Unes Jornades de reflexió, una manifestació i una trobada estatal a Barcelona reclamen de nou el tancament dels Centres d’Internament d’Immigrants
Manifestació al voltant del Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona el 15 de desembre per exigir-ne el tancament
Unes 300 persones s'han congregat a les portes del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca amb l'objectiu d'envoltar-lo i demanar públicament que es tanqui. La protesta coincideix amb la trobada a Barcelona de representants dels col·lectius que demanen el tancament dels CIE arreu d'Espanya.
Centenars de persones han respost a la convocatòria per envoltar a les 18 h del dissabte 15 de desembre el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. La majoria hi han anat en transport públic, omplint diversos autobusos de la línia 109 des de quarts de sis a la plaça d’Espanya. D’altres s’hi han desplaçat a peu. Un cop allà, els manifestants s’han situat al voltant de les instal·lacions amb torxes.
Aquesta setmana, una vuitantena d’entitats socials, veïnals i sindicals han tornat a exigir en un manifest que el Govern tanqui els centres d’internament d’estrangers (CIE) on la policia porta els immigrants que troba pel carrer sense permís de residència. Des d’allà són deportats als seus països després de passar-hi fins a un mes. Aquests centres no són presons, però tots aquests col·lectius denuncien que en alguns casos són encara pitjor i que les persones que hi entren no han comès cap delicte. Entre les entitats que han signat l’esmentat manifest hi ha SOS Racisme, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, el Col·legi d’Advocats de Barcelona i els principals sindicats.
La transparència i els drets dels estrangers
A principis d’any, dues persones van morir mentre estaven internades als CIE de Madrid i de Barcelona, respectivament. El síndic de greuges va intentar visitar a l’abril el Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca, però no va poder entrar-hi. El centre es va obrir per primer cop a les càmeres dels mitjans de comunicació poques setmanes després.
Després d’anys de denunciar poca transparència en la gestió d’aquests centres, els col·lectius implicats han volgut aprofitar la celebració, dimarts vinent, del Dia Internacional de les Persones Migrants per tornar a sortir al carrer aquest dissabte i manifestar-se al voltant del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca i exigir el tancament de tots els CIE. Durant els propers dies també hi haurà protestes en altres centres homòlegs d’arreu de l’Estat.
Al Campus de la Ciutadella de la UPF, el col·lectiu Gràfic ha organitzat ahir i avui unes jornades per donar a conèixer la problemàtica dels drets humans als CIE, que aquest dissabte s’han clos amb la participació a la protesta davant del centre de la Zona Franca. Diumenge, l’assemblea estatal de col·lectius en contra dels CIE es reuneix a l’Ateneu Popular La Flor de Maig.
Font: BTV
300 persones mostren el rebuig social a l'avantprojecte de reglament dels CIE i exigeixen el seu tancament
En el marc de la trobada estatal de col·lectius i entitats pel tancament dels CIEs i les Jornades de formació reflexió i acció entorn dels Centres d'Internament d'Estrangers, s'han concentrat en la tarda d'avui dissabte 15 de desembre 300 persones en la porta del CIE de Zona Franca.
Les jornades s'han desenvolupat en la Universitat Pompeu Fabra i han estat organitzades pel grup d'Investigació i acció sobre Fronteres i Controls (Grafic) amb la col·laboració de la Càtedra Unesco de Interculturalitat de la UPF. En elles han participat centenars de persones provinents de diferents territoris de l'Estat Espanyol, Europa i l'àrea mediterrània.
El primer dia de les jornades, a través d'intervencions d'integrants de Pueblos Unidos, de la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura i d'Andalucia Acoge, es visibilizava el rebuig massiu a un Reglament que lluny de garantir els drets de les persones internes en els CIE, suposa fins i tot una retallada en els drets conquistats per les organitzacions socials.
El dissabte a primera hora ha tingut lloc la taula internacional en la qual s'han exposat les vulneracions de drets que s'estan donant en la frontera entre Grècia i Turquia, s'ha realitzat una anàlisi de les polítiques d'Internament i de control de fronteres de la UE realitzat per Peio Aierbe de la Xarxa Migregroup. Així mateix, una activista del col·lectiu "Li venticinqueundici" ha relatat l'experiència de suport la denúncia de maltractament sexual en els CIE a dones migrants des d'una perspectiva feminista.
