CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Un tribunal de la UE dictamina que la llei espanyola de pensions discrimina els treballadors a temps parcial

Dissabte, 24 novembre, 2012

El TJUE denuncia que la llei els exigeix un període de cotització proporcionalment més alt que a la resta de contribuents, el que perjudica a les dones, que són el col·lectiu que més treballa a mitja jornada.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat dijous que la llei espanyola de pensions discrimina els treballadors a temps parcial perquè els exigeix un període de cotització proporcionalment més alt que a la resta de contribuents. El TJUE ha sentenciat que la llei espanyola vulnera la directiva sobre igualtat de tracte entre homes i dones en matèria de seguretat social, ja que a Espanya, com a mínim, el 80% dels treballadors a temps parcial són dones.

A més a més, considera que la llei exigeix als treballadors a temps parcial “un període de cotització proporcionalment més alt per accedir a una pensió de jubilació contributiva amb una quantia que ja ha estat reduïda proporcionalment a la parcialitat de la seva jornada", el que “priva en la pràctica aquests treballadors de tota possibilitat d'obtenir tal pensió."

El cas ha arribat al TJUE arrel de la denúncia d’una treballadora de la neteja d’una comunitat de propietaris, que va treballar exclusivament durant 18 anys a jornada parcial de 4 hores a la setmana en aquesta feina i que, en presentar una sol·licitud davant de l'Institut Nacional de la Seguretat Social per obtenir una prestació de jubilació, que li va ser denegada per no reunir el període mínim de cotització de 15 anys.

El cas va acabar en el jutjat social de Barcelona, que va preguntar al Tribunal de Luxemburg si la norma espanyola vulnera la directiva europea sobre igualtat de tracte entre homes i dones en matèria de Seguretat Social, ja que la legislació espanyola computa exclusivament les hores treballades i no el període de cotització, és a dir, els dies treballats.

Font: El Triangle

>>> Mireu també:

El Tribunal de la UE sentencia que España discrimina con las pensiones

- La justicia europea señala que la ley perjudica a las mujeres al penalizar los empleos a tiempo parcial. El fallo es vinculante para todos los tribunales

- Isabel Elbal, la mujer que puso la denuncia: “El trabajo parcial era la única forma de sacar a la familia adelante”

http://economia.elpais.com/economia/2012/11/22/actualidad/1353579939_970553.html