CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“Utopia, del somni igualitari al pensament únic”, l’últim llibre de Ferran Aisa, una bona eina per conèixer les teories, els projectes i les experiències utòpiques que s’han desenvolupat al llarg de la història de la humanitat

Dijous, 27 desembre, 2012

Utopia, del somni igualitari al pensament únic

Ferran Aisa

Icaria Editorial, 2012, 294 pàg.

Ferran Aisa ens presenta un assaig sobre la Utopia. Amb “Utopia, del somni igualitari al pensament únic”, l'escriptor i poeta nascut a Barcelona i resident a Sant Cugat ressegueix el pensament filosòfic des de l´Antiguitat fins als nostres dies, sense oblidar-se de les contrautopies i dels moments de crisi permanent que viu la societat actual.

Una bona eina per conèixer les teories, els projectes i les experiències utòpiques que s´han desenvolupat al llarg de la història de la humanitat. Aisa recorre les aportacions fetes pels grans pensadors tant de l´Antiguitat com de l'Edat Mitjana, des de Plató fins a Campanella, tots ells constructors d'idees utòpiques, repúbliques ideals, jardins frugals, illes perfectes, ciutats jardí, paradisos recuperats... I ho fa resseguint la literatura visionària d'autors com Rabelais, Milton, Winstanley o Rousseau.

No hi falten les dossis d'història, immergint-se en el món del socialisme utòpic, tot descrivint les utopies de la revolució industrial del segle XIX, especialment els projectes realitzats per Owen, Fourier o Cabet. Recull les influències utòpiques que reben personatges espanyols i catalans com De la Sagra, Monturiol, Cerdà o Gaudí. I aborda les experiències col·lectivitzadores o de comunisme llibertari realitzades durant la guerra civil espanyola.
Finalment analitza el món del pensament únic i de la "utopia" neoliberal i l´esclat del moviment dels indignats del 15-M.

Ferran Aisa i Pàmpols és Premi Ciutat de Barcelona d'Història. Ha col·laborat a diaris i revistes, a més de fer de documentalista i comissari d'exposicions, i ha publicat diversos llibres com Una història de Barcelona, Ateneu Enciclopèdic Popular, 1902-1999; Camins utòpics, Barcelona, 1868-1888; o La cultura anarquista a Catalunya, entre altres.