Posteriorment ha tingut lloc una taula en la qual les diferents entitats de l'Estat Espanyol han exposat quin és la situació dels CIE en cada territori i les accions que han dut en l'últim any. Ha tingut una especial rellevància la intervenció de Carlos Arce de APDHA, qui ha explicat el procés que ha dut al tancament del CIE de Màlaga, així com la de José Palazón, de Prodein, qui via skype ha destacat que les persones que són internades en els Centres d'Estada Temporal de Ceuta i Melilla també sofreixen vulneracions de drets i que la situació d'internament pot durar fins a 6 anys.
Les jornades s'han clausurat amb la intervenció de la Campanya pel tancament dels CIE de Barcelona qui ha posat de manifest que més de 140 organitzacions han mostrat en un manifest presentat dijous passat el rebuig a l'existència dels CIE i ha cridat a participar en la Concentració "Envolta el CIE", la qual ha tingut lloc a partir de les 18hs.
La concentració, que ha congregat a unes 250 persones provinents de diferents col·lectius i entitats de l'Estat Espanyol, ha tingut un fort contingut simbòlic i emotiu. Els manifestants duien pancartes en les quals hi havia fotos de centres de detenció situats en tot el món, les quals, després de descriure la història dels mateixos s'han llançat a una foguera. D'aquesta manera, s'ha volgut simbolitzar el rebuig massiu a l'existència dels Centres d'Internament d'Estrangers i a les actuals polítiques de control de la immigració existents en la UE.
En aquest sentit, una de les propostes de l'avantprojecte de Reglament, és el canvi de nom de CIE a CECE – Centre d'Estada Controlada d'Estrangers -.
S'ha recordat la mort de Idrissa Diallo i de Mohammed Abagui dues persones que han mort els últims anys en el CIE de Zona Franca i de Samba Martine morta per negligència mèdica l'any passat en el CIE de Madrid. També s'ha lllegit el Manifest subscrit per les més de 140 entitats amb la presència de diversos representants de les mateixes en la concentració.
La trobada finalitza diumenge amb la celebració de la segona Assemblea Estatal de col·lectius i entitats, on es volen posar damunt de la taula les estratègies per a aconseguir l'objectiu de la coordinació estatal, el tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers a l'Estat Espanyol.
Tanquem els CIEs
http://tanquemelscies.blogspot.com.es/
"Els CIE són institucions discriminatòries, injustes i on es vulneren els Drets Humans"
MARC RUDE | 16/12/2012 - Setmanari Directa
Noves protestes davant els CIE manifesten el rebuig social que genera l’empresonament sense càrrecs de les persones migrants.
Unes 250 persones s’han concentrat avui a les portes del CIE de la Zona Franca per tal de manifestar de nou el rebuig social que genera l’existència d’aquest tipus de centres, on les persones migrants són empresonades sense haver comès cap delicte. València i Madrid també s’han fet ressò d’una protesta organitzada a nivell estatal per la Campanya pel Tancament dels CIE.
Els esdeveniments han seguit a la celebració, ahir i avui, de les Jornades de Reflexió i Acció contra els CIE. Impulsada pel Grup de Recerca i Acció sobre Fronteres i Control (GRAFIC), la proposta ha aplegat a Barcelona representats de col·lectius que comparteixen una lluita arreu de l’Estat Espanyol, la UE i els EUA. Els grups busquen coordinar-se per tal de fer front a la nova regulació sobre Centres d’Internament que prepara el govern de Rajoy, la qual suposaria “un pas enrere” respecte a la ja qüestionada legislació que empara el funcionament dels CIE.
Mitja dotzena d'autobusos per transportar les manifestants
Han estat necessaris mitja dotzena d’autobusos de les línies 37 i 109 per tal transportar les activistes –que s’havien aplegat a les 17:00 a la plaça Espanya– fins a un dels punts més recòndits de la geografia barcelonina, el carrer E, lloc ideal per amagar de la mirada ciutadana un espai que opera més enllà de la llei. A un quart de set ja havia aconseguit arribar tothom, i la protesta ha començat a caminar pel carrer 4. Equipada amb torxes i pancartes, la multitud ha tombat la cantonada corejant les consignes “Tancarem els centres d’internament” i “Cap persona és il·legal”. A l’entrada del CIE, set furgons de la Brigada Mòbil i una ambulància esperaven la seva arribada. El dispositiu anava a càrrec del quart escamot de la BRIMO, el mateix que va ser filmat detonant escopetes de bales de goma al passeig de Gràcia el 14-N, just en direcció on es trobava Ester Quintana, qui va perdre un ull per l'impacte d'una d'aquestes bales. Tot i així, no hi ha hagut incidents.
