CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Vaga estudiantil i manifestacions en defensa de la universitat pública

Dijous, 11 octubre, 2012

Milers de persones es manifesten a favor de la universitat pública i contra la pujada de taxes

Els Mossos prenen la UAB per evitar que els estudiants entrin a l’AP-7 i també hi ha un fort dispositiu a l’estació de FGC de Bellaterra. Estudiants del campus Mundet tallen la Ronda de Dalt, els de la UB Central la Gran Via i els de zona universitària prenen la Diagonal per dirigir-se a la manifestació de plaça Universitat.

Un fort dispositiu dels antidisturbis dels Mossos d’Esquadra ha pres el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ja des de l’inici de la cercavila popular que ha de recórrer totes les facultats per donar a conèixer la jornada de vaga. Els agents i les catorze furgonetes que, com a mínim, formen el dispositiu han impedit als estudiants apropar-se a l’autopista AP-7 i tallar-la, com ja van fer durant la última vaga universitària. A més a més, un nombre considerable d’antidisturbis han pres l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) de Bellaterra, situant-se a les andanes i als torns. Des de primera hora del matí l’estació ha estat tancada als usuaris però s'ha reobert a mig matí.

Per altra banda, a des de quarts de deu fins a quarts d’onze del matí, una cinquantena d’estudiants del Campus Mundet de la Universitat de Barcelona han accedit a la Ronda de Dalt, seguits per una desena de furgonetes d’antidisturbis, on han tallat el trànsit en sentit Llobregat a l'altura de Vall d'Hebron, asseguts durant una estona, per després prosseguir la marxa cap al centre de la capital catalana, tallant deiversos carrers.

A més a més, uns dos centenars d’estudiants de la zona universitària s’han concentrat a les deu del matí i han tallat l’avinguda Diagonal des de dos quarts d’onze, per la que s'han desplaçat, en manifestació, cap al centre de la ciutat, seguits per almenys nou furgonetes dels antiavalots. A l'altura de Maria Cristina, els manifestants han deixat la Diagonal i s'han desviat pel carrer Joan Güell per anar cap a Sants i plaça Universitat. A primera hora del matí, un grup d'estudiants de la UB Central ha tallat momentàniament la Gran Via de les Corts Catalanes i una trcera columna ha sortit en manifestació des del campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), tallant deiversos carrers al seu pas i passant per plaça Sant Jaume.

La concentració ha aplegat varis milers persones a la plaça Universitat tot i la pluja que ha caigut a la ciutat i s'han cridat consignes contra el ministre d'Educació, José Ignacio Wert i contra la pujada de taxes. Les 3.500 persones, segons els Mossos, han començat a moure's per la Gran Via en sentit Besòs fins a Passeig de Gràcia, per on ha girat en sentit muntanya i després s'han desplaçat per Rosselló fins Pau Claris, per on han seguit pujant fins la seu de Convergència al carrer Còrsega, fortament protegida pels antidisturbis. S'ha llançat pintura contra la Borsa, la delegació de la Comissió Europea i la façana de la seu de CDC, davant de la que s'ha cremat un ninot que simbolitzava Artur Mas, s'ha fet una acció simbòlica cremant paperetes electorals de la formació i s'ha llegit el manifest de la PUDUP. Al final de la concentració diversos agents de paisà han començat a identificar alguns assistents i a retenir-los en llocs tant distants com Pau Claris amb Aragó.

A Girona, més de 500 persones han secundat la manifestació, 300 a Tarragona i 200 més ho han fet a Lleida, sempre segons dades policials.

La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), amb el suport del Personal d’Administració i Serveis (PAS) i el Personal Docent i Investigador (PDI) ha convocat una jornada de vaga i una manifestació a les dotze del migdia a plaça Universitat per protestar contra l’augment de taxes i les retallades de pressupost i personal. En concret, es pretén fer front a l’elitització que comporten les noves polítiques de preus “establertes al Decret Wert i al Decret de la Generalitat de Catalunya”, així com les profundes contrareformes que s’estan impulsant en els programes de beques. També protesten per l’externalització del govern universitari, la supressió dels òrgans de govern col·legiat (amb especials i greus conseqüències pel que fa a la participació de PAS i estudiants a la institució) i l’avanç del finançament privat a la universitat. Per últim reivindiquen “una educació en llengua catalana ja que tots els pobles haurien de tenir el dret universal a ser educats en la seva pròpia llengua”.

http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2012/10/talls_a_la_diagonal_i_la_ronda_de_dalt_per_la_vaga_universitaria_31990.php


Més de 5.000 estudiants es manifesten a Barcelona malgrat la pluja i la pressió policial

La manifestació central de la vaga d'universitats als campus de l'àrea metropolitana de Barcelona aplega més de 5.000 estudiants i camina pel centre de la ciutat malgrat la intensa pluja que ha caigut a la plaça Universitat en el moment d'arrencar la marxa. Al llarg del recorregut s'han llançat ous de pintura a la façana de la Borsa i després la marxa s'ha aturat davant la delegació de la Unió Europea al passeig de Gràcia, on també hi han impactat globus de pintura.

La capçalera finalment ha arribat a la seu de CiU al carrer Còrsega, on els crits han anat dirigits contra el partit d'Artur Mas i les polítiques de retallades. Moments de tensió amb els mossos que protegien l'edifici quan una incessant pluja de globus i bombetes de pintura han impactat contra la façana de l'immoble. El punt final de la mobilització ha estat la lectura del manifest unitari de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública. Un cop desconvocada, un grup de policies de paisà amb la cara tapada han aturat manifestants al carrer Pau Claris i han procedit a identificar-los, tal i com han denunciat diversos estudiants a la xarxa twitter.


Ampli seguiment a la UAB i la UB

Durant les primeres hores de la vaga d'universitats s'han viscut moments de tensió com a conseqüència de la forta pressió policial als campus de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un ampli desplegament de furgons de la Brigada Mòbil dels mossos ha ocupat el campus UAB Bellaterra –amb més contundència als accessos i a l'estació de FGC–, però també hi ha antiavalots al campus Mundet. Els policies han impedit que els estudiants tallessin l'AP7 al seu pas per la UAB, malgrat que el seguiment de la vaga és proper al 100% a Polítiques i Sociologia així com a Lletres, i és alt a Ciències, Educació i Comunicació.

Les facultats del campus Diagonal de la UB també es troben àmpliament aturades. Des de primera hora del matí els piquets han bloquejat alguns accessos amb cadenes, una acció que s'ha repetit a l'edifici històric de la plaça Universitat. A la UPC un piquet ha recorregut les aules que encara feien classe per a convocar tothom a la manifestació que ha sortit a les dotze del migdia des de la plaça Universitat. Un centenar d'estudiants, mentrestant, ha tallat el trànsit viari de la Ronda de Dalt a l'alçada del campus Mundet de la Vall d'Hebrón amb una manifestació en direcció al centre de la ciutat. A partir de dos quarts d'onze un bloc d'unes 250 manifestants ha tallat l'avinguda Diagonal i ha creuat el barri de Sants en direcció al centre de la ciutat.

D'altra banda, a Mataró s'ha concentrat un nombrós grup d'estudiants davant de l'ajuntament per iniciar una manifestació comarcal. També a Tarragona hi ha un ampli seguiment al campus Catalunya, on s'hi han desplegat piquets d'estudiants.

http://www.directa.cat/noticia/vaga-duniversitats-arrenca-amb-una-forta-pressio-policials-als-campus

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció