CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Uralita condemnada per l’exposició a l’amiant de veïns de Ripollet i Cerdanyola

Dilluns, 9 agost, 2010

Un jutjat de Madrid ha condemnat a l'empresa Uralita a indemnitzar amb 3.918.594,64 euros a mig centenar de veïns de Cerdanyola i Ripollet (Barcelona) pels danys derivats de l'exposició a la pols d'amiant generada per la fàbrica que l'empresa tenia entre ambdues localitats.

La sentència és pionera a Espanya, ja que es tracta de la primera vegada que els demandants no són empleats de la fàbrica, sinó 45 veïns (dels 47 demandants) que vivien en els seus voltants i que, segons la resolució judicial, sofreixen malalties que són producte del contacte que han mantingut diàriament amb l'amiant que utilitzava Uralita per a fabricar els seus materials. Els malalts pateixen en la seva majoria plaques pleurals (enduriment en la capa que recobreix els pulmons) que provoquen problemes per a respirar, una malaltia incurable que empitjora amb el temps.

Les compensacions econòmiques més altes responen a les lesions pulmonars que ja estan més avançades, i que obliguen als malalts, per exemple, a usar bombones d'oxigen per a respirar, així com les dels afectats per càncer pulmonar mortal (mesotelioma) (1). Els 47 ciutadans afectats reclamaven indemnitzacions per valor de cinc milions d'euros (3).

Uralita, és una filial de la multinacional Eternit, que va començar a fabricar “fibrociment” el 1920 utilitzat primordialment com aïllant en la construcció i canonades d'aigua per les seves propietats ignifugues, aïllants, la seva llarga durada i baix cost.

A Sevilla 25 ex treballadors han denunciat a l'empresa Uralita localitzada en el barri sevillà de Bellavista en ple nucli urbà, encara que l'Associació de Víctimes de l'Amiant (AVIDA), calcula que existeixen 300 persones intoxicades. Fins a la data, aquesta associació de Sevilla ha aconseguit que 30 treballadors d'Uralita siguin indemnitzats amb una quantia que oscil·la de 30.000 a 40.000 euros, derivada de l'increment de la pensió per la invalidesa contreta en la fàbrica. Molts altres estan encara pendents de fallada en els tribunals. Però, els 25 ex treballadors sol·licitaran ara indemnitzacions que poden arribar a xifres d'entre 21.000 a 126.000 euros en funció de la patologia (2).

A Euskadi l'Associació de Víctimes de l'Amiant va exigir davant la Inspecció de Treball que les malalties derivades de l'amiant siguin declarades com malaltia professional i es crei un fons de compensació (8).

Les afeccions relacionades amb l'amiant (plaques pleurals, mesotelioma, asbestosis i càncer de pulmó) estan catalogades com malalties laborals i són indemnitzables, però no solament afecten als treballadors de Uralita. Almenys el 5% de les malalties relacionades amb l'amiant es detecten en familiars de treballadors, mentre que el 12% apareixen en ciutadans de les localitats properes a les fàbriques (3).

A l'Estat espanyol, la condemna a Uralita per contaminar amb amiant als veïns de la seva fàbrica acaba d'obrir la veda per a les desenes de municipis espanyols que estan cursant o preparant ja demandes contra les companyies que els van contaminar. I no és utòpic que aconsegueixin que se'ls indemnitzi.

Als Estats Units, 50.000 causes poden sumar més de 200 mil milions en indemnitzacions, a França, sumen ja 3.200 milions en indemnitzacions en 8 anys i a Alemanya són mil milions anuals els que es paguen en indemnitzacions (4). La sociòloga i tècnic en prevenció en riscos laborals Nadine Traves informava que “Les víctimes de l'amiant han aconseguit, després de gairebé 70 anys de “silenci” culminar la seva lluita, de moment, en el procés de Torí on els principals encausats són els amos i responsables, d'Eternit Suïssa i Bèlgica, que han dominat la producció d'amiant per tot el món durant un segle. Se'ls acusa de la mort de 2.619 treballadors, i es demana un milió d'euros d'indemnització per a cada víctima i penes de tretze anys de presó per als màxims responsables de l'empresa, ampliable als principals accionistes” (5).

