CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Va cremar la Borsa de Barcelona?

Dimecres, 25 abril, 2012

La detenció de la secretària d’organització de la Federació de Barcelona de la CGT ha sortit a bona part dels mitjans de comunicació de Catalunya, Laura Gómez, la majoria dels quals s’han limitat a difondre de forma més o menys ampliada i –en el millor dels casos- amb algun contrast, el comunicat dels Mossos d’Esquadra.

El fet, però, que aquest comunicat tingués algunes contradiccions importants ha passat per alt als responsables dels mitjans, que majoritàriament n’han repetit les errades. La més important és el fet que Gómez ha estat detinguda per participar en la crema i les destrosses que sembla que va patir l’edific de la Borsa de Barcelona durant la jornada de vaga general del 29 de març. Però, una línia més amunt o més avall –segons el diari- es pot llegir que la policia l’ha acusada de desordres públics, incendi, coaccions i un delicte relatiu a l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques. Els dos darrers estarien relacionats amb el fet d’impedir l’accés al lloc de treball a persones que no volien secundar la vaga; els desordres públics amb una concentració no autoritzada, i l’incendi tindria a veure amb la crema d’una caixa de cartró amb uns papers que simulaven bitllets, una mena de performance reivindicativa totalment simbòlica, tal i com explica la CGT en un comunicat i han recollit diaris com El Punt Avui. En canvi en cap moment figura cap acusació per danys, que hi hauria d’haver si l’edifici de la Borsa hagués patit destrosses.

Però qui ha ofert als seus lectors la versió més mal redactada i confosa ha estat La Vanguardia. Aquest diari ha titulat que Gómez va ser detinguda per “l’incendi a la Borsa el 29-M” i a l’interior ha precisat que “hauria participat, juntament amb altres vàndals, en la crema de la Borsa de Barcelona”. Una frase que a Nació Digital atribueixen al comunicat policial però que a la capçalera del Grup Godó està escrit sense indicar que és una cita. En cap lloc de la breu peça s’especifica –com si fan altres diaris- que l’incendi va va ser d’una caixa i uns papers propietat dels propis manifestants, que els danys a l’edifici de la Borsa es van limitar a l’ennegriment dels vidres de la porta i que, en cap cas, aquest “es va cremar” tal i com deixa entendre el redactat. L’abast real de l’incendi, molt petit, s’ha de deduir per la imatge que il·lustra la notícia.

En canvi, si dedica un dels quatre paràgrafs del text a detallar els motius pels quals Gómez ha estat denunciada en altres ocasions, una informació que fregaria la il·legalitat, i més si és té en compte que no s’especifica si aquesta persona va ser absolta, condemnada o es troba pendent de judici –motiu pel qual encara seria innocent- per aquests fets.

Aquesta exageració reforça la tesi, defensada per La Vanguardia, que Barcelona seria la capital mundial dels avalots i que aquest mateix observatori ja va posar en dubte fa unes setmanes.

Mèdia.cat, Observatori Crític dels Mitjans

http://www.media.cat/2012/04/25/va-cremar-la-borsa-de-barcelona/