Un record per les dues últimes víctimes dels CIE
A continuació, s’ha procedit a la lectura del manifest. Abans que res, un record per Idrissa i Samba, les dues últimes persones que han deixat la vida als CIE a l’Estat Espanyol. “Un any després, denunciem que no només no s’han aclarat les circumstàncies de les seves morts, sinó que el funcionament dels CIE continua sent opac i fomenta la vulneració de drets”. Pablo Sáinz, de la xarxa de suport madrilenya Ferrocarril Clandestino, ens explica el cas de la congolesa Samba Martine, que va morir al CIE d’Aluche per complicacions derivades del VIH, el 19 de desembre del 2011. Tot i haver demanat repetidament assistència mèdica, no va ser traslladada a l’hospital fins cinc hores abans de la seva defunció. Sáinz explica que l’Estat sabia que Samba estava malalta, doncs li havien fet un anàlisi de sang al seu pas pel centre de Melilla. Davant fets així, la organització ha conclòs que “des de la societat civil ja hem començat el compromís de treballar conjuntament pel tancament dels CIE, i no permetrem que hi hagi més morts pel camí”.
"Són institucions discriminatòries, injustes i on es vulneren els Drets Humans"
Un avantprojecte de reforma de la legislació entorn els CIE, presentat pel govern espanyol a l’abril, vindria a cobrir certs requisits que exigeix la Llei d’Estrangeria del 2009. Fins ara, els centres s’havien regit per un reglament, quan per llei han de estar sota els dictats d’un decret-llei. Cristina Fernández, de l’Observatori del Sistema Penal i DDHH, no ho veu clar: “La legalitat dels CIE no impedeix que continuïn sent institucions discriminatòries, injustes i on es vulneren els Drets Humans”.
De fet, el nou marc legal podria suposar un “retrocés”. Tot i que no se’n coneixen els detalls, es preveu una privatització de serveis. Es sotmetria les persones recluses al control d’agents de seguretat privada, els quals podrien, a més, dur armes de foc. Si l’avantprojecte s’aprova, es reduiran també els horaris de visita i es dificultarà l’entrada a les ONG’s, reivindicació que a Madrid i València havia estat conquerida després d’una sentència judicial. Mentrestant, l’estada màxima dels interns al centre continua fixada en 60 dies. Una novetat seria el canvi de nom dels espais, que passarien a anomenar-se Centres d’Estada Controlada d’Estrangers (CECE).
Tornant a la protesta d’avui, cal destacar també la col·lecció d’una vintena de pancartes elaborades pel col·lectiu Antigonia, que mostraven imatges i una breu descripció de camps de reclusió que han funcionat o ho fan encara a diversos països. A càrrec de Daniela Ortiz i José Quiroga, l’exhibició de les peces volia transmetre la idea de que la creació de camps de concentració persisteix com a dinàmica endèmica del món occidental. La institució del camp com a “lloc on es tanca l’altre i se’l desposseeix de tota protecció legal” no es va acabar amb l’horrible episodi dels lager nazis, sinó que ha continuat funcionant a Europa, els Estats Units o Amèrica Llatina. Finalment, els 21 retrats de la lúgubre tradició concentracionària s’han incinerat en una gran foguera.
Vora dos quarts de 7 la convocatòria s’ha acabat amb llençament de pirotècnia i un missatge per a les persones tancades a l’altra banda dels murs “Esteu tancats contra la vostra voluntat per culpa d’un món violent, un món injust i que ha oblidat la lliçó de la Història. Potser no ens podeu escoltar, però us volem fer saber que tots els nostres millors sentiments i desitjos estan amb vosaltres. “Tornarem”, ha estat l’últim crit de les activistes, i així ho faran el 31 de desembre, en el marc de la 16a. Marxa Contra les Presons. A la vegada, conviden a assistir diumenge a la II Assemblea Estatal de Col·lectius en Lluita Contra els CIE, que es farà a les 11h. a l’Ateneu Flor de Maig (Poblenou).
http://www.directa.cat/noticia/%E2%80%9Cun-camp-concentracio-zona-franca%E2%80%9D
>>> Mireu també:
Arrenquen les Jornades sobre els CIE amb crítiques al futur Reglament del Govern
Més de 80 organitzacions exigeixen el tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers
http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article8395
Jornades de Formació, Reflexió i Acció entorn dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIE), del 14 al 16 de desembre a Barcelona
http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article8365