Però els càncers causats per l'amiant poden presentar-se fins a 30 i 40 anys després de l'exposició. Per aquest motiu l'Associació de Víctimes de l'Amiant AVIDA (6) estima que “fins a l'any 2010 es produirien unes 1500 morts anuals de persones exposades a l'amiant entre 1960 i 1975, taxa que augmentarà fins a 2300 morts entre els treballadors exposats el 1991.”

Francisco Martínez, treballador de la fabrica Fibrocementos de Levante assenyalava que queden prop de dos milions de tones d'amiant en edificis, vagons i naus industrials en l'Estat espanyol i 150 països on està permesa la seva extracció i transformació, que “l'amiant és un bomba del temps”, el cronometre aquesta encès, l'avarícia empresarial ens assetja a tots (5).

Angel Cárcoba en el seu al·legat “Yo Acuso” realitza una crida per a la creació d'un Tribunal Penal Internacional del Treball “on compareguin i es dirimeixin les responsabilitats de qui converteixen el treball en llocs de violència, malaltia i mort” (7). El ball que han sofert les mal anomenades “dosis admissibles” elaborades pels “experts” espanyols que paguem perquè vetllin per la nostra seguretat és significatiu. Clar que ells diran que solament aplicaven les directives internacionals…

El 1962, la legislació permetia una exposició de 175 fibres per metre cúbic.

El 1982, es va establir la primera normativa sobre l'amiant que va fixar l'exposició màxima en dues fibres.

El 1993 el nivell es va baixar a 0,6 fibres per metre cúbic.

El 2002 l'aixecada de camisa va resultar insostenible i es va prohibir.

Recorda que a més des dels anys 40 l'asbestosis, el càncer de pleura, estaven reconegudes com malaltia professional lligada a l'amiant i des dels 60 hi havia nombroses publicacions científiques que ho documentaven.

Milions de persones han mort i emmalaltit i seguiran fent-lo per haver confiat en l'opinió dels “experts” sempre al servei dels interessos industrials i en contra de la salut.

Fonts:

1- Uralita debe indemnizar con casi cuatro millones de euros a afectados por amianto. http://www.avida.es/uralita-debe-indemnizar-con-casi-cuatro-millones-de-euros-a-afectados-por-amianto.html/

2- Frente judicial por respirar amianto. 25 víctimas de emisiones tóxicas demandarán a la empresa Uralita en Sevilla. http://www.avida.es/frente-judicial-por-respirar-amianto.html/

3- El Estado tardó 18 años en prohibir el uso de amianto a pesar de las advertencias de los médicos. Fíense ustedes de las autoridades sanitarias... - Jueves.27 de mayo de 2010. http://noticias.lainformacion.com/policia-y-justicia/legislacion/el-estado-tardo-18-anos-en-prohibir-el-uso-de-amianto-a-pesar-de-las-advertencias-de-los-medicos_7Gdr5dLcInbqlt5l4MgcT3/

4 Las indemnizaciones por contaminación con amianto alcanzan cifras astronómicas en otros países. http://www.avida.es/las-indemnizaciones-por-contaminacion-con-amianto-alcanzan-cifras-astronomicas-en-otros-paises.html/

5- Nadine Trabas. Amianto, lento y silencioso asesino. El coste humano de la avaricia empresarial - Lunes.31 de mayo de 2010 - 0 comentario(s). Rebelión

6- http://www.avida.es/

7- Cárcoba, A., 2008, Yo acuso, Departamento de salud laboral de CCOO

8- Juanjo Basterra | Bilbo. Día Internacional de la Seguridad y la Salud en el Trabajo la salud laboral se cobra 167.000 vidas al año en la UE - Sábado.1ro de mayo de 2010 - GARA

>>> Informació extreta del web de l'Asociación de Medicinas Complementarias: www.amcmh.org/PagAMC/downloads/ads77.htm