuel Sirvent és fruit d'un pacient treball d'investigació començat a iniciativa de la néta de l'autor, Melodia Sirvent, i del catedràtic Pierre-Luc Abramson. Ha estat desenvolupada per Joël Delhom, especialista en anarquisme i professor en la Universitat de Bretanya Sud (Lorient), que s'ha encarregat de l'edició, introducció i notes del llibre.

Manuel Sirvent (Elda, Alacant, 1889 - Orsay, França, 1968), home d'acció, no va escriure gairebé gens llevat de aquestes memòries, en les quals narra mig segle d'experiències individuals i de lluites col·lectives.

Després d'una intensa activitat de propagandista al Llevant i Barcelona, en la dècada de 1920 el modest sabater va arribar a exercir les més altes responsabilitats en el Comitè Nacional de la Confederació Nacional del Treball i en el Comitè Peninsular de la Federació Anarquista Ibèrica, sent un dels protagonistes de les conspiracions contra la monarquia. Durant la Guerra Civil va contribuir a la socialització de la indústria del Calçat i, després, va ser internat en diversos camps de concentració a França i en la illa anglonormanda de Alderney. Una vegada alliberat, es va dedicar a organitzar la Regional de Bretanya del MLE-CNT en l'exili.

El relat d'aquesta vida singular és el testimoniatge emocionant del valor i la fidelitat de l'autor als principis anarquistes, mantinguts a pesar d'una constant repressió; però també ofereix un panorama del moviment llibertari en el seu conjunt, com ho demostren les notes i l'estudi introductori. Completen l'obra diversos apèndixs documentals.