Informació important sobre jubilació parcial

Hola companys/es,
aquesta és una informació en relació a les jubilacions parcials, que com té una immediata data límit (dilluns 15 d’abril de 2013) per a pressentar la documentació corresponent a l’INSS, faig extensiva a tothom que cregui que pot afectar beneficiosament a familiars, amics, veïns, amants, coneguts, etc.

Aquests darrers dies a Eureca s’ha convocat a les companyes interesades per un punt de l’última reforma de jubilacions i pensions (BOE 15 marzo 2013: Real Decreto-ley 5/2013, de 15 de marzo, de medidas para favorecer la continuidad de la vida laboral de los trabajadores de mayor edad y promover el envejecimiento activo, [no rieu, de veritat que es titula així]) que resulta beneficiós per a qui tingui l’opció de fer una jubilació parcial, nascuts abans del 31/12/1957 i si es donen unes determinades circumstàncies.

En síntesi, poden atenir-se a la llei anterior, més beneficiosa que l’aberrant llei actual que ens afectarà a la resta de treballadors/es, sempre que presentin ara, abans del 15 d’abril de 2013, la corresponent documentació a l’INSS, per a poder fer-la efectiva quan siguin en edat legal (61 anys) i anys cotitzats. En cas que no presentin el document ara, restaran a tots els efects afectats per les reformes de la nova llei de jubilacions.

Us recordo algunes de les mesures que impliquen la nova llei (d’un article recent publicat a CGT Catalunya):

———————————–

Entre les mesures cap destacar les següents:
- L’edat legal de jubilació de 67 anys manté la seva entrada en vigor per a 2027.

- Per a calcular la pensió es tindran en compte els últims 25 anys, no 15 com fins a ara, una cosa ja anunciada. Així, des de 2013 fins a 2023 s’exigirà haver cotitzat un any més fins a arribar a aquests 25 últims anys.

- El 2027 s’exigirà haver cotitzat 37 anys per a obtenir el 100% de la pensió, el que suposarà una retallada de la mateixa de fins al 8% anual.

- S’endureix encara més l’accés a la jubilació anticipada , on es donen dos casos:

  • Jubilació anticipada forçosa –la que resulta d’un acomiadament– on el 2027 serà de 63 anys, exigint un mínim de 33 anys cotitzats i amb una retallada de la pensió a cobrar que pot arribar a més del 7% anual.
  • Jubilació anticipada voluntària, on l’edat de jubilació serà de 65 anys en 2027, augmentant a 35 els anys cotitzats i amb una retallada de les pensions ha cobrar de fins a un 8% anual.

- La jubilació parcial també es veu penalitzada; ja no serà necessari el relleu d’un treballador per un altre i s’allargarà el temps de treball del jubilat parcialment fins a un 75% de la jornada, sent abans del 25%.

- S’impossibilita l’accés dels joves a les ocupacions, ja que s’incentiva allargar la vida laboral amb un 2% més de pensió cada any que es treballi després de l’edat de jubilació, es permet compaginar un treball amb la pensió i s’eximeix als empresaris de cotitzar per aquests treballadors.

———————————–

No hem trobat gaira informació al respecte en internet, només una nota d’un periòdico de Vigo on es resumeix el tema: http://www.farodevigo.es/portada-pontevedra/2013/03/27/posibles-jubilaciones-parciales-notificarse-15-abril/781041.html

